perjantai 21. lokakuuta 2016

HS: ”Lelusalakuljettaja” Rami Adhamin liian uskomaton tarina – Epäselvyyksiä Syyrian orpolapsien auttamisessa ja tekaistuja kertomuksia urotöistä

Helsingin Sanomat: ”Lelusalakuljettaja” Rami Adhamin liian uskomaton tarina – Epäselvyyksiä Syyrian orpolapsien auttamisessa ja tekaistuja kertomuksia urotöistä 21.10.2016
Helsingin Sanomat: Pettikö ”orpolasten auttaja” kaikkien luottamuksen? Sodan uhrien hädällä ratsastaminen on törkeää

”Aleppon lelusalakuljettaja” Rami Adham on saanut maineen suurena hyväntekijänä. HS:n selvityksen mukaan Adham on kuitenkin johtanut ihmisiä harhaan. Myös orpolasten tukihankkeessa on useita epäselvyyksiä. Adham kiistää väitteet.

TARINA kuulostaa lähes uskomattomalta: suomensyyrialainen suurperheen isä vaarantaa toistuvasti henkensä kuljettaakseen leluja ja avustuksia pommitusten kohteena olevaan Aleppon kaupunkiin. Hän kulkee vuorten yli jalan ja ryömii mutaisia mäkiä yön pimeyden turvin.

”Aleppon lelusalakuljettajasta” Rami Adhamista on tullut lyhyessä ajassa kansainvälinen julkisuuden hahmo.

Suomessa Adhamin koskettavaa tarinaa on kerrottu useasti kaikissa tärkeimmissä tiedotusvälineissä, myös Helsingin Sanomissa. Hän esiintyy viihdetähtien ja poliitikkojen kanssa. Tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio toimi Adhamin järjestämän taidehuutokaupan suojelijana.

Adham on 42-vuotias kuuden lapsen isä, joka on tullut Suomeen 1980-luvun lopulla. Hän pitää Helsingissä lisäravinnekauppaa.

Viime kuukauden aikana ”lelusalakuljettajasta” ovat kertoneet esimerkiksi CNN, NBC, BBC ja Al-Jazeera. Maineensa myötä Adham on onnistunut keräämään suuria summia hyväntekeväisyyshankkeisiin. Pelkästään parin viime kuukauden aikana Adham on kerännyt joukkorahoituksella yli 80 000 euroa.

HS:n selvitys asettaa kuitenkin ”Aleppon lelusalakuljettajan” uuteen valoon.

Aleppolaisten orpolasten avustamiseen liittyy useita epäselvyyksiä. HS:n haltuunsa saaman materiaalin perusteella Adham on myös keksinyt tarinoita Alepposta mediahuomion saamiseksi. Jo aiemmin Helsingin Sanomat (HS 17.10.) on uutisoinut Adhamin yhteyksistä jihadistiliikkeisiin.

VIIME tammikuussa Aleppon lelusalakuljettaja oli suomalaismedian otsikoissa. Adhamin kerrottiin loukkaantuneen pommituksessa avustusreissullaan.

Tieto levisi Suomi–Syyria-yhteisön Facebook-sivuilta 12. tammikuuta. ”Veli Rami on ollut pommituksen Uhrina tänään. Valitettavasti me ei pystytty edelleenkään ottaa häneen yhteyttä”, päivityksessä luki.

[...]