torstai 10. marraskuuta 2016

HS: Ihmisiä ei saa jättää kadulle

Helsingin Sanomat, pääkirjoitus: Ihmisiä ei saa jättää kadulle 10.11.2016

TALVEN TULO on saanut monet kodittomat hädänalaiseen tilaan Helsingissä. Lämmin yösija ei ole ollut itsestäänselvyys, sillä kaupunki on tarjonnut hätämajoitusta vain helsinkiläisille. Muut jäävät rajauksen ulkopuolelle, myös Itä-Euroopan romanit.

Nyt kaupunki aikoo muuttaa hätämajoituksen ohjeistuksen yhdenvertaiseksi. Kaupunginhallitus esittää, että vastedes hätämajoitukseen pääsevät kaikki vailla yöpaikkaa olevat taustasta, kotipaikasta ja oleskeluluvan puutteesta huolimatta.

Linjaus on inhimillinen. Viime talvena paperittomia jäi kadulle, koska kaupunki ei päästänyt heitä Hietaniemenkadun palvelukeskukseen. Toiminnasta on tehty kantelu eduskunnan oikeusasiamiehelle. Useat järjestöt arvostelivat Helsinkiä ihmisten heitteille jättämisestä.

Hätämajoitus on väliaikaisratkaisu asunnon puutteesta johtuvaan akuuttiin ongelmaan. Hietaniemenkadun palvelukeskus auttaa ennen kaikkea päihdeongelmaisia, jos muuta paikkaa ei ole löytynyt. Asumispäivystyksessä yövytään yö kerrallaan yhteisissä huoneissa.

Majoitustila tuskin houkuttelee ketään muuttamaan tai jäämään Suomeen. Ulos pakkaseen jääminen sen sijaan on henkeä ja terveyttä uhkaava tilanne, jollaiselta ihmisiä pitää suojella.