maanantai 10. lokakuuta 2016

Yle: Vastaanottokeskuksiin upposi arvioitua enemmän

Yle: Vastaanottokeskuksiin upposi arvioitua enemmän 10.10.2016

Tavoite oli, että yksi turvapaikanhakija maksaisi 37 euroa vuorokaudelta. Viime syksynä keskimääräinen taso nousi 66 euroon eikä tämän vuoden aikana ole laskenut tavoitellulle tasolle.

Turvapaikanhakijoita varten vuosi sitten syksyllä paniikissa perustetut vastaanottokeskukset maksoivat Suomelle huomattavasti enemmän kuin niiden piti. Keskeinen syy oli se, että Maahanmuuttovirasto teki onnettomia sopimuksia.

Suomessa piti saada katto pään päälle, ruokaa ja turvaa yli 30 000 turvapaikanhakijalle, joita virtasi maahan elokuusta 2015 lähtien. Vastaanottokeskuksia eli vokkeja nousi nopeasti yli 200.

Maahanmuuttovirasto sopi, että Suomen Punainen risti hallinnoi yli kahta kolmasosaa keskuksista. Lisäksi yksityiset yritykset ja kunnat perustivat omiaan.

Sopimuksista tuli osin avoimia šekkejä keskusten haltijoille, koska Maahanmuuttovirasto lupasi maksaa kaikki kulut loppuun asti.

Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikköä vielä syyskuuhun saakka johtanut Jorma Kuuluvainen puolustautuu sanomalla, että he "joutuivat tekemään hyvin nopeasti päätöksiä ja ratkaisuja, jotka ei välttämättä olleet taloudellisesti järkeviä kaikki ja edullisia".

Kuuluvainen myöntää, että kulukattoa ei määritelty:

– Ei niin voi sanoa, että avoin šekki. Totta kai ollaan keskusteltu siitä, mitä palveluiden tulee olla, mutta ei olla annettu mitään hintoja meidän taholtamme siihen, mitä tämän pitäisi tai ei saisi maksaa.

Maahanmuuttoviraston tavoite oli, että yksi turvapaikanhakija maksaisi 37 euroa vuorokaudelta. Viime syksynä keskimääräinen taso nousi 66 euroon eikä tämän vuoden aikana ole laskenut tavoitellulle tasolle. Joissakin keskuksissa vuorokauden hinta nousi moninkertaiseksi.

Maahanmuuttovirasto laski MOT:lle kalleimpien ja halvimpien keskusten kulut, jotka julkaistaan maanantai-iltana ohjelmassa MOT: Maahanmuuttoviraston avoin šekki.

Punaisen ristin Helsingin ja Uudenmaan piirin toiminnanjohtaja Petri Kaukianen vakuuttaa, että järjestön hallinnoimien keskusten kustannuksista sovittiin.

– Kun puhutaan vuokrasopimuksista, niin Maahanmuuttoviraston kanssa kaikki meidän sopimukset on hyväksytettyjä, että minä en ole tehnyt yhtään vuokrasopimusta, josta minä en olisi Maahanmuuttoviraston kanssa etukäteen keskustellut, Kaukiainen kertoo MOT:lle.

MOT: Maahanmuuttoviraston avoin shekki TV1, kello 20.00