keskiviikko 5. lokakuuta 2016

MTV: Vihreät: Rikoslakiin lisättävä järjestäytyneen rasismin kielto

MTV: Vihreät: Rikoslakiin lisättävä järjestäytyneen rasismin kielto 5.10.2016
Iltalehti: Eduskunnassa vaadittiin: Kaikki väkivaltaiset järjestöt kuriin

Vihreiden mielestä rikoslakiin tulee lisätä järjestäytyneen rasismin kielto sen lisäksi, että lainsäädännössä on jo nyt välineet väkivallan käytön, väkivaltaan yllyttämisen, rasismin, vihapuheen ja järjestäytyneen rikollisuuden torjumiseksi.

Nykyisiä lainsäädännön keinoja tulee myös ottaa tehokkaammin käyttöön.

Puolueen mielestä Suomessa ei aina tunnisteta viharikoksia tai rasistisia motiiveja rikollisuudessa. Puheenvuoron pitäneen kansanedustaja Pekka Haaviston mukaan myös rasistisen puheen merkitystä vähätellään, vaikka se ylittäisi rikoksen tunnusmerkit. Hän myös painotti, ettei kukaan poliittisella kentällä saa flirttailla väkivallan kanssa.

____________________________

Iltalehti: Eduskunnassa vaadittiin: Kaikki väkivaltaiset järjestöt kuriin

Eduskunnan keskustelussa väkivallasta Suomessa vaadittiin toimenpiteitä myös muiden kuin äärioikeiston suhteen.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenvuorossa kansanedustaja Kari Tolvanen totesi, että "äärinationalistisen väkivallan ohella, on tärkeää toimia kaiken poliittisen väkivallan kitkemiseksi".

- Kenenkään ei tulisi joutua pelkäämään turvallisuutensa puolesta työpäivänsä aikana. On käsittämätöntä esimerkiksi, että mielenosoituksen yhteydessä virkatehtävää hoitava poliisi tai lepovuorossa oleva bussinkuljettaja joutuu väkivallanteon tai sen yrityksen uhriksi äärijärjestöjen toimesta.

- Vuosittain mielenosoituksissa tai pikemminkin mellakoissa aiheutetaan kymmenien tuhansien eurojen vahinkoja sivullisten omaisuudelle. Väkivallan käyttäminen tai sivullisten omaisuuden tuhoaminen ei ole sallittua mielenosoittamista. Pidetään huoli, että myös näihin rikoksiin puuttumiseen on riittävät keinot.

Tolvanen muistutti, että hallitus hyväksyi viime viikolla toimenpiteet äärijärjestöjen toimintaan puuttumiseksi.

- Nyt tulee pyrkiä rajoittamaan äärijärjestöjen toimintaedellytyksiä, arvioimaan niiden laillisuutta, tehostamaan viharikosten tutkintaa ja parantamaan rikosten ennaltaehkäisyä.

- Väkivaltaiset äärijärjestöt eivät ansaitse lainsuojaa. Nykyinen lainsäädäntömme tuntee mahdollisuuden lakkauttaa sellainen järjestö, joka toimii olennaisesti vastoin lakia tai hyviä tapoja. Pidämme tärkeänä, että viranomaiset ja tuomioistuimet tulevat arvioimaan Suomen Vastarintaliikkeen ja muiden vastaavien järjestöjen laillisuuden, Tolvanen sanoi.

Tolvanen ei maininnut nimeltä muita järjestöjä kuin Suomen Vastarintaliikkeen, mutta kuvailusta saattoi päätellä hänen tarkoittaneen muun muassa äärivasemmistolaista toimintaa.

Kaikki ideologiat

Perussuomalaisten kansanedustaja Sami Savio muistutti ryhmäpuheenvuorossa, että "ääriliikkeisiin ja poliittiseen toimintaan perustuvan väkivallan osuus on suomalaisen yhteiskunnan koko väkivallasta yhä pieni".

- Vuonna 2015 Suomessa tilastoiduista 30 000 pahoinpitelystä vain 17 oli ääriliikkeiden tekemiä, silti jokainen tapaus on liikaa, Savio sanoi.

Perussuomalaiset eivät lähtisi kieltämään lainsäädännöllä tiettyjä järjestöjä. Perussuomalaisten mielestä "nykylainsäädäntö ja viranomaisten aiempi valmistelutyö antavat jo keinot puuttua väkivaltaisten ääriliikkeiden toimintaan".

- Myöskään sananvapauden rajoittaminen tai kansalaisoikeuksiin puuttuminen eivät kuulu demokraattiseen Suomeen. Historiaa lukeneet tietävät hyvin, että harkitsematon järjestöjen toiminnan kieltäminen ja sananvapauden rajoittaminen voisivat johtaa entistä radikaalimpaan maanalaiseen toimintaan, Savio.

Perussuomalaisten ryhmäpuheenvuorossa muistutettiin, että ääriliikkeen määritelmä täytyy olla kaikille ääriliikkeille yhtäläinen.

- Ääriliikkeen määritelmän täytyy olla kaikille liikkeille ja ideologioille yhtäläinen, jotta poliittiset ajojahdit vältetään ja tasapuolinen kohtelu lain edessä varmistetaan, Savio sanoi.

Työ- ja oikeusministeri Jari Lindström (ps) korosti, että kaikkien väkivaltaisten järjestöjen toiminta on tuomittavaa. Rasistiset järjestöt Lindström rinnastaisi järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

Keskustan kansanedustaja Elsi Katainen puolestaan sanoi, että kaikenlainen ihmisiin ja omaisuuteen kohdistuva väkivalta on tuomittava. Katainen viittasi maaseudulla iskeviin eläinaktivisteihin, joiden toimintaan pitää puuttua tai hallituksen toimilta menee uskottavuus.