perjantai 25. marraskuuta 2016

Helsingin Uutiset: Uusin kriisi uhkaa räjähtää käsiin: Jopa 8 000 ulkomaalaista jää Suomessa kaduille

Helsingin Uutiset: Uusin kriisi uhkaa räjähtää käsiin: Jopa 8 000 ulkomaalaista jää Suomessa kaduille 25.11.2016

Irakilaisen Jaafar Al-Raheemin, 30, syksystä on tullut odotettua ankeampi. Reilun vuoden mittainen oleskelu Auramon vastaanottokeskuksessa Vantaalla on katkeamassa ensi viikolla. Hän on saanut jo toistamiseen kielteisen turvapaikkapäätöksen.

Hän ja tuhannet muut joutuvat poistumaan vastaanottokeskuksesta, koska Maahanmuuttovirasto Migrin päätöksen mukaan heidän asumispalvelunsa loppuvat kielteisen päätöksen myötä.

– Tämä on hirveä tilanne minulle, koska minulla ei ole mitään paikkaa minne mennä Suomessa, Mohammad kertoo tulkin välityksellä.

– Irakiin en missään tapauksessa halua mennä, sillä siellä Isiksen ja hallituksen joukot ovat pahoinpidelleet minua.

Hän näyttää muodottomaksi ruhjottua sormeaan ja selkää pitkin juoksevia arpia. Hän on hyvin masentunut ja joutuu turvautumaan rauhoittaviin lääkkeisiin.

Sama tilanne on Mustafa Mohammadilla, 20. Hän on hämmentynyt ja levoton, sillä hän joutuu lähtemään Auramosta joulukuun alussa.

– Kaikki opiskelut jäävät nyt kesken. Minua pelottaa, kun en tiedä missä voin asua. En saa edes unta kuin unilääkkeiden avulla, Mohammad toteaa.

Miehet eivät ole vaikeassa tilanteessaan yksin, sillä pelkästään Auramossa asuvista irakilaisista on kesän jälkeen saanut hylkäävän turvapaikkapäätöksen peräti 80 miestä, siis miltei puolet keskuksen asukkaista.

Lisäksi loputkin odottavat kauhulla saavansa käteensä vastaavan paperin.

– Tilanne on kieltämättä hyvin vaikea kaikille osapuolille. Kymmenet asukkaat ovat saaneet Migriltä hylkäävän päätöksen, emmekä me voi auttaa tässä asiassa muuten kuin tukemalla ja kuuntelemalla, pahoittelee Auramon vastaanottokeskuksen johtaja Nelli Kasurinen.

Kasurisen mukaan turvapaikanhakijat ovat ottaneet poliisin antamat kielteiset päätökset tyrmistyneenä vastaan.

Jos asukkaat eivät vapaaehtoisesti poistu, virka-apua pyydetään poliisilta."

– Miehet ovat olleet itkuisia ja lamaantuneita. Päätösten kuuleminen on selvästi masentanut heidät, ja monella on jopa itsetuhoisia ajatuksia, Kasurinen vahvistaa.

– Hylkäävistä päätöksistä on valitettu Migrille, mutta jos ne eivät muutu, miehet yksinkertaisesti joutuvat kadulle.

Hylkäävän päätöksen toimeenpano on vastaanottokeskusten vastuulla. Jos asukkaat eivät vapaaehtoisesti poistu, Migrin ohje on se, että virka-apua pyydetään poliisilta.

Ulos ajetut turvapaikanhakijat ovat käytännössä oman onnensa nojassa: he oleskelevat laittomasti maassa, eikä heillä automaattisesti ole oikeutta toimeentulotukeen.

Käytännössä kaikki ovat asunnottomia.

– Tilanne on inhimillinen tragedia hyvin monelle. Tähän saakka kielteisen päätöksen on saanut koko maassa jo noin 8 000 turvapaikanhakijaa, laskee Kasurinen.

Tilanne on varsin hyvin maahanmuuttoviranomaisten tiedossa.

– Laittomasti maahan jääminen ei ole kenenkään etu. Laittomasti maassa oleskelevat ovat erityisen alttiita syrjäytymiselle ja hyväksikäytölle. Siksi Migri ja vastaanottokeskukset kertovat kielteisen päätöksen saaneille tuetun vapaaehtoisen paluun mahdollisuudesta, kertoo Migrin viestintäpäällikkö Hanna Kautto.

Lokakuun loppuun mennessä tätä paluumahdollisuutta on käyttänyt jo noin 1 160 irakilaista ja lisäksi 3 000 irakilaista on jättänyt turvapaikkaprosessin kesken Suomessa.

Helsingin seurakuntien kirkot ovat viime maanantaista lähtien tarjonneet tilapäismajoitusta asunnottomille. Kuluvalla viikolla majoitusvuorossa on ollut Lauttasaaren kirkko.

Lauttasaaren kirkkoherra Juha Rintamäki muistuttaa, että kirkon ovet ovat avoinna kaikille – myös heille, joiden asuminen vastaanottokeskuksissa päättyy.

– Viime syksyn vaikeassa tilanteessa Helsingin seurakunnat sitoutuivat siihen, että voimme majoittaa yhteensä tuhatkunta koditonta, mutta heitä tuli lopulta viitisensataa, Rintamäki laskee.

Hän muistuttaa, että tulevaa kehitystä on täysin mahdoton arvioida.

– Tilanne on kieltämättä hankala. Emme voi muuta kuin yrittää ratkoa tätä ongelmaa yhteistyössä Punaisen Ristin ja Helsingin seudun kaupunkien kanssa, Rintamäki huokaa.