lauantai 26. marraskuuta 2016

Etelä-Suomen Sanomat: "700 euroa on meille liian iso raha" - irakilaisperheen jäsenet vaarassa joutua erilleen toisistaan

Etelä-Suomen Sanomat: "700 euroa on meille liian iso raha" - irakilaisperheen jäsenet vaarassa joutua erilleen toisistaan 26.11.2016

Laittomasti Suomessa oleskelevia turvapaikanhakijoita on toistaiseksi vähän. Koko maassa heitä on Poliisihallituksen mukaan satakunta, Hämeessä noin kymmenen.

Määrä on noin pieni siksi, että turvapaikanhakijan oleskelu muuttuu laittomaksi vasta sen jälkeen, kun hän on saanut täytäntöönpanokelpoisen kielteisen turvapaikkapäätöksen eikä enää ole vastaanottopalvelujen piirissä. Palvelujen lakkaamista koskeva säännös tuli voimaan kesällä 2015.

Tapaukset ovat erilaisia. Tämän tarinan naisen oleskelu muuttui laittomaksi viime kesänä, kun hänen vastaanottopalvelunsa lakkasivat ja hänet poistettiin keskuksesta.

Käännytyspäätöstä ei ole pantu täytäntöön.

Kielteinen turvapaikkapäätös ja hallinto-oikeuden hylkäävä päätös valitukseen masensivat naisen. Suomeen jo aiemmin muuttanut puoliso lopetti työnteon tukeakseen kotona olevaa vaimoaan.

Pariskunnalla on yksi, Suomessa syntynyt lapsi. Nainen odottaa toista lastaan.

Pariskunta oli avioitunut Irakissa 2011, kun mies kävi siellä lomallaan ja tutustui naiseen. Suomeen mies oli muuttanut 2008.

Ystävä tukee perhettä: "Avuton olo"

Perhe haluaa pysyä perheenä. Se on hakemassa Maahanmuuttovirastolta perheenyhdistämistä, mutta esteenä on raha. Hakemus maksaa lähes 700 euroa, mihin työt lopettaneen miehen varat eivät riitä. Töihin hän taas ei voi palata vaarantamatta vaimonsa vointia.

Jos perheenyhdistäminen kariutuu ja nainen palautetaan Irakiin, sikäläisen tavan mukaan avioliitto katsottaisiin purkautuneeksi.

- Suomalaisena naisena minua itkettää, että näin voidaan tehdä perheelle ja tulevalle lapselle. Siitä ei ole epäilystäkään, että kyse on oikeasti perheestä, jonka jäsenet rakastavat toisiaan, sanoo perheen kanssa ystävystynyt päijäthämäläinen nainen.

Hän on tukenut perhettä ja haluaisi auttaa sitä edelleen, mutta keinot puuttuvat.

- Avuton olo, ystävä huokaa.

Hän kantaa huolta myös edessä olevasta synnytyksestä. Jos naisella olisi oleskelulupa, hän pääsisi julkisten palvelujen piiriin ja maksaisi synnytyksestä saman minkä suomalainenkin eli 300-400 euroa. Laittomasti maassa oleskelevalta sairaalalla on oikeus periä täysi hinta, arviolta 5 000 euroa.

Perheenisä on valmis aloittamaan työt heti uudelleen ja elättämään perheen, kun vaimon vointi sen sallii. Se edellyttää käännyttämisuhkan poistumista. Perheenyhdistämishakemuksen käsittely antaisi vuoden hengähdystauon.

- Olen viihtynyt hyvin Suomessa. Irakiin en voi palata, siellä olisin vaarassa, mies sanoo.