keskiviikko 11. tammikuuta 2017

HS: Sebastian Tynkkynen piti käräjillä tunteikkaan puheenvuoron – ”islamia pitää saada arvostella”

Helsingin Sanomat: Sebastian Tynkkynen piti käräjillä tunteikkaan puheenvuoron – ”islamia pitää saada arvostella” 11.1.2017

PERUSSUOMALAISTEN nuorten entinen puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen piti Oulun käräjäoikeudessa keskiviikkona tunteikkaan puheenvuoron vastatessaan saamiinsa syytteisiin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja uskonrauhan rikkomisesta.

Syytteet koskivat Tynkkysen viime kesänä julkaisemia Facebook-viestejä, joissa hänen epäillään solvanneen muslimeita heidän uskontonsa perusteella.

Oikeus antaa jutussa tuomion ensi maanantaina.

OIKEUDESSA pohdittiin, missä menevät sananvapauden rajat. Syyttäjä Juha Karikosken mukaan Tynkkynen oli tietoinen käyttämiensä ilmauksien loukkaavasta luonteesta ja näin ollen hänen kirjoituksensa täyttävät rikoksen tunnusmerkit.

Tynkkynen kirjoitti Facebook-kirjoituksissaan viime heinäkuussa, että ”islam pitää kitkeä Suomesta pois” ja ”mitä vähemmän meillä on muslimeja, sitä turvallisempaa. Nyt vain palautusautomaatti pyörimään täyttä häkää ja eroon samalla islamista”.

TYNKKYNEN puolustautui oikeudessa, ettei hän halunnut poistaa ketään maasta uskonnon perusteella. Hän selitti, ettei tosiasioiden ääneen puhuminen ole panettelua. Hän korosti halunneensa kitkeä islamin Suomesta, mutta ei maininnut mitään ihmisten kitkemisestä.

Käräjäoikeus myönsi Tynkkyselle harvinaisen kuvausluvan koko istunnon ajaksi. Tynkkynen oli pyytänyt lupaa etukäteen, koska ”moni ihminen on kysynyt, voiko oikeudenkäyntiä seurata, vaikka ei asu Oulussa”.

Oikeus perusteli kuvausluvan antamista Tynkkysen omalla pyynnöllä ja sillä, ettei syyttäjällä ollut mitään julkisen oikeudenkäynnin kuvaamista vastaan.

SYYTTÄJÄ piti selvänä, että Tynkkysen tekstistä syntyy käsitys, jonka mukaan islaminuskoiset pitää poistaa maasta, ja nimenomaan kollektiivina kaikki muslimit.

Tynkkynen kiisti rikokset. Hän koki saaneensa syytteen poliittisesta vaikuttamisesta ja sanoi, ettei hänen tarkoituksenaan ollut kiihottaa ketään islaminuskoisia vastaan vaan kritisoida islaminuskoa ja sen arvoja.

Tynkkynen esiintyi oikeudessa ilman avustajaa. Pitkässä ja tunteikkaassa puolustuspuheessaan hän korosti, että hänen ääneen sanomansa tosiasiat eivät nostata vihaa, vaan sitä tekevät islamin omat opetukset.

PALAUTTAMISVAATIMUSTAAN hän piti poliittisena näkemyksenä. Hän vetosi myös Maahanmuuttoviraston uudistuneisiin linjauksiin. Tynkkynen kuitenkin väitti, ettei hän halunnut palauttaa ketään uskonnon perusteella. ”Kaikki turvapaikanhakijat eivät edes ole muslimeja”, hän sanoi.

Tynkkynen muistutti, että muslimeiden määrän kasvaessa nykyään pieni radikalisoituneiden joukko myös kasvaa.

”Vaikka tämä on ikävää kuultavaa, se ei voi olla Suomen kaltaisessa oikeusvaltiossa rangaistavaa vain sen perusteella, että se on ikävä kuulla”, totesi Tynkkynen ja ihmetteli, voiko olla väärin, että islamia arvostellaan Euroopassa tapahtuneiden iskujen jälkeen.

Rajuimpia ilmaisujaan Tynkkynen puolusti korostaen niiden olleen kielikuvia.

Hän sanoi pysyvänsä näkemyksessään, että islamin leviäminen vaarantaa länsimaisen elämänmenon. Tynkkysen mukaan esimerkiksi naisten asema ja homojen kohtelu ovat vaarassa muuttua.

SYYTTÄJÄN mukaan Tynkkysen toiminta poliittisessa järjestössä ei vähentänyt hänen vastuutaan.

”Julkiseen keskusteluun osallistuvan poliitikon on päinvastoin olennaisen tärkeää välttää ilmaisuja, jotka ovat omiaan herättämään ja ylläpitämään suvaitsemattomuutta”, syytteessä todetaan.

Tynkkysen käyttämät rasistiset ilmaisut eivät syytteen mukaan nauttineet sananvapauden suojaa. Syyttäjä vaati tekstejä poistettavaksi yleisön nähtäviltä, mitä Tynkkynen vastusti.

Viime viikolla perussuomalaisten kansanedustaja Teuvo Hakkarainen tuomittiin Keski-Suomen käräjäoikeudessa 20 päiväsakkoon kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Oikeus piti Hakkaraisen Facebook-kirjoitusta vihapuheena, joka kohdistuu kaikkiin islaminuskoisiin.

Myös perussuomalainen eduskunta-avustaja Terhi Kiemunki sai vastikään sakot asiattomasta kirjoittelustaan.

SEBASTIAN Tynkkynen valittiin perussuomalaisten varapuheenjohtajaksi elokuussa 2015. Samana syksynä hänet erotettiin puolueesta. Virallinen erottamissyy oli se, että Tynkkynen oli pitänyt yllä laitonta jäsenrekisteriä.

Sittemmin Tynkkysen jäsenyys palautettiin, mutta varapuheenjohtajuus meni.