keskiviikko 26. lokakuuta 2016

HS: Poliisin esitutkinta: Oulun insestitapauksen syytetty selittää tyttärensä hyväksikäyttöä poppamiehen antamilla rikastumisneuvoilla

Helsingin Sanomat: Poliisin esitutkinta: Oulun insestitapauksen syytetty selittää tyttärensä hyväksikäyttöä poppamiehen antamilla rikastumisneuvoilla 26.10.2016
Helsingin Sanomat: Oulun insestitapaus: Käräjäoikeus antaa ratkaisun vielä tänä iltana – ”On hyvä että joudun vankilaan”
Helsingin Sanomat: Edes 11-vuotiaalle tehty abortti ei herättänyt viranomaisia – Oulun insestitapauksesta vaaditaan perinpohjaista selvitystä

OULUN insestitapauksen syytetty selittää tyttärensä seksuaalista hyväksikäyttöä afrikkalaiselta poppamieheltä saamallaan neuvolla, jonka piti johtaa rikastumiseen, selviää Oulun insestitapauksen poliisin esitutkinta-aineiston lisätutkintamateriaalista.

Miehen lisäkuulustelut tehtiin pöytäkirjan mukaan Oulun vankilassa tämän vuoden lokakuussa alle kaksi viikkoa sitten. Aiemmin Norjassa tehdyssä kuulustelussa mies kielsi vielä syyllistyneensä tutkittavassa asiassa mihinkään rikokseen.

Mies kertoi uudessa kuulustelussa käyneensä kotimaassaan Norsunluurannikolla ja tavanneensa siellä ”poppamiehen” eli parantajan.

”Halusin rikastua, jotta voin pitää hyvää huolta lapsistani”, mies kertoi poliisille.

Oikeudenkäynnissä hän kertoi kuitenkin tavanneensa miehen Norsunluurannikon sijasta Burkina Fasossa, josta hänen isänsä eli hyväksikäytön uhrin isoisä on kotoisin.

POPPAMIES antoi miehen mukaan hänelle lehdistä jauhetun lääkkeen, joka sekoitettiin veteen ja jolla peseydyttiin suihkussa. Jotta lääke vaikuttaisi, sen ottajan piti kuitenkin tappaa joku tai vaihtoehtoisesti pestä tytär lääkkeellä ja ”rakastella tyttären kanssa”.

Mies kertoi kuulusteluissa toimineensa poppamiehen toisen ohjeen mukaisella tavalla kerran, kun tytär oli 11-vuotias. Rikastumista ei tapahtunut, joten mies jatkoi toimintaansa toiveena, että tuloksia voi tulla myöhemmin.

”Poppamies sanoi minulle, että tulokset voivat tulla vasta vuosien kuluttua”, hän sanoi kuulustelussa.

Mies kertoi tienneensä, että teot ovat rangaistavia Suomen lain mukaan. Hän selitti, että poppamies sai hänet menemään sekaisin niin, että hän toimi edellä mainitulla tavalla. Mies kertoi myös lähettäneensä poppamiehelle useita kertoja rahaa lääkkeistä ja neuvoista.

Oikeudenkäynnissä mies sanoi katuvansa tekojaan ja vakuutti, ettei toimisi enää niin.

Hän kertoi myös sairastuneensa vakavasti Norjassa ennen kiinniottamistaan ja olleensa koomassa kolmisen viikkoa, minkä vuosi hänen on vaikea muistaa menneitä tapahtumia.

TYTÄR kertoi poliisin kuulustelussa, että seksuaalisen hyväksikäytön alkamisessa olisi ollut isän mukaan kysymys ”perinteestä”. Hän kertoi isän sanoneen, että kaikki perheen miehet ”tekevät tämän tyttärilleen ensimmäisen kerran”.

Isä kielsi omassa kuulustelussaan, että hänen kotimaansa kulttuuriin kuuluisi mitään tällaista.

Tytär sanoi kuulustelussa tuntevansa, että isä on pilannut hänen elämänsä, mutta hän ei kuitenkaan kanna kaunaa häntä kohtaan.

”Kukaan aikuinen ei koskaan kysellyt minulta, että olisin voinut antaa vinkin, mitä minulle tehtiin kotonani”, tytär kertoi poliisin esitutkintamateriaalin kuuluvassa kuulustelussa vuonna 2010.

TAPAUKSEN oikeudenkäynti alkoi keskiviikkona poikkeuksellisesti avoimin ovin. Syyttäjä vaatii noin 50-vuotiaalle miehelle vankeusrangaistusta tyttäreensä kohdistuneesta törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Seksuaalirikosten epäillään alkaneen vuonna 1999, jolloin tytär oli vasta yhdeksänvuotias.

Mies myönsi Oulun käräjäoikeudessa syyllistyneensä hyväksikäyttöön pääosin. Syytteen mukaan nyt 26-vuotias tytär tuli alaikäisenä useasti raskaaksi, minkä takia hänelle tehtiin kolme aborttia. Hän myös synnytti lapsen.