lauantai 14. kesäkuuta 2014

Vantaan Sanomat: Vieraskielisten työttömyys ampaisi kovaan nousuun

Vantaan Sanomat: Vieraskielisten työttömyys ampaisi kovaan nousuun 14.6.2014

Jo joka kolmas pääkaupunkiseudun työtön työnhakija puhuu muuta kuin suomea.

Maahanmuuttajien työttömyys pääkaupunkiseudulla on vuoden kuluessa karannut jyrkkään kasvuun. Vieraskielisten työttömien määrä kasvoi Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla keskimäärin yli 20 prosenttiyksikköä.

Huhtikuussa pääkaupunkiseudulla oli yhteensä lähes 15 000 vieraskielistä työtöntä työnhakijaa. Edellisvuonna vastaavaan aikaan heitä oli hieman yli 12 000.

Tällä hetkellä joka kolmas pääkaupunkiseudulla liikkuva työtön työnhakija puhuu äidinkielenään jotakin muuta kieltä kuin suomea tai ruotsia.

Vantaan kokonaistilanne on pääkaupunkiseudun isoista kaupungeista suhteellisesti ottaen hankalin. Töitä hakee tällä hetkellä joka kolmas työvoimaan lukeutuva vieraskielinen.

Helsingissä liikutaan lähes samoissa lukemissa.

– Matalapalkka-alat korostuvat. Kokkeja, tarjoilijoita, siivoojia ja myyjiä on paljon työttöminä, Uudenmaan Ely-keskuksen tutkija Jouni Nupponen kuvailee.

Vieraskielisten työttömien määrä kasvoi isoista kaupungeista eniten Espoossa, lähes 30 prosenttiyksiköllä. Heidän koulutustasonsa on korkeampi kuin Helsingissä ja Vantaalla.

Espoossa joka neljäs vieraskielinen työnhakija on korkeasti koulutettu. Nupponen kiinnittää huomiota elektroniikka-alan ammattilaisten osuuteen.

– Espoo eroaa muista kaupungeista siinä, että suunnittelijat, elektroniikka-automaation sekä tietotekniikan insinöörit sijoittuvat korkealle työnhakijoiden tilastoissa, hän sanoo.

Niin ikään vieraskielisten pitkäaikaistyöttömien osuus kasvoi Espoossa rajusti, peräti 178 prosentilla verrattuna viime vuoteen.

Tällä hetkellä ulkomaalaisten työttömyysaste Espoossa on 20 prosenttia.

Lähes 15 000 vailla töitä
- Helsingissä vieraskielisten työttömyys kasvoi 23 prosentilla.
- Kaupungissa on 8 851 vieraskielistä työtöntä eli 1 659 enemmän kuin vuonna 2013.
- Vantaalla työttömyys nousi 17 prosentilla, vieraskielisiä työttömiä on nyt 3 253 eli 482 enemmän kuin 2013.
- Espoossa vieraskielisten työttömyys kasvoi vuodessa 29 prosenttiyksiköllä.
- Kaupungissa on nyt 2 862 vieraskielistä työtöntä työnhakijaa, 643 enemmän kuin 2013.
- Pääkaupunkiseudulla on vieraskielisiä työttömiä yhteensä lähes 15 000.