torstai 13. helmikuuta 2020

Helsingin Sanomat: Valtakunnansyyttäjä määräsi syytteet natsilipun kantamisesta itsenäisyys­päivänä

Helsingin Sanomat: Valtakunnansyyttäjä määräsi syytteet natsilipun kantamisesta itsenäisyys­päivänä 17.2.2020
Yle: Valtakunnansyyttäjä määräsi syytteitä kansanryhmää vastaan kiihottamisesta – hakaristiliput liikaa mielenosoituksessa

ITSENÄISYYSPÄIVÄNÄ 2018 Helsingissä tapahtuneesta natsilippujen kantamisesta nostetaan syyte.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen määräsi torstaina viidelle miehelle syytteet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Toiviaisen mukaan hakaristilippujen edustama viesti kohdistuu tiettyihin kansanryhmiin. Se on siten rikoslain tarkoittamalla tavalla uhkaava ja solvaava.

”Lipun ilmentämä uhkaava ja solvaava ideologinen viesti on varsin yksiselitteinen ja yleisesti tunnettu, eivätkä epäillyt itse ole tuoneet esitutkinnassa ilmi mitään muutakaan perustelua lippujen käyttämiseen mielenosoituksessa”, Toiviainen perusteli tiedotteessa.

Kulkueen taustalla oli uusnatsijärjestö Pohjoismainen vastarintaliike. Turun hovioikeus määräsi liikkeen lakkautettavaksi, mutta asia on vielä vireillä korkeimmassa oikeudessa.

Poliisi takavarikoi itsenäisyyspäivänä 2018 mielenosoitukseen osallistuneilta kolme hakaristilippua. Niitä kannettiin näyttävästi kulkueen kärjessä.

VALTAKUNNANSYYTTÄJÄ Toiviainen määräsi myös syytteet mielenilmauksesta, joka järjestettiin Helsingin Merilahden koulun läheisyydessä huhtikuussa 2018.

Tilaisuudessa pidettiin nuorille koululaisille osoitettu, internetiin levitetty rasistinen puhe, jossa syyttäjän mukaan uhattiin, paneteltiin ja solvattiin tiettyjä maahanmuuttajaoppilas- ja nuorisoryhmiä.

Rikosilmoituksen asiasta teki Helsingin kaupunki.

Syytteeseen määrättiin yksi mies ja yksi nainen. Mies sai syytteen myös natsilippuasiassa.

Molemmat jutut käsitellään aikanaan Helsingin käräjäoikeudessa.

________________________

Yle: Valtakunnansyyttäjä määräsi syytteitä kansanryhmää vastaan kiihottamisesta – hakaristiliput liikaa mielenosoituksessa

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen määräsi syytteen nostettavaksi kiihottamisesta kansanryhmää vastaan koskien hakaristilippujen kantamista mielenosoituskulkueessa itsenäisyyspäivänä 6.12.2018 Helsingissä.

Poliisi takavarikoi hakaristiliput Helsingissä uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) kulkueesta. Poliisi aloitti tapauksesta esitutkinnan, jonka kohteena oli neljä miestä.

Valtakunnansyyttäjä katsoi, että hakaristilippujen edustama viesti kohdistuu tiettyihin kansanryhmiin ja on rikoslain edellä mainitun säännöksen tarkoittamin tavoin uhkaava ja solvaava.

Lipun ilmentämä uhkaava ja solvaava ideologinen viesti on varsin yksiselitteinen ja yleisesti tunnettu, eivätkä epäillyt itse ole tuoneet esitutkinnassa ilmi mitään muutakaan perustelua lippujen käyttämiseen mielenosoituksessa, syyttäjälaitoksen tiedotteessa sanotaan.

Korkein oikeus määräsi viime maaliskuussa PVL:n väliaikaisesti kielletyksi ja sen toiminnan lopetettavaksi. Korkein oikeus myönsi liikkeelle valitusluvan, ja lopullinen ratkaisu tulee myöhemmin.

Syytteet myös koululla pidetystä mielenilmauksesta
Samassa yhteydessä valtakunnansyyttäjä määräsi syytteitä nostettavaksi kiihottamisesta kansanryhmää vastaan koskien mielenilmausta, joka järjestettiin Merilahden koulun läheisyydessä 25.4.2018.

Tilaisuudessa pidettiin nuorille koululaisille osoitettu, internetiin levitetty rasistinen puhe, jossa uhattiin, paneteltiin ja solvattiin tiettyjä maahanmuuttajaoppilas- ja nuorisoryhmiä.