lauantai 29. lokakuuta 2016

Aamulehti: Turvapaikanhakijat yrittävät uudelleen Suomeen: "Venäjän rajalla on poliisi, joka pystyy tämän järjestämään"

Aamulehti: Turvapaikanhakijat yrittävät uudelleen Suomeen: "Venäjän rajalla on poliisi, joka pystyy tämän järjestämään" 29.10.2016

Talvella Venäjältä Suomeen aikoneet turvapaikanhakijat kertovat yrittävänsä rajan yli heti, kun sopiva tilaisuus avautuu.

Suomen ja Venäjän välille leimahti kiista viime talvena, kun pohjoisten rajanylityspaikkojen Sallan ja Raja-Joosepin kautta Suomeen tuli kaikkiaan vajaat parituhatta turvapaikanhakijaa kymmenistä kolmansista maista.

Virta katkaistiin presidentti Sauli Niinistön ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin keväällä neuvottelemalla sopimuksella, jossa määrättiin, että pohjoiset raja-asemat suljetaan puoleksi vuodeksi muilta kuin Suomen, Venäjän ja Valko-Venäjän kansalaisilta.

Sopimus umpeutui lokakuun 6. päivä. Tämä on tiedossa myös niillä turvapaikanhakijoilla, jotka eivät talvella enää päässeet Suomeen.

Kun rajapuomit laskettiin, heistä suurin osa joutui palaamaan Venäjän suuriin kaupunkeihin, joissa moni oli asunut jo vuosia.

Nyt edessä on mahdollisesti uusi yritys, Iltalehden Pietarissa tapaamat turvapaikanhakijat sanovat.

- Meillä on tällainen suunnitelma. Mutta emme voi tehdä sitä vain itse. Mutta jos löytyy joku, joka vie meidät rajalle, aiomme yrittää, kertoo Ghanasta kotoisin oleva Abdul.

IL tapasi Abdulin ja kolme muuta afrikkalaismiestä talvella Kantalahdessa, josta käsin nämä aikoivat Suomeen. Nyt he sanovat Pietarissa kuulleensa huhuja, että neljä kongolaista olisi päässyt rajan yli hiljattain.

- Venäjän rajalla on poliisi, joka pystyy tämän järjestämään. Hän soittaa ja kertoo, milloin rajalle on turvallista mennä. Se maksaa 1 500 dollaria, he väittävät.

Miehet oleskelevat Venäjällä laittomasti ilman voimassa olevaa viisumia. Siksi he eivät halua esiintyä koko nimillään ja kuvillaan.

Vaikeat olot

Toimeentulo ja eläminen Venäjällä ovat muuttuneet afrikkalaismiehille koko ajan vaikeammaksi. Edes pimeitä hanttihommia ei juuri ole enää tarjolla.

- Joskus sukulaiset lähettävät kotimaasta rahaa, usein joudumme varastelemaan. Se on tietysti vaarallista, tansanialainen Abdulhalim kertoo.

- Meillä ei ole täällä mitään. Varmasti 95 prosenttia Venäjällä asuvista mustista haluaa täältä pois. Meitä kohdellaan niin huonosti, toinen tansanialainen Agyemans kuvaa.

Uhkana on erityisesti viranomaisten mielivalta. Siksi he välttelevät esimerkiksi metroa, jossa poliisi usein syynää ulkomaalaisilta näyttävien ihmisten papereita.

Yösijana heillä on Pietarin pohjoisosissa sijaitseva väliaikaismajoitus, jota asuttavat pääosin Keski-Aasiasta tulevat vierastyöläiset. Onneksi on myös hyväsydämisiä venäläisiä, jotka auttavat heitä, minkä voivat.

"Vlad järjesti"

Miehet ovat kuulleet Suomessa esitetystä tulkinnasta, jonka mukaan Venäjä halusi testata Suomea turvapaikanhakijoilla.

Heidän puheissaan toistuu yhä uudestaan Murmanskista kotoisin oleva venäläinen Vlad, joka järjesti pakolaiset Kantalahteen.

- Kuka hän oli, sitä minä en tiedä. Mutta Vlad, poliisi ja siirtolaisviranomaiset toimivat yhdessä. He tulivat aina ilmoittamaan, ketkä lähtevät nyt Suomeen, Abdul muistelee kokemuksiaan kylmässä pohjoisessa.

- Jos vain Suomi voisi auttaa meitä. Minulla on vahvat kädet, pystyn varmasti tekemää lujasti töitä, hän sanoo.