keskiviikko 18. tammikuuta 2017

HS: Vihapuhe ei ole ansio

Helsingin Sanomat, pääkirjoitus: Vihapuhe ei ole ansio 18.1.2017

OULUN KÄRÄJÄOIKEUS tuomitsi maanantaina Perussuomalaisten nuorten entisen puheenjohtajan Sebastian Tynkkysen sakkoihin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja uskonrauhan rikkomisesta. Syynä olivat Tynkkysen Facebook-päivitykset, joissa hän vaati islaminuskoisten poistamista Suomesta ja väitti, että jokainen muslimi on potentiaalinen iskujen tekijä. Oikeus piti kirjoituksia panettelevina, solvaavina ja osin uhkaavina.

Kuten muutkin kiihottamisesta syytteen tai tuomion saaneet puolueaktiivit, Tynkkynen teki itsestään uhrin. Hän ­katsoi käyttäneensä sananvapauttaan ja osallistuneensa poliittiseen ja yhteis­kunnalliseen keskusteluun.

Keskustelu herättää kysymyksen vihapuheen ja sananvapauden rajoista. Maahanmuuttokritiikin nimissä esitetyn rasismin levittäjät vetoavat sananvapauteen, oikeuteen ilmaista mielipiteitään kenenkään ennakolta estämättä.

Mielikuvasta syntyy vaikutelma, että lain rikkominen olisi jopa ansio. Sananvapaus ei kuitenkaan oikeuta leimaamaan kaikkia johonkin kansanryhmään kuuluvia rikollisiksi. Rasis­tisten mielen­ilmausten ja vihapuheen kohdalla pitää soveltaa lakia. Puheen­vuorojen esittäjät pyrkivät raivaamaan­tilaa vihapuheelle.