keskiviikko 23. marraskuuta 2016

Yle: Paperittomien majoittaminen: kirkon velvollisuus vai liikaa hyväntahtoisuutta?

Yle: Paperittomien majoittaminen: kirkon velvollisuus vai liikaa hyväntahtoisuutta? 24.11.2016

Useat seurakunnat ovat päättäneet auttaa ja majoittaa ilman lupaa Suomessa oleskelevia. A-studio: Talkin keskustelussa nostettiin esiin ihmisten hätään vastaaminen, mutta myös huolia järjestelmän hyväksikäyttämisestä.

Perussuomalaisten kansanedustaja Veera Ruoho ei ole vakuuttunut siitä, että kirkon paperittomille tarjoama apu olisi ongelmatonta.

– Olen huomannut kokemuksesta, että aina jos on jotain hyväntekeväisyyttä, niin aina tulee myös huijareita. Pelkään tässä sitä, että jos kirkon ovet eivät ole auki yhtä lailla poliisille, niin me emme tiedä, onko joukossa esimerkiksi karkotuspäätöksen jälkeen etsintäkuulutettuja, Ruoho sanoi A-talkissa torstaina.

Ruoho on ammatiltaan poliisi ja ollut myös laittamassa karkotuspäätöksiä toimeen. Oulunkylän seurakunnan pastori Marjatta Toiviainen on hänkin ollut omassa työssään saattamassa maasta poistettavia ihmisiä. Hän vakuuttaa, että viranomaisten kanssa halutaan tehdä mahdollisimman hyvää yhteistyötä. Huijareista hän ei ole yhtä huolestunut kuin Ruoho.

– Jos ihminen jää Suomessa marraskuussa ulos mieluummin kuin matkustaa kotiinsa, niin se kertoo paljon. Suurin osa pelkää itseen tai perheeseen kohdistuvaa vainoa. On paljon hyvin kohtuuttomia tilanteita, joissa nämä ihmiset joutuvat selviämään.

Toiviainen kertoo itsekin tarjonneensa majapaikan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille. Hän näkee heidän auttamisensa kiinteänä osana vanhaa kristillistä traditiota.

– Tästä ehkä on maalattu hieman salamyhkäistä toimintaa, mutta tämä on ihan samantyyppistä työtä kuin vaikka diakonia, jota tehdään silloin kun ihminen on Kelan tai sossun päätöksen vuoksi tippunut väliin. Silloinkin me yritetään yhdessä kulkea sen tilanteen läpi.

Myös Ruoho ymmärtää kirkon näkemyksen avun antamisesta tiettyyn rajaan saakka. Hän on itse Espoon kirkkovaltuuston jäsen.

– Eihän ketään voi jättää pakkaseen. Ongelma on se, jos tarjotaan pidempiaikaista majoitusta. Me emme saa antaa signaalia, että vaikka et saa Suomesta turvapaikkaa, voit silti jäädä tänne elämään. Se on väärä signaali.