lauantai 16. lokakuuta 2010

Lapin Kansa: Homot ja kerjäläiset hajottavat porvareita

Lapin Kansa: Toni Viljanmaa: Homot ja kerjäläiset hajottavat porvareita 16.10.2010

Ulkoministeri Alexander Stubbissa ja pitkän linjan kansanedustajassa Ben Zyskowiczissa henkilöityy kahtiajako, joka ammottaa entistä näkyvämpänä kokoomuksessa.

Jako yksilön vapauksia korostavaan liberalismiin ja perusarvoja kunnioittavaan konservatismiin on vaikuttanut kokoomuksessa puolueen alkuhämärästä lähtien. Arvokysymykset, kuten homoliitot ja kerjäämisen kieltäminen jakavat porvarileiriä nyt jyrkimmin kuin mitään muuta puoluetta.

Stubb vastustaa jyrkästi lakiesitystä kerjäämisen kieltämiseksi, vaikka lain esittelijänä on sisäministeri Anne Holmlund (kok). Stubbin mukaan kiellolla ei ratkaista itse ongelmaa, köyhyyttä. Zyskowicz ihmettelee Stubbin perusteluita välillisesti mielipidekirjoituksessaan (HS 14.10.). Jos ei kielto ratkaise perusongelmaa, ei sitä tee kerjäämisen salliminenkaan, Zyskowicz kirjoittaa.

Kokoomuslaisten konservatiivien äänien perässä ovat ainakin keskusta ja perussuomalaiset. Eduskunnan varapuhemies Seppo Kääriäinen (kesk) katsoo liberaalien ottaneen voiton perusporvareista kokoomuksessa.

Politikoinnin paikan Ylen blogissaan nähnyt Kääriäinen alleviivaa, että samalla kun kokoomus liukuu vapaamielisyyden rannattomaan mereen, keskusta turvaa isänmaallisiin perusarvoihin.

Osa kokoomuksen konservatiiveista näkee kristillisen arvopohjansa nimeen vannovassa Timo Soinissa vaihtoehdon tai ainakin emäpuolueen herättäjän. Tämä voi selittää sitä, että populistien kannatus nousi peräti 12,5 prosenttiin syyskuun lopun Ylen gallupissa.

Ei ole sattumaa, että Zyskowicz on hakeutunut haalarihommiin konservatiivivuotoa tukkimaan. Hänen mielestään kerjääminen on kiellettävä, avioliitto säilytettävä miehen ja naisen välisenä, turvapaikkapolitiikalle on laitettava tiukat rajat ja roistot pistettävä telkien taa. Homojen Pride-kulkueen suojelijana toiminut Stubb on arvokysymyksistä jokseenkin päinvastaista mieltä.

Konservatiivisuus ei ole kokoomuksessa sukupolvikysymys, sillä Zyskowiczin linjoilla on kokoomuksen nuorten liiton puheenjohtaja Wille Rydman, joka on kohauttanut etenkin maahanmuuton rajoittamista koskevilla lausunnoillaan.

Kokoomuksen puoluekokous hyväksyi kesällä avioliittolain muuttamisen sukupuolineutraaliksi, mutta päätös jäi tuhnuksi kannattajien vihaisen palautteen vuoksi.

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen onkin kahden tulen välissä valinnut paasikiviläisen varovaisuuden linjakseen. Sitä voi pitää myös pelkuruutena.

Katainen kannattaa sukupuolineutraalia avioliittoa laillisen tasa-arvoisuuden vuoksi, vaikka hän vierastaakin käyttämästä sanaa ”avioliitto”. Hän myös periaatteessa kannattaa kerjäämiskieltoa, mutta haluaa saada asiasta vielä lisätietoa.

Kataisen kieli pysyy visusti keskellä suuta. Äänestäjillä on lupa vaatia puoluejohtajalta rehtiä linjanvalintaa.

Kirjoittaja on Alma Median
Helsingin-toimituksen toimittaja.