keskiviikko 4. tammikuuta 2017

HS: Kansanedustaja Teuvo Hakkarainen tuomittiin 20 päiväsakkoon kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – ei aio valittaa tuomiosta

Helsingin Sanomat: Kansanedustaja Teuvo Hakkarainen tuomittiin 20 päiväsakkoon kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – ei aio valittaa tuomiosta 4.1.2017

KANSANEDUSTAJA Teuvo Hakkarainen (ps) on saanut tuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Keski-Suomen käräjäoikeus Jyväskylässä tuomitsi edustaja Hakkaraisen 20 päiväsasakkoon kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Maksettavaa 20 päiväsakosta Hakkaraiselle tulee 1 160 euroa.

Oikeus totesi, että maahanmuuttopolitiikan ankarakaan arvostelu ei sellaisenaan täytä rikoksen tunnusmerkkejä, mutta rangaistavaa on kansanryhmien uhkaaminen, solvaaminen ja panettelu. Hakkaraisen viestissä yleistettiin muslimit ja terroristit ja tällä väitteellä hän oikeuden mukaan väitti islaminuskoisia rikollisiksi heidät yleistäen.

Oikeus katsoi, että hän olisi voinut ilmaista arvostelunsa ilman tällaista herjaavaa yleistystä. Oikeus myös löysi viestistä uhkauksen ihmisryhmää vastaan, koska Hakkarainen oli vaatinut muslimien maasta poistamista ja maahantulon estämistä.

HAKKARAISEN väittämä tietämättömyys laista ei poista lähtökohtaisesti teon rangaistavuutta, oikeus jatkoi. Kun Hakkarainen vielä on kansanedustaja eli lainsäätäjä, sekin pitää oikeuden mukaan huomioida ratkaisussa. Lakikohta on ollut voimassa jo nelisen vuotta ennen kirjoitusta.

Teko ei ollut oikeuden mukaan ihan vähäinen, mutta samalla se huomioi, että Hakkarainen oli tehnyt kirjoituksen heti akuutin tapahtuman eli Nizzan iskun jälkeen.

Vihreä Lanka –lehti havaitsi puolestaan keskiviikkona yksityiskohdan Hakkaraisen tietämättömyysväitteestä. Lehden mukaan Hakkarainen oli itse vuonna 2013 allekirjoittanut muutaman muun perussuomalaisen kansanedustajan kanssa aloitteen, jolla yritettiin höllentää juuri tätä pykälää kiihotuksesta kansanryhmää vastaan. Aloite raukesi sittemmin.

AAMULLA oikeudenkäynnissä syyttäjä Janne Kangas sanoi, että asema kansanedustajana ei vähennä Hakkaraisen vastuuta, vaan tämän pitäisi välttää ilmaisuja, jotka vähentävät suvaitsevaisuutta. Syyttäjä vaati rangaistukseksi sakkoja, joiden määrän hän jätti oikeuden harkittavaksi.

Hakkarainen ei aio valittaa tuomiosta, vaan maksaa sakkonsa ja siirtyy elämässä eteenpäin, kuten hän ilmaisee perussuomalaisten eduskuntaryhmän tiedotteessa.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä käsittelee tapauksen helmikuussa, kun edustajat palaavat tauolta.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho sanoo samassa tiedotteessa, ettei voi vielä ennakoida, mitä seuraamuksia miehelle ryhmältä mahdollisesti tulee. Terho aikoo tiedottaa asiasta helmikuun 2. päivä, kun kokous on pidetty.

TUOMIOSSA on kyse Hakkaraisen Facebook-sivuillaan julkaisemasta kirjoituksesta, jossa apulaisvaltakunnansyyttäjän nostaman syytteen mukaan ”uhataan, panetellaan ja solvataan islaminuskoa tunnustavaa ihmisryhmää heidän uskontonsa perusteella”.

Hakkarainen julkaisi Facebookissa 15. heinäkuuta päivityksen, jonka mukaan ”pahoittelujen esittäminen Nizzan kauhean terrori-iskun johdosta tuntuu irvokkaalta.”

Hakkarainen kirjoitti muun muassa, että ”hyssyttelyn on loputtava. Muslimit pois tästä maasta! Kaikki muslimit eivät ole terroristeja, mutta kaikki terroristit ovat muslimeja.”