maanantai 28. marraskuuta 2016

Iltalehti: Yli 1000 muslimia kääntynyt kristityiksi Suomessa - kokeneet uhkailua ja kiristystä: "7-vuotias tytär kidnapattiin Irakissa"

Iltalehti: Yli 1000 muslimia kääntynyt kristityiksi Suomessa - kokeneet uhkailua ja kiristystä: "7-vuotias tytär kidnapattiin Irakissa" 28.11.2016

Alkamassa on maahanmuuttajille tarkoitettu tilaisuus. Paikalla on kolmisenkymmentä turvapaikanhakijaa keskustelemassa ja kuulemassa kristillistä sanomaa. Valtaosa heistä on entisiä muslimeja, jotka ovat kääntyneet kristityiksi ja saaneet jo kristillisen kasteen. Monet vielä odottavat kastetta.

Vain pari monesta kymmenestä miehestä uskaltautuu valokuvaan seurakuntapastoreiden Arto Boan, 36, ja Esa-Pekka Mattilan, 46, kanssa. He pelkäävät, että kääntymisen jälkeen heille tai heidän vielä Irakissa oleville perheilleen tapahtuu jotain. Arto Boa tietää, että pahoja asioita on sattunut.

- Erään kastetun 7-vuotias tytär kidnapattiin Irakissa ja uhattiin, että häntä ei enää palauteta. Erään kääntyneen rahat vietiin ja uhattiin, että hänestä levitetään kuvia Facebookissa. Omaa kuvaanikin on levitetty sosiaalisessa mediassa, se on pelottavaa. Muslimi ei saa vaihtaa uskontoa, Arto Boa kertoo.

Arvion mukaan Suomessa on kristityiksi kääntyneitä ja kastettuja muslimeja jo 1000, mutta luku on erään arvion mukaan paljon suurempi.

- Monet eivät uskalla ottaa kastetta vastaan tai pitävät kääntymisensä salassa. Jos Suomessa on nyt noin 30 000 turvapaikanhakijaa ja heistä kristityiksi on kääntynyt noin tuhat, on suhde samanlainen muuallakin Euroopassa, Arto sanoo.

Lähetysjärjestön pastorit painottavat, että kymmenessä eri maassa ja yksityisellä rahoituksella toimiva One Way Mission tarjoaa vain tilat ja kristillisen hengen ravinnon turvapaikanhakijoille.

- Hakeutuminen toimintamme piiriin lähtee täysin turvapaikanhakijoista tai maahanmuuttajista. Keskustelemme, haluamme olla tukena ja opiskelemme suomeakin yhdessä, Esa-Pekka Mattila sanoo.

"Perhe Suomeen"

Irakilaismiehet eivät halua sanoa nimiään eivätkä uskaltaudu kuviin, mutta kertovat auliisti toiveistaan. Kaikkien ehdoton ykköstoive on saada jäädä Suomeen ja saada perhe uuteen kotimaahan. Monet näyttävät iholleen jääneet kidutuksen ja väkivallan jäljet, jotka ovat muistoja synnyinmaasta.

- Hartain toiveeni on saada perheeni, vaimo ja kolme lastani, tänne. Haluan opiskella kielen ja kouluttautua. Toiveeni olisi valmistua bussikuskiksi. Petyin entiseen uskontooni, 30-vuotias mies sanoo.

- Pelkään, että joku saa tietoonsa, että käyn täällä kokouksissa ja haluan kristityksi, Irakissa en edes saanut tietoa muista uskonnoista. Oli vain yksi ja ainoa, 28-vuotias, Suomessa lentäjäksi haluava mies kertoo.

- Haluaisin, että kaikki eri uskonnot voisivat elää sovussa. Pelkään fanaattisuutta. Kristinuskossa upeaa on armo, toivo ja anteeksianto, 46-vuotias mies kertoo.

Hän on neljän lapsen isä ja nähnyt perhettään viimeksi pari vuotta sitten.

Traumoja ja pelkotiloja

Arto Boa kertoo, että monet kääntyneistä tulevat sodan keskeltä, missä uskokaan ei tuo rauhaa ihmiselle.

- Ihmiset elävät pelossa. Shiiamuslimit tappavat sunnimuslimeja ja päinvastoin, molemmat ryhmät tappavat myös kristittyjä. Monet kääntyneet sanovat, että ovat huomanneet, että kristityt eivät tapa ketään. Monet ovat vasta Suomessa nähneet valoa ja rauhaa.

- Eri seurakunnat ovat olleet aktiivisia vastaan ottamaan tulijoita ja siinä on sitten syntynyt kontakteja, Arto Boa kertoo.

- Kaikki kokevat jo pelkästään yhdessäolon, kahvin tai teen juonnin rauhoittavana. Useilla on lohduton ikävä perhettään, epätieto tulevasta, ja täällä Suomessa vanhat traumat nousevat pintaan. On pelkotiloja, unettomuutta, ahdistusta. Yritämme kulkea rinnalla ja tukea, Mitään hoitoa emme tietenkään tarjoa, Boa kertoo.

Hän kertoo, että moni kristityksi kääntynyt on jopa vaihtanut peloissaan nimensä. Vapaus ja demokratia ihmetyttävät.

- Heillä ei ole ollut vapautta valita uskontoaan. Tiedän, että jos on toiminut "väärissä" ammateissa vaikkapa tiskijukkana, voi seurata ikävyyksiä, väkivaltaa, Boa sanoo.

One Way Mission tekee yhteistyötä kaikkien kristillisten seurakuntien kanssa ympäri Suomea.