torstai 17. marraskuuta 2016

Helsingin Uutiset: Kirjoititko rasistista älämölöä Facebookiin? Näin poliisi aikoo jatkossa toimia

Helsingin Uutiset: Kirjoititko rasistista älämölöä Facebookiin? Näin poliisi aikoo jatkossa toimia 17.11.2016

Poliisi aikoo tehostaa muun muassa sosiaalisessa mediassa esitettyihin vihapuheisiin puuttumista. Jatkossa myös mielenosoituksissa tapahtuvaan häiriköintiin puututaan herkemmin.

Uusi toimintasuunnitelma ehdottaa, että vihapuheen torjuntaan perustetaan oma ryhmä, jossa yhdistetään näkyvä poliisitoiminta sosiaalisessa mediassa muuhun poliisitoimintaan.

Ryhmä paljastaa vihapuheita, joiden osalta arvioidaan tarve muun muassa esitutkinnan käynnistämiseen. Lievässä tapauksessa poliisi voi huomauttaa vihapuhetta levittänyttä ja pyytää poistamaan materiaali.

Jos henkilöön ei saada yhteyttä tai hän kieltäytyy materiaalin poistamisesta, kirjataan tapauksesta rikosilmoitus. Näin tapahtuu myös, jos kyseessä on lievää vakavampi tapaus.

Aiemmasta nettipoliisitoiminnasta poiketen perustettava ryhmä suorittaa myös esitutkinnan rangaistavissa vihapuhe - ja viharikosasioissa.

– Ryhmä on käytettävissä kansalaisten, viranomaisten ja muiden toimijoiden valistamiseen vihapuheisiin ja -rikoksiin liittyen sekä toimii poliisin asiantuntijana näissä asioissa tarjoten helpon ja matalan kynnyksen yhteydenottoon, suunnitelman laatineen työryhmän puheenjohtaja Timo Kilpeläinen toteaa poliisin nettisivuilla.

Toimintaa esitetään keskitettäväksi siten, että rikokset tutkitaan valtakunnallisesti samassa yksikössä. Näin verkkorikostutkintaa tehostetaan. Lisäksi viharikoksiin ja niiden torjuntaan liittyvää koulutusta lisätään.

Tehostettu toimintamalli pyritään ottamaan käyttöön vuoden 2017 alkupuolella. Siihen asti nettipoliisitoimintaa ja viharikosten torjuntaa jatketaan nykyisin resurssein ja menetelmin.

Poliisihallitus osoittaa jokaiselle poliisilaitokselle resursseja nettipoliisitoiminnan vahvistamiseksi. Tavoitteena on vähintään yhden päätoimisen nettipoliisin viran täyttäminen jokaisella poliisilaitoksella.

Internetissä tai muualla tapahtuva vihapuhe voi täyttää usean rikoksen tunnusmerkistön. Vihapuhe, silloin kun se täyttää jonkun rikoksen tunnusmerkistön, katsotaan viharikokseksi.

Kilpeläinen korostaa, että poliisihallinnossa on jo aiemmin ollut nollatoleranssi rasistiseen ja muuhun vihapuheeseen, viharikoksiin sekä väkivaltaisiin ääriliikkeisiin liittyen. Poliisin osaamista näiden torjunnassa on kehitetty jo vuosia.

Kilpeläisen mukaan järjestäytyneiden ääriliikkeiden toiminta sekä hyvinkin väkivaltaiset vihapuheet ovat lisääntyneet Suomessa.

– Vihapuheella ja viharikoksilla on yhteys muun muassa väkivaltaiseen radikalisoitumiseen ja ekstremismiin sekä turvallisuuden tunteeseen. Vihapuhe voi kannustaa erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien henkilöitä liittymään väkivaltaiseen toimintaan, Kilpeläinen sanoo.

Poliisitarkastaja Måns Enqvist Poliisihallituksesta kertoo, että viharikostorjuntaa on käsitelty poliisin peruskoulutuksen lisäksi vuosittain järjestetyissä ihmisoikeusseminaareissa. Koulutukseen edellytetään osallistumista kaikista poliisiyksiköistä ja kaikilta tasoilta.