keskiviikko 23. marraskuuta 2016

Iltalehti: Sisäministeri Risikko jyrähtää paperittomien hätämajoituksesta: Kirkon ei pidä tukea laittomuutta

Iltalehti: Sisäministeri Risikko jyrähtää paperittomien hätämajoituksesta: Kirkon ei pidä tukea laittomuutta 23.11.2016

Suomessa oleskelee tällä hetkellä noin 2000 henkilöä laittomasti maassa. Määrän arvioidaan lähivuosina nousevan noin 4000 henkilöön. Sisäministeri patistaa kirkkoja yhteistyöhön viranomaisten kanssa.

Sisäministeri Paula Risikko (kok) toivoo, että kirkko ei estäisi viranomaisten toimia, kun nämä yrittävät palauttaa laittomasti Suomessa olevia turvapaikanhakijoita takaisin kotimaihinsa.

Risikko puhui tiistaina sisäministeriön ja Suojelupoliisin tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

Sisäministeri keskusteli aiemmin maanantaina piispojen kanssa turvapaikanhakijoista. Keskustelun perusteella sekä viranomaiset ja kirkon johto tukivat seurakuntia päätöksessä järjestää hätämajoitusta ihmisille, jotka jäävät maahan kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen.

Tiistaina Risikko totesi, että kirkon kanssa käydyissä keskusteluissa syntyi kyllä yhteisymmärrys siitä, että ihmisiä pitää auttaa, mutta toisaalta kirkko ei myöskään saa estää viranomaisia palauttamasta laittomasti maassa olevia henkilöitä. Risikko viittasi kirkkoturvaohjeeseen, jossa puhutaan hätämajoituksen turvaamisesta vain tiettyyn pisteeseen asti.

- Hätämajoituksen tarjoaminen on tiettyyn pisteeseen asti ok, mutta haluamme myös, että kirkko on viranomaisten kanssa yhdessä tukemassa vapaaehtoista paluuta ja jopa pakkopalautuksia.

- Kun ihminen on laittomasti maassa, hän on laittomasti maassa, Risikko painottaa.

Poliisin tietojen mukaan Suomessa oleskelee tällä hetkellä noin 2 000 ihmistä laittomasti. On arvioitu, että nyt käsiteltävien turvapaikkahakemusten perusteella laittomasti maahan jäisi toiset noin 2 000 ihmistä.

Sisäministerin mukaan riskinä on, että laittomasti maassa olevat henkilöt ajautuvat ihmiskaupan uhreiksi tai rikollisjärjestöihin.