maanantai 24. lokakuuta 2016

Yle: Sijoittajilta kerätään miljoonia maahanmuuttajien työllistämiseen – valtio hakee 28 miljoonan euron säästöjä

Yle: Sijoittajilta kerätään miljoonia maahanmuuttajien työllistämiseen – valtio hakee 28 miljoonan euron säästöjä 24.10.2016

Sijoittajilta kerätyt miljoonat säästäisivät valtiolta pitkän pennin. Pelkästä hyväntekeväisyydestä ei ole kyse, sillä maahanmuuttajien työllistyessä myös sijoittajat tienaisivat.

Varainhoitoyhtiö FIM on keräämässä yksityisiltä sijoittajilta rahoitusta hankkeelle, jonka tavoitteena on maahanmuuttajien nopeampi työllistyminen. Työ- ja elinkeinoministeriön ja Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran ideoima hanke tähtää vähintään 2 000 maahanmuuttajan työllistymiseen kolmessa vuodessa.

FIM ja vaikuttavuussijoitusyhtiö Epiqus ovat hakemassa sijoittajilta noin 15 miljoonan euron panostusta, joka suunnataan maahanmuuttajien kouluttamiseen. Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta SOK kertoi tänään ensimmäisenä lähtevänsä mukaan miljoonan euron sijoituksella.

Mikäli hanke onnistuu, valtion kirstuun kilahtaa 28 miljoonaa euroa säästöinä työmarkkinatuessa, kotouttamiskoulutuksen kustannuksissa ja kasvaneena verokertymänä. Siitä osa maksetaan tuottona hankkeen sijoittajille, kertoo FIM:n toimitusjohtaja Teri Heilala.

– Tuottotavoite hankkeelle on noin 8 prosenttia. Valtio maksaa vain tuloksista, jotka ovat mitattavissa hankkeeseen osallistuneiden verotettavien tulojen perusteella, Heilala sanoo.

Vauhtia kotoutumiseen

Tuloksia tarkastellaan peilaamalla hankkeeseen osallistuneiden verotietoja ja työllistymistä verrokkiryhmään. Normaalisti kotouttamiskoulutus kestää vuodesta puoleentoista, ja työllistyminen tapahtuu keskimäärin vasta kolmen vuoden kuluttua koulutuksen päättymisestä. Käynnistyvässä hankkeessa pyritään työllistymiseen jo neljä kuukautta koulutuksen alkamisesta. Koulutus jatkuisi työn ohessa työpaikalla.

Heilalan mukaan sijoittajien kanssa käydään tällä hetkellä keskusteluja laajalla rintamalla. Sijoituksia kerätään suomalaisilta säätiöiltä, eläkeyhtiöiltä ja yrityksiltä. Ensimmäisten sijoitusten tultua hankkeen koulutukset ovat käynnistymässä kuukausien sisällä.

– Kouluttamisesta vastaavat yhtiöt, jotka ovat järjestäneet vastaavia koulutuksia aiemminkin. Kursseja suunnitellaan yhteistyössä viranomaisten kanssa, Heilala kertoo.

Hanke on esimerkki niin sanotusta vaikuttavuusinvestoinnista, jonka tarkoituksena on kerätä yksityistä pääomaa yhteistä hyvää edistäviin hankkeisiin. Sovittujen tavoitteiden toteutuessa sijoitukset ovat samalla myös tuottoisia.