keskiviikko 2. lokakuuta 2013

HS: Eläinsuojelijat huolestuivat: Romanit eivät saa käyttää koiria kerjäämiseen

Helsingin Sanomat: Eläinsuojelijat huolestuivat: Romanit eivät saa käyttää koiria kerjäämiseen 2.10.2013

Helsingin eläinsuojeluyhdistys Hesy on huolissaan siitä, että kaduilla kerjäävät ihmiset käyttävät koiria hyväkseen elantonsa hankkimisessa.

Yhdistyksen julkaiseman kannanoton mukaan Helsingin keskustassa lähiaikoina tavattujen romanikerjäläisten koirat ovat vaikuttaneet huonokuntoisilta, ja niitä on muun muassa pidetty pitkiä aikoja paikoillaan ilman vettä.

Eläinsuojeluyhdistys pelkää, että Suomeen rantautuu Euroopasta käytäntö, jossa kerjäämään otettuja koiria huumataan.

Hesyn puheenjohtaja Hannele Luukkainen huomauttaa, että koirat ovat kerjäläisille usein pelkkiä välineitä, eivätkä kerjäämällä ansaitut rahat yleensä mene koirasta huolehtimiseen.

"Kerjäläiset käyttävät koiria – etenkin koiranpentuja – hyväkseen herättääkseen ohikulkijoissa sääliä ja tienatakseen paremmin", Luukkainen sanoo.

Yhdistys epäilee, että osa koirista on voitu tuoda maahan laittomasti. EU-alueelta tuotavilla koirilla tulee olla mikrosiru eli tunnistusmerkintä, lemmikkieläinpassi, raivotautirokotus ja käsittely ekinokokkoosi-tautia vastaan.

Helsingin eläinsuojelueläinlääkäri Elli Valtonen kehottaa ilmoittamaan poliisille ja virkaeläinlääkärille kaikista omistajiensa kanssa kadulla asuvista ja huonokuntoisista eläimistä.

"Tällaisen ohi ei saa vain kävellä", Valtonen toteaa Hesyn kannanotossa.