tiistai 22. marraskuuta 2016

Ilta-Sanomat: Supon päällikkö: Suomeen on syntynyt ääriajattelun alamaailma

Ilta-Sanomat: Supon päällikkö: Suomeen on syntynyt ääriajattelun alamaailma 22.11.2016

Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttarin mukaan Suomessa on yli 300 radikaali-islamistia.

Suojelupoliisin päällikön Antti Pelttarin mukaan Suomeen on syntynyt ”salafijihadistinen alamaailma”.

Salafijihadismilla tarkoitetaan monikansallista sunnilaista ääriajattelua, joka ammentaa islamin sotaisasta syntyhistoriasta. Ideologia kytkeytyy tiiviisti nykyhetkeen, kuten Syyriaan ja Irakiin. Äärijärjestöt ISIS sekä Al-Qaida luokitellaan salafijihadistisiksi liikkeiksi.

Pelttari nosti esiin salafijihadistisen alamaailman, kun hän kuvasi terrorismitorjunnan tilannekuvaa sisäministeri Paula Risikon (kok) tiedotustilaisuudessa Helsingissä tiistaina.

– Suomessakin on ollut jo pidemmän aikaa henkilöitä, joilla on yhteyksiä radikaali-islamistityyppiseen terrorismiin, Pelttari sanoi.

– Kerroimme asiasta ensimmäisen kerran varmaan 2012, jolloin heitä oli alle 200. Nyt heidän lukumääränsä on yli 300, hän lisäsi.

Pelttarin mukaan Supon työtä vaikeuttaa se, että verkoston toiminta on hyvin ”turvallisuustietoista.”

– He pyrkivät salaamaan omaa viestintäänsä erittäin tehokkaasti.

80 vierastaistelijaa

Supon mukaan Suomesta on lähtenyt konfliktialueille 80 vierastaistelijaa.

– Kun nyt sitten on matkustusta Irakiin ja näitä palaajia, niin se tarkoittaa sitä, että nyt meillä on sitten henkilöitä, joilla on kokemus toiminnasta, Syyriankin alueella, eli kovempaakin terroristitaustaa. Ja tämä nyt sitten on yhdistänyt näitä verkostoja.

Tilaisuudessa Pelttari avasi Suomesta vierastaistelijoiksi lähteneiden taustoja.

– On ikävä tosiasia todeta, että meidän lähtijöistä yli puolet on asunut Suomessa käytännössä koko ikänsä. Se tarkoittaa sitä, että he ovat radikalisoituneet Suomessa.

Hänen mukaansa joukko on hyvin hajanainen. Siinä on 19 erilaista etnistä taustaa.

– On henkilöitä, jotka ovat pidemmän aikaa olleet meidänkin tiedossa radikalisoitumisensa asteen takia. Sitten on tällaisia nuoria henkilöitä, jotka ovat saattaneet radikalisoitua hyvinkin nopeasti fyysisten kontaktien tai verkon kautta.

Suomi ei ensisijainen kohdemaa

Pelttarin mukaan Suomi ei ole terroristijärjestöjen ensisijainen kohdemaa eikä uhka-arviota ole tarve tällä hetkellä muuttaa. Viimeksi sitä muutettiin marraskuussa 2015, kymmenen päivää ennen Pariisin terrori-iskuja.

– Eli emme pidä todennäköisenä tällaista Brysselin tai Pariisin iskujen tyyppistä iskua, jossa on selkeä, hyvin konkreettinen ohjaus vaikkapa ISILin päämajasta tai ISILin toimesta Syyriassa.

– Meidän terrorismiuhka liittyy enemmän yksittäisiin toimijoihin tai pienryhmiin, minkä tyyppisistä iskuista valitettavasti on Euroopassa lukuisia esimerkkejä viimeisten kahden vuoden ajalta.

Pelttarin mukaan Suomen turvapaikkahakijoiden tilanne on muuttanut merkittävästi Supon toimintaa.

– Taisimme olla ensimmäinen viranomainen, joka sanoi, että tällä on vaikutusta Suomen turvallisuustilanteeseen.

– Jos jotain positiivista tästä muutoksesta tai Suomen tilanteesta muihin verrattuna, niin meillä ääriliikehdintä, ääritoiminta, on jäänyt vaikkapa Saksaan tai Ruotsiin verrattuna pienemmäksi.

Tiedustelulainsäädäntö uusiksi

Suomen tiedustelulainsäädäntö on todettu puutteelliseksi jo vuosia sitten. Juha Sipilän (kesk) hallitus käynnisti siviili- ja sotilastiedustelun uudistamisen viime vuonna.

Pelttarin mukaan ongelmana on se, että nyt Supon valtuudet loppuvat Suomen rajalle.

– Käytän esimerkkinä ruotsalaisen kollegani lausuntoa. He ovat kyenneet estämään Ruotsiin kohdistuneen terrori-iskun signaalitiedustelun avulla. He ovat kyenneet hankkimaan tietoa itse vierastaistelijoista siellä alueella.

– Suomessa se tarkoittaisi esimerkiksi sitä, että voisimme tietoliikennettä tiedustelemalla hankkia tietoa Suomesta Syyriaan lähteneiden taistelijoiden tai siellä olevien järjestöjen yhteyksistä Suomeen. Ruotsissa ja Tanskassa tällainen on mahdollista.

Sisäministeri Risikon teesit

Sisäministeri Paula Risikko totesi hänkin, että kansainvälinen terrorismi on juurtumassa Suomeen ja tilanne on muuttunut merkittävästi. IS poimi Risikon esityksen keskeiset pointit.

1. Suomeen on syntynyt terroristisia verkostoja, joilla kytköksiä kansainväliseen terrorismiin. Erityisen huolestuttavia ovat ne henkilöt, joilla on terroristista koulutusta ja kokemusta aseellisesta toiminnasta. Heidän määränsä on kasvanut.

2. Suomeen syntyneet verkostot levittävät jihadistista propagandaa ja houkuttelevat aatteelle uusia kannattajia.

3. Supon tiedossa ei tällä hetkellä ole nimenomaan Suomea vastaan suunnattuja isku-suunnitelmia.

4. Merkittävin terroriuhkaan vaikuttava tekijä yksittäinen tekijä on Syyrian ja Irakin konflikteihin liittyvä vierastaistelijailmiö.

5. Suomesta Syyriaan ja Irakiin matkustaneiden määrä nousee edelleen, vaikka lähtijöitä ei enää ole yhtä paljon kuin aiemmin.

6. Konfliktialueelta Suomeen palanneita vierastaistelijoita on jo yli 20. He ovat yksi lähivuosien suurimmista turvallisuusuhkista ja työllistävät Supoa ja muista viranomaisia useiden vuosien ajan.

7. Puutteelliset resurssit ja lainsäädäntö rajoittavat viranomaisten mahdollisuuksia hankkia tietoa näiden henkilöiden aikeista tai puuttua heidän tekemisiinsä.