perjantai 14. helmikuuta 2020

HS: Valtakunnansyyttäjän mukaan Mäenpää-tapaus tuotiin eduskuntaan, koska perustuslaki sitä edellytti – ”Tulkitsen, että lupa tarvitaan, nousi syyte tai ei”

Helsingin Sanomat: Valtakunnansyyttäjän mukaan Mäenpää-tapaus tuotiin eduskuntaan, koska perustuslaki sitä edellytti – ”Tulkitsen, että lupa tarvitaan, nousi syyte tai ei” 14.2.2020

VALTAKUNNANSYYTTÄJÄ Raija Toiviainen sanoo pyytäneensä eduskunnalta suostumusta asettaa kansanedustaja Juha Mäenpää (ps) syytteeseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, koska perustuslaki sitä edellytti. Poliisin esitutkinnan mukaan Mäenpäätä on syytä epäillä rikoksesta, sillä hän rinnasti turvapaikanhakijat ja vieraslajit eduskunnassa viime kesäkuussa pitämässään puheessa.



Ennen kuin kansanedustajan valtiopäivillä lausuma mielipide voidaan viedä syyteharkintaan, täytyy eduskunnalta perustuslain mukaisesti pyytää syyteharkintalupa, Toiviainen sanoi perjantaina poistuessaan perustuslakivaliokunnan kuulemisesta. Hänen tulkintansa mukaan lupa täytyy pyytää, vaikka tapauksesta tehtäisiin syyttämättäjättämispäätös.

”Tämä on valtiosääntöoikeudellinen asia, ja siihen on muita asiantuntijoita myös, jotka varmasti pohtivat tätä samaa asiaa. Itse olen tulkinnut, että sekä siinä tilanteessa, jos mahdollisesti syyte nousisi kuin myös siinä tilanteessa, jos tulisin mahdollisesti jättämään syyttämättä”, tarvitsen syyttämisluvan eduskunnasta.

VALIOKUNNAN puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd) oli tyytyväinen kuulemisen antiin. Ennen kokousta hän sanoi odottavansa, että kuulemisessa käydään läpi, miksi valtakunnansyyttäjä katsoi tarpeelliseksi tuoda asian eduskuntaan.

Kansanedustaja Mäenpää on perustuslakivaliokunnan kuultavana ensi viikon torstaina. Viikon päästä tästä valiokunta puolestaan kuulee asiantuntijoita.

”Tästä me saadaan sitten vasta sitä pohjaa tehdä tätä omaa arviota”, Ojala-Niemelä sanoi asian käsittelyn aikataulusta.

Hänen mukaansa kansanedustajalla on hyvin laaja oikeus ilmaista mielipiteitä, mutta kysymys on nyt siitä, mihin raja vedetään, sillä puheet eivät voi kuitenkaan olla ihmisarvoa loukkaavia.

PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN tehtävänä on antaa lausuntonsa asioiden perustuslainmukaisuudesta sekä suhteesta kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin.

Eduskunnan äänestyksessä tarvitaan vähintään viiden kuudesosan kannatus, jotta kansanedustajan syytteeseen asettamiselle saadaan eduskunnan suostumus. Perussuomalaisilla on 39 kansanedustajaa, eli puolueen eduskuntaryhmä pystyy yksin estämään suostumuksen antamisen.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio arvioi tammikuussa, että ryhmä todennäköisesti estää Mäenpään syyttämisluvan antamisen eduskunnan istunnossa.