lauantai 14. tammikuuta 2017

Helsingin Uutiset: Ulkomaalaistaustaiset lääkärit kokevat syrjintää – sekä kollegoilta että potilailta

Helsingin Uutiset: Ulkomaalaistaustaiset lääkärit kokevat syrjintää – sekä kollegoilta että potilailta 14.1.2017

Joka kolmas ulkomaalaistaustainen lääkäri kertoo kokeneensa syrjintää kollegoiden tai työtovereiden taholta, hieman harvempi esimiehen tai johdon taholta.

Lisäksi lähes puolet ulkomaalaistaustaisista lääkäreistä on kertonut kokeneensa syrjintää potilaiden tai heidän omaistensa taholta. Syrjintä ilmenee esimerkiksi niin, että ei haluta ulkomaalaistaustaisen lääkärin vastaanotolle, eikä luoteta hänen tekemiinsä hoitoratkaisuihin, vaan halutaan toinen mielipide.

Aiheesta puhui Helsingin kaupungin vs. johtajahammaslääkäri Merja Auero Lääkäripäivillä Helsingin Messukeskuksessa.

Aueron mukaan työpaikan pelisäännöistä sopiminen on erityisen tärkeää monikulttuurisessa tai monimuotoisessa työyhteisössä. Vaikka syrjinnän ennaltaehkäisy ja siihen puuttuminen on työnantajan vastuulla, on koko työyhteisön hyvä perehtyä monikulttuurisuuteen ja monimuotoisuuteen. Näin voidaan ymmärtää, miksi ihmiset, joilla on eri tausta, käyttäytyvät niin kuin käyttäytyvät.

Aueron mielestä työpaikoilla pitäisi perehdyttää työntekijät oman työpaikan tapoihin, ei niinkään etnisesti suomalaisuuteen.

Työntekijöille pitää viestiä, mitä juuri tämän työpaikan arjessa tarkoittavat muun muassa tasa-arvo, aikakäsitys, tapa viestiä ja itsenäinen työskentely. Perehdytysoppaaseen kannattaa kirjoittaa auki myös työyhteisön kirjoittamattomia pelisääntöjä.