maanantai 28. marraskuuta 2016

Iltalehti: IL-raportti Irakista - Suomesta Bagdadiin palannut Wisam: Matkasta ei jäänyt mitään käteen

Iltalehti: IL-raportti Irakista - Suomesta Bagdadiin palannut Wisam: Matkasta ei jäänyt mitään käteen 28.11.2016

Iltalehti tapasi Bagdadissa Suomesta Irakiin palanneen turvapaikanhakijan. Paluun syynä on perhe.

Iltalehti tapasi Wisamin ja hänen perheensä heidän kotonaan Bagdadissa.

Irakissa on vastikään vietetty erityisesti shiia-muslimeille tärkeää pyhää. Katujen varsilla on edelleen mustia lippuja, ja uskonnollisia tekstejä on ripustettu talojen aitoihin.

Wisamin perhe asuu hieman kaupungin keskustasta syrjässä. Asuinalueella on huomattavasti enemmän vanhoillisia muslimeja kuin keskustassa.

Jotta emme kiinnittäisi huomiota Wisamin perheeseen, suojaan loppumatkaksi hiukset huivilla, emme puhu kadulla englantia ja siirrymme nopeasti autolta aidalla suojatun talon pihalle.

Myös Wisamin portissa roikkuu lippu, jossa on uskonnollisia tekstejä.

Pois pommien keskeltä

Vaikka Bagdadissa on päällisin puolin rauhallista, milloinkaan ei voi tietää, missä seuraava autopommi räjähtää. Kaupungissa ei ole ollut suuria pommi-iskuja vähään aikaan, mutta vain muutama päivä sitten kaupungin ulkopuolella räjähti voimakas autopommi tappaen kymmeniä pyhiinvaeltajia.

- Haluan lapsilleni paremman elämän. En halua, että heidän täytyy elää pommi-iskujen pelossa, Wisam sanoo.

Vanhemmat, alakouluikäiset lapset kuuntelevat olohuoneessa, kun heidän isänsä kertoo toiveesta parempaan elämään, ja hukkaan heitetystä matkasta Suomeen.

Pienin, 3-vuotias poika ei osaa vielä huolehtia huomisesta. Hän pelaa kenen hyvänsä diginatiivin tavoin Spiderman-peliä isänsä kännykällä.

Ennen matkaa Suomeen Wisam oli ja on jälleen Irakin armeijan palveluksessa. Tarkkaa sijoitustaan hän ei kerro, mutta ennen pakomatkaa Suomeen hän palveli Fallujan kaupungin lähettyvillä. Kaupunki oli vielä tuolloin Isisin hallussa, ja tilanne oli kaoottinen myös kaupungin lähialueilla.

Wisamin pataljoonan komentaja toi ryöstöretkillään lisäongelmia muutoinkin vaikeaan tilanteeseen.

- En suostunut mukaan ryöstöretkille lähikyliin. Komentaja suuttui ja ilmiantoi minut ja yli 40 muuta keksityistä yhteyksistä Isisiin, Wisam kertoo.

Omien sanojensa mukaan hänellä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin paeta. Hän kävi pikaisesti perheensä luona Bagdadissa ja pakeni auton myynnistä saamiensa rahojen turvin ensin Turkkiin, sieltä Kreikkaan ja edelleen Balkanin maiden kautta Länsi-Eurooppaan ja Suomeen.

Perhe vastusti

Wisamin vaimo on edelleen hieman vihainen miehelleen, vaikka tämä on jo palannut takaisin Irakiin.

- Pelkäsin jäädä kotiin yksin lasten kanssa, vaimo kertoo.

Auton myynnistä jäi kuitenkin pieni pesämuna kotiin jäävälle perheelle, joten Wisam lähti matkaan.

- Totesimme, että merimatka ja taival Euroopan halki on liian vaarallinen ja rankka perheelle, Wisam sanoo ja myöntää, että myös hänelle itselleen matka oli vaikea.

Erityisesti mieleen on jäänyt Unkari, missä pakolaisia kohdeltiin hänen mukaansa huonosti.

- Meitä kiristettiin, huijattiin, peloteltiin.

Hän kertoo taksikuskista, joka ilmoitti matkan hinnaksi linja-autoasemalle sata euroa. Selvisi, että asema on 200 metrin päässä.

Karu matka

Wisam sanoo rehellisesti, ettei pakomatkasta jäänyt käteen mitään. Hän päätti palata vapaaehtoisesti Irakiin ennen turvapaikkapäätöstä noin puolen vuoden jälkeen.

- Istuin vastaanottokeskuksessa ja ikävöin perhettä.

Rahat olivat loppu, tyhjäkäynti masensi. Wisam päätti ottaa riskin ja palata takaisin kotiin, mahdollisesta sotarikostuomiosta huolimatta. Hänhän oli karannut armeijasta asiasta kenellekään kertomatta. Mies ilmoitti poliisille, että haluaa palata takaisin Irakiin. Paluu tapahtui maaliskuussa.

Perhe iloitsi isän paluusta, vaikka häntä edelleen odottaa sotarikostuomioistuin sen jälkeen, kun taistelu Isisiä vastaan on saatu päätökseen. Ryöstelyyn syyllistynyt ja ilmiantoja omista sotilaistaan tehnyt komentaja menehtyi Fallujan taistelussa alkukesästä. Sen jälkeen Wisam pystyi palaamaan yksikköönsä.

Väärin odotuksin

Wisam kertoo, että hän ja monet muut saivat väärää tietoa Suomesta.

- Kuulin, että Suomessa oleskeluluvan saa helpommin kuin muualla. Ja perhe voi seurata perässä.

Näin ei kuitenkaan käynyt, ja nyt Wisam istuu omassa olohuoneessaan Bagdadissa.

Suomen matkasta ei jäänyt käteen käytännössä mitään. Paitsi muisto hyvistä ihmisistä. Wisam haluaa omille lapsilleen paremman tulevaisuuden, turvallisessa ympäristössä.

Paluu Suomeen on edelleen mielessä, mutta nyt perheen kanssa.

- Kaikki olivat ystävällisiä ja auttoivat. Meitä kohdeltiin hyvin, toisin kuin esimerkiksi Unkarissa.