maanantai 28. marraskuuta 2016

Iltalehti: Poliisin esitutkinta paljastaa: Baarista poistaminen raivostutti taposta syytetyt - toinen repi paitansa päältään ja uhosi

Iltalehti: Poliisin esitutkinta paljastaa: Baarista poistaminen raivostutti taposta syytetyt - toinen repi paitansa päältään ja uhosi 28.11.2016

Poliisin esitutkintamateriaali paljastaa yksityiskohdat illalta, joka johti koko Suomea järkyttäneeseen surmaan Kajaanin Otanmäessä.

Poliisin esitutkintapöytäkirjasta selviää, että lauantaina 10. syyskuuta teosta syytetyt turvapaikanhakijat nauttivat olutta vastaanottokeskuksessa. Paikalla olleen miehen mukaan molemmat olivat ostaneet itselleen "mäyräkoiran" eli 12 pulloa olutta. Kahdentoista maissa yöllä miehet suuntasivat paikalliseen baariin.

Baarissa yksi paikallisista totesi 19-vuotiaalle turvapaikanhakijalle tämän olevan "aika nuoren oloinen". Hän myös kävi kertomassa asiasta baarimikolle.

Baarimikko pyysi miehiltä henkilötodistuksia. Poliisin esitutkinnassa baarimikko kertoi miesten näyttäneen "epävirallisen näköisiä" papereita. Hän kehotti miehiä poistumaan baarista, koska he olivat aiheuttaneet häiriötä.

Silminnäkijöiden mukaan baarista poistaminen raivostutti miehiä. Baarin terassilla miehet alkoivat haastaa riitaa paikalla olleiden suomalaisten kanssa.

- Nuorempi maahanmuuttajataustainen mies riehui ihan pöljänä. Tarkoitan tällä sitä, että hän huusi, riehui, pomppi ja repi myös paitansa pois päältä, eräs paikalla ollut nainen kuvaili.

Nuorempi miehistä myös tarttui baarimikolle miehistä kertoneen paikallisen vaatteisiin ja uhoamistarkoituksessa löi otsansa miehen otsaan.

Lukuisten silminnäkijöiden mukaan miehet siirtyivät ravintolan ulkopuolelle, mutta huutelu ja uhoaminen baarin asiakkaille jatkui. Terassilla olleet naiset kertoivat, että miehet antoivat ymmärtää, heillä olleen jotain "kättä pitempää" mukanaan.

Syytetyt puolestaan kertoivat poliisikuulusteluissa baarin ulkopuolella olleesta naisesta, joka käyttäytyi törkeästi heitä kohtaan.

- Seisoin silloin terassin ulkopuolella, kun nainen tönäisi minua ja kehotti minua menemään nukkumaan. Sanoin naiselle, että menisi itse nukkumaan ja tuolloin nainen kaivoi nenäänsä ja pyyhki sen kasvoihini, nuorempi syytetyistä kuvaili poliisille.

Mies, joka kertoi turvapaikanhakijoista baarimikolle, kertoi poliisille käyneensä sopimassa asiat miesten kanssa myöhemmin illalla.

- Muistan, että kättelimme ja halasimme ja näin sovimme tavallaan aikaisemmat riidat, mies kuvaili.

Puukot vastaanottokeskuksesta

Syyttäjä Jorma Mikkosen mukaan ravintolassa tapahtuneen sanaharkan jälkeen miehet kävivät vastaanottokeskuksessa hakemassa veitset, joita he käyttivät ryöstössä.

- Otimme varalta ne, koska halusimme tapella suomalaisten kanssa. Ne olivat varalta. (Toinen syytetty) ehdotti, että otetaan veitset, koska suomalaiset saattaisivat hyökätä kimppuumme, 28-vuotias syytetty kertoi kuulusteluissa.

Palattuaan ulos noin kello 01 miehet hyökkäsivät ravintolasta poistuneen keski-ikäisen miehen kimppuun.

Pahoinpitelyn yhteydessä miehet saivat uhrin pankkikortit haltuunsa. Toinen syytetyistä meni pankkiautomaatille ja yritti nostaa niillä rahaa tuloksetta.

Tämän jälkeen miehet pakottivat myös uhrinsa pankkiautomaatille. Syyttäjän mukaan turhia nostoja yritettiin tehdä automaatista yli 40 minuutin ajan. Koko tämän ajan uhrin pahoinpitely jatkui.

Rahaa automaatista ei kuitenkaan tullut, sillä uhrin tilillä ei ollut rahaa. Tämän jälkeen vanhempi turvapaikanhakijoista pisti uhria kolme kertaa puukolla pään alueelle.

Syyttäjän mukaan automaatilta poistuttaessa uhri potkaistiin läheisen koivun juurelle, josta tämä löytyi aamulla kuolleena.

Tämän jälkeen miehet kävivät vielä toisen uhrin kimppuun, kaatoivat tämän maahan ja varastivat tältä kännykän, astmalääkkeet ja muutamia kolikoita.

Syyttäjän mukaan miehet toimivat yksissä tuumin. Oikeudessa kuitenkin nuorempi syytetty korosti useaan otteeseen toimineensa vanhemman painostamana. Vanhempi puolestaan sanoi ryöstön olleen 19-vuotiaan idea.

Yrittävät polttaa kortteja

Tekojen jälkeen miehet palasivat vastaanottokeskukseen ja yrittivät päästä eroon joistain varastamistaan korteistaan laittamalla ne paistinpannulle ja uuniin.

- (Toinen syytetty) kertoi, että korteissa on seurantalaite. Halusin päästä niistä eroon. Aluksi pohdimme miten pääsisimme niistä eroon ja päädyimme siihen, että sulattaisimme ne uunissa, vanhempi syytetty kuvaili poliisille.

19-vuotias puolestaan kertoi kuulusteluissa, että päästyään vastaanottokeskukseen vanhempi mies pesi surmassa käytetyn veitsen ja laittoi sen takaisin laatikkoon. Lisäksi mies pesi vaatteitaan, jotka olivat veressä.

Vanhempi syytetty puolestaan sanoi poliisille, että molemmilla miehillä oli omat veitset, jotka palautettiin keittiön vetolaatikkoon.

Vastaanottokeskuksessa paikalla ollut mies kertoi poliisille kaksikon käyttäytyneen tavanomaisesti palattuaan takaisin yöllä kello 02 aikaan.

- He käyttäytyivät normaalisti ja nauroivat sekä söivät, mies totesi.

Toisen yöllä hereillä olleen miehen mukaan kaksikko vitsaili keskenään ja 28-vuotias syytetty sanoi nuoremmalle, että "laitoit minut tekemään tänään syntiä".

Kiistävät surmaamistarkoituksen

Vanhempi miehistä kertoi poliisille työskennelleensä Irakissa hitsaajansa, mutta toimineensa Irakin armeijassa vuosina 2007-2015. Mies kuitenkin kielsi poliisille käyttäneensä pahoinpitelyssä armeijasta saamiaan oppeja.

Molemmat irakilaismiehet kiistivät syyllistyneensä tappoon ja pitivät tapahtunutta törkeänä pahoinpitelynä, jonka seurauksena uhri oli kuollut. Vanhempi vastaajista myönsi teon olleen syyttäjän toissijaisen syytteen mukaisesti törkeä kuolemantuottamus, mutta nuorempi syytetyistä kiisti tämänkin syytteen.

Miesten mukaan heidän tarkoituksenaan ei ole ollut tappaa.

- Aikomukseni ei ole ollut tappaa miestä, koska en ole koskaan aiemmin tappanut ketään. Jos olisin halunnut, niin olisin tappanut hänet pimeässä paikassa iskemällä veitsen suoraan kaulaan tai sydämeen, 28-vuotias syytetty totesi poliisille.

Miehet oli siirretty Otanmäen vastaanottokeskukseen vain viikkoa ennen henkirikosta. Kyse oli niin sanotusta rangaistussiirrosta Ruukin vastaanottokeskuksesta. Ruukissa miehet olivat nauttiessaan alkoholia riidelleet toisten turvapaikanhakijoiden kanssa.

Otanmäen vastaanottokeskuksen ohjaajan mukaan normaalisti miehet olivat asiallisia, mutta alkoholin vaikutuksen alaisena he aiheuttivat ongelmia.

- Varsinkin nuorempi on alkoholin vaikutuksen alaisena arvaamaton. Hänet päätettiin kuitenkin siirtää Ouluun, koska Otanmäessä oli yksi kurdi, joka pelkäsi näitä kahta irakilaista. Myös (vanhempi syytetty) oli tarkoitus siirtää myös hiukan myöhemmin pois Otanmäeltä, ohjaaja kertoi poliisille.

Syyttäjä vaatii miehille 10 vuoden vankeustuomiota taposta, törkeästä ryöstöstä ja maksuvälinepetoksesta. Kainuun käräjäoikeus pohtii parhaillaan ratkaisua.