perjantai 25. marraskuuta 2016

Kansan Uutiset: Äärioikeisto aikoo marssia itsenäisyyspäivänä – Li Andersson kysyy, suhtautuuko hallitus vieläkään vakavasti

Kansan Uutiset: Äärioikeisto aikoo marssia itsenäisyyspäivänä – Li Andersson kysyy, suhtautuuko hallitus vieläkään vakavasti 25.11.2016

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kysyy kirjallisessa kysymyksessä, miten hallitus aikoo varmistaa, että väkivaltaisen historian omaava Pohjoismainen Vastarintaliike ei syyllisty uusiin väkivallan tekoihin.

Kansallissosialistiseksi järjestöksi itsensä määrittelevä Pohjoismainen Vastarintaliike aikoo järjestää itsenäisyyspäivänä Helsingin keskustassa mielenosoituksen. He ovat ilmoittaneet järjestävänsä marssin ”osoittaakseen kunnioitusta niin menneiden aikojen kuin myös tämän päivän ja tulevaisuuden itsenäisyystaistelijoille”.

– Vastarintaliike on syyllistynyt toistuvasti kiihotukseen kansanryhmää vastaan ja käyttänyt väkivaltaa omissa tapahtumissaan sekä hyökännyt poliittisia tapahtumia ja sivullisia kohtaan lukuisia kertoja. Järjestön aikaisemman toiminnan perusteella on selvää, että hälytyskellojen pitäisi soida aina kun ryhmä kokoontuu, Andersson sanoo.

Viimeksi mies kuoli

Vastarintaliikkeen historia on väkivaltainen. Syyskuussa mies kuoli Vastarintaliikkeen väkivallan seurauksena Helsingin asema-aukiolla. Sisäministeri Paula Risikko lupasi asema-aukion tapahtumien jälkeen, että äärijärjestöjen toiminnan laillisuutta arvioidaan uudelleen. Myös moni muu poliitikko herätti keskustelua ääriryhmien laillisuudesta.

Hallitus linjasi syyskuussa, että viranomaisille osoitetaan lisää voimavaroja puuttua väkivaltaisten ääriliikkeiden toimintaan. Erikseen vielä määriteltiin, että ”väkivaltaisilla ääriliikkeillä tarkoitetaan tässä yhteydessä liikkeitä, joiden toimintaan sisältyy väkivaltaista ekstremismiä, vihapuhetta tai muuta toimintaa, joka on kielletty kansainvälisissä sopimuksissa, Suomen lainsäädännössä tai jota Suomessa yleisesti vallitsevan käsityksen mukaan pidetään hyvien tapojen vastaisena.”

Anderssonin mukaan Vastarintaliikkeen toiminta täyttää nämä kriteerit.

Valtakunnansyyttäjänvirasto ei kuitenkaan vaadi Vastarintaliikkeen toimintaa lakkautettavaksi. Poliisihallitus puolestaan ilmoitti, että se jatkaa tilanteen selvittämistä ja tämä arvio valmistuu vuoden loppuun mennessä.

– Äärioikeiston nousu, järjestäytyminen ja väkivalta on ollut tiedossa pitkään. Onko tosiaan niin, että hallitus ei kaiken tapahtuneen jälkeen vieläkään suhtaudu Vastarintaliikkeeseen asian vaatimalla vakavuudella, Andersson hämmästelee.