sunnuntai 16. lokakuuta 2016

Aamulehti: Tamperelainen kansanedustaja tapasi pakolaisia Italiassa – ”lähes kaikki naiset oli raiskattu”

Aamulehti: Tamperelainen kansanedustaja tapasi pakolaisia Italiassa – ”lähes kaikki naiset oli raiskattu” 16.10.2016

Yhä suurempi määrä pakolaisia ja siirtolaisia tulee Libyasta Välimeren yli Italiaan – usein ihmissalakuljettajien lähes merikelvottomilla veneillä. Näin arvioi tamperelainen kansanedustaja Olli-Poika Parviainen (vihr.), joka matkasi tällä viikolla eduskunnan hallintovaliokunnan kanssa Italiaan ja Maltalle tutustumaan pakolaiskriisiin.

Parviaisen mukaan pakolaisten tulo Syyriasta Kreikkaan on vähentynyt EU:n ja Turkin välisen sopimuksen vuoksi. Nyt paine kohdistuu Italiaan.

Parviainen sanoo, että ihmissalakuljettajien toiminta keskisellä Välimerellä on todella härskiä.

– Aiemmin ihmisiä tuotiin veneellä Välimeren yli. Nyt salakuljettajat tunkevat ihmisiä yhä huonokuntoisempiin veneisiin, joilla ei ole tarkoituskaan päästä Libyasta kovin pitkälle. Tavalla tai toisella tehdään hälytys, jolloin kansainvälisten lakien mukaisesti toimivat EU ja Italia poimivat pakolaiset turvaan Libyan läheltä ja tuovat isommilla laivoilla Italiaan.

Parviainen tapasi salakuljettajien Eurooppaan tuomia pakolaisia Pozzallossa.

– Juuri sinä päivän ei tullut laivoja, mutta edellisellä viikolla oli tullut ainakin yli tuhat ihmistä Pozzalloon, Parviainen sanoo.

Se on paljon, koska Pozzallon hot spotin eli pakolaisten järjestelykeskuksen kapasiteetti on alle kaksi sataa.

– Noin 30 ihmistä tukehtui matkalla, koska salakuljettajat olivat tunkeneet veneet niin täyteen, Parviainen kertoo.

Parviaisen mukaan Pozzallon keskus, joka sijaitsee sotilasalueeksi eristetyssä sataman osassa, oli täynnä alaikäisiä lapsia.

– Juttelin useamman pakolaisen kanssa. Enimmäkseen he olivat teini-ikäisiä poikia Saharan eteläpuolelta. Matkat olivat kestäneet lyhyimmilläänkin kuukausia. Olosuhteet Libyassa olivat ilmeisen hirveät. Pakolaisia oli kidnapattu, määrätty pakkotyöhön ja pahoinpidelty.

Parviaisen mukaan pakolaisten kertomuksia ei ole syytä epäillä, sillä samanlaisia tietoja on saatavilla monista lähteistä, esimerkiksi tiedustelutiedoista.

– Oli hyytävää kuulla henkilökohtaisesti näitä tarinoita. Saimme tiedon, joka toistuu kansainvälisten järjestöjen kannanotoissa, että käytännössä kaikki salakuljettajien reittejä tulevat naiset oli raiskattu.

Parviaisen mukaan mukana on myös ihmiskaupan uhreja.

Paikoin elinkelvotonta

Parviainen kertoo, että pakolaiskriisin yleiskuva on hänellä hyvin tiedossa – hallintovaliokuntakin painii pakolaiskysymysten kanssa koko ajan.

Matka kuitenkin avarsi hänen näkemystään. Hänen mielestään Italia toimii organisoidusti, vaikka pakolaisten määrä kasvaa koko ajan. Resurssit eivät vain riitä. Pakolaiskysymys on todella ongelmallinen.

– Kun ihmisiä autetaan, myös ihmissalakuljettajat hyötyvät. Se bisnes on valtavan suurta, Parviainen sanoo.

– Miten tehdään lisää laillisia maahantulokanavia ja samalla tuhotaan salakuljettajien liiketoimintaa – siinä ei olla lähelläkään ratkaisua.

Parviaisen mielestä italialaiset vaikuttivat suhtautuvan myötätuntoisesti pakolaisiin. Hänen mukaansa olisi hyvä muistaa, että läheskään kaikki eivät lähde pakolaiseksi vainon takia. Maailman katse on kääntynyt hälyttävässä tilanteessa olevaan Syyriaan, mutta myös Afrikassa olot ovat paikoin elinkelvottomat. Syitä ovat esimerkiksi kuivuus ja kaoottinen yhteiskunta, joka ei tarjoa mahdollisuuksia siedettävään elämään. Matka turvaan voi kuitenkin olla todella turvaton.

– Hyväksikäytön määrä näillä matkoilla on täysin kohtuutonta, Parviainen sanoo.

Yhteisvastuuta Euroopassa

Parviaisen mielestä Euroopassa tarvitaan koko unionin tasoista yhteisvastuuta pakolaiskriisin hoitoon: jokaisen maan on otettava turvapaikkaa hakevia vastaan.

– Niin kauan kun on vapaamatkustajia, kuten jotkut Itä-Euroopan maat, on vaikea saada ratkaisua.

Parviaisen mukaan olisi kestävää satsata kehitysapuun, pakolaiskiintiön kasvattamiseen ja esimerkiksi humanitaarisiin viisumeihin.

– Avuntarpeita pitäisi tunnistaa jo lähtömaassa.

Suomen pakolaisavun mukaan humanitaarisen viisumi haetaan Suomen suurlähetystöstä pakolaisen oleskelumaassa, ja sen avulla voi matkustaa turvallisesti Suomeen. Suomessa viisumin saanut henkilö hakee kansainvälistä suojelua ja hakemus käsitellään kuten kenen tahansa maahan saapuneen turvapaikkahakemus.

Parviainen toivoo, että hanke EU:n uudesta turvapaikkavirastosta saadaan nopeasti valmiiksi.

– Virastolle tarvitaan riittävät toimintavaltuudet, jotta muuttoliikettä voidaan hallita kestävästi, inhimillisesti ja tehokkaasti.

Amnesty Internationalin mukaan Eurooppaan saapui viime vuonna yli miljoona ihmistä suojelun tai paremman elämän toivossa. Vuoden aikana yli 3 700 ihmistä kuoli matkalla turvaan Eurooppaan.