maanantai 21. marraskuuta 2016

Yle: Paperittomien majoittaminen Helsingin kirkoissa alkaa tänään – sisäministeri ei ota kantaa

Yle: Paperittomien majoittaminen Helsingin kirkoissa alkaa tänään – sisäministeri ei ota kantaa 21.11.2016

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) ei soimaa kirkkoa hätäavusta mutta toivoo, että myös kirkko tukisi paperittomien vapaaehtoista paluuta kotimaihinsa. Arkkipiispa Kari Mäkinen katsoo, että hätämajoituksella on kirkon ja viranomaisten täysi tuki.

Sisäministeri Paula Risikko ei halua ottaa suoraan kantaa seurakuntien päätöksiin järjestää majoitusta laittomasti maassa oleville paperittomille. Risikko toivoo, että kirkko osaltaan edesauttaisi turvapaikkaa vaille jääneiden paluuta kotimaihinsa.

Sisäministeri Risikko ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispat tapasivat tänään. Risikko ja arkkipiispa Kari Mäkinen vakuuttivat tapaamisen sujuneen hyvässä yhteisymmärryksessä, joskin Mäkisen mukaan kaikista yksityiskohdista ei ehditty keskustella.

Arkkipiispa: Seurakunnilla kirkon tuki

Arkkipiispa Mäkinen katsoo, että ovensa avanneilla seurakunnilla on kirkon ja viranomaisten tuki. Hän toivoo, että mahdollisimman moni seurakunta toimisi näin, sillä kirkko aikoo suojella hädässä olevia.

Sisäministeriö on suhtautunut karsaasti kielteisen turvapaikan saaneiden ja laittomasti maassa olevien majoittamiseen, koska se antaa ministeriön mielestä vääränlaisen viestin. Ministeriön mielestä heidän tulisi palata kotimaihinsa, sillä paperittomana eläminen on Suomessa vaikeaa.

Sisäministeriö aikoo lähiaikoina linjata sitä, millä tavoin kuntien tulisi toimia paperittomien kanssa esimerkiksi toimentulotuen osalta.

Lauttasaaren kirkon ovet auki ensimmäisenä

Helsingin Lauttasaaren kirkko avaa ovensa yösijaa tarvitseville paperittomille tänään maanantaina. Suomen Punainen Risti toimitti kirkolle sata patjaa, vilttejä ja hygieniatarvikkeita.

Helsingin seurakunnat ovat sopineet, että ne ottavat vuorotellen viikoksi kerrallaan vastuun hätämajoituksesta.

Ensi viikolla hätämajoitusta tarjoaa Paavalin seurakunta Itä-Pasilan seurakuntatalossa. Majoitus järjestetään pääosin seurakuntataloilla, mutta jouluviikolla vuorossa on Alppilan kirkko.

Ovet avoinna myös muille

Helsingin seurakunnat ovat varautuneet järjestämään hätämajoitusta vuoden vaihteeseen asti, mutta tilannetta tarkastellaan uudelleen joulukuussa. Yösijaa tarvitsevien määrän ennakoidaan kasvavan.

Seurakunnat ovat jo aiemmin järjestäneet hätämajoituksen yhdessä Diakonissalaitoksen kanssa Hermannin diakoniatalolle ja Munkkisaaren toimipisteeseen. Niissä on tilaa 75 hengelle.

Hätämajoitus on tarkoitettu paperittomien lisäksi myös muille yösijaa vailla oleville. Parisataa helsinkiläistä vapaaehtoista on ilmoittautunut auttamaan käytännön järjestelyissä. Mukana on myös turvapaikanhakijoita.

Kirkon kanta selvillä jo keväällä

Arkkipiispa Kari Mäkinen sanoi jo keväällä, että kirkko on varautunut suojelemaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita. Sisäministeri Paula Risikko kutsui evankelis-luterilaisen kirkon piispat syyskyussa keskustelemaan asiasta.

Piispat olivat alkusyksystä Ylen kyselyssä melko yksimielisiä siitä, että kirkko ei voi sulkea oveaan apua tarvitsevilta. Piispat eivät kuitenkaan halua perustaa mitään varjojärjestelmää, ja moni piispoista oli sitä mieltä, että kirkko ei voi tarjota varsinaista turvapaikkaa.

Seurakunnat ja järjestöt ovat korostaneet, että vastuu kuuluu kunnille, ja akuutti humanitäärinen apu on aina viranomaisen vastuulla. Esimerkiksi Helsingin kaupungilla ei ole mitään suunnitelmaa siitä, miten kasvavasta määrästä paperittomia huolehdiitaan.