perjantai 20. tammikuuta 2017

Kansan Uutiset: Kaikki perussuomalaiset eivät ole rasisteja, mutta... 20.1.2017
Helsingin Sanomat: Yrjö Rautio: Perussuomalaiset tekevät rasismirikoksistaan vaalimainoksia

Kaikki viime vuosina rasismista tuomitut ovat perussuomalaisia. Tätä vuotta ei ole kulunut ihan kolmeakaan viikkoa, kun tuomioita on tullut kaksi. 4.1. kansanedustaja Teuvo Hakkarainen tuomittiin 20 päiväsakkoon kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, ja maanantaina puolueen nuorisojärjestöä viime vuoden loppuun asti johtanut Sebastian Tynkkynen sai 50 päiväsakkoa samasta asiasta plus uskonrauhan rikkomisesta.

Vähän ennen vuodenvaihdetta samanlaisen tuomion sai kansanedustajan avustaja Terhi Kiemunki. Tuomioita on tullut puolueeseen tasaiseen tahtiin kansanedustajista kunnallispoliitikoihin.

Ennen ensimmäistäkään tuomiota puheenjohtaja Timo Soini veti tiukkaa linjaa: rasismituomio tietää lähtöpasseja puolueesta. Ei tullut lähtöpasseja Jussi Halla-aholle, vaan kunniatehtävä kirjoittaa viime vaalien vaaliohjelman maahanmuuttopoliittinen osuus, jota keskusta ja kokoomuskin nyt panevat toimeen.

Perussuomalaisissa saa herjata islamia, mutta ei arvostella Soinia. Kun Tynkkynen arvosteli, hänet potkaistiin pois varapuheenjohtajan paikalta ja puoluehallituksesta. Uusnatsien kanssa poseeraamisesta sen sijaan selviää ”harjauksella”, joka on kuukauden loma eduskuntaryhmän työstä.


Hakkarainen ja Tynkkynen saivat tuomion Facebook-kirjoituksistaan. Tynkkynen muun muassa vaati islaminuskoisten poistamista maasta massiivisten siirtojen avulla ja leimasi jokaisen muslimin potentiaaliseksi terroristiksi. Sanat ovat osin toiset kuin Saksassa 1930-luvulla, mutta kaiku on sama.

Suomen Punaisen Ristin verkkosivuilla rasismi määritellään ihmisryhmän tai yksittäisen ihmisen asettamiseksi muun muassa uskonnon perusteella alempiarvoiseksi kuin muut ihmisryhmät. Biologisen rasismin edelle on tänä päivänä noussut kulttuurinen rasismi, jossa ihminen arvotetaan edellä mainittujen seikkojen perusteella ja omaa ryhmää pidetään parempana kuin muita.

Eduskuntapuolueet allekirjoittivat viimeksi syksyllä 2015 rasisminvastaisen julkilausuman, jossa ne sitoutuvat Euroopan poliittisten puolueiden peruskirjaan rasismista vapaan yhteiskunnan puolesta. Siinä edellytetään vaalikampanjassa mukana olevilta toimintaa rasisminvastaisten periaatteiden puolesta.

Tynkkynen ei maanantaina tiennyt, valittaako tuomiostaan, koska se voisi häiritä hänen kuntavaalikampanjaansa. Puolue sitoutuu tiettyihin periaatteisiin, mutta ei noudata niitä – ei ole noudattanut tähänkään asti.

Perussuomalaiset on menossa kuntavaaleihin teemalla ”sananvapaus on rikki”. Asiaa ei ratkaista kunnissa eikä rasistinen solvaaminen ole sananvapauden käyttöä. Teema sopii kuitenkin hyvin perussuomalaiseen jatkumoon, jonka käyttövoima on uhriutuminen. Sen sijaan oikeuslaitoksen halveksiminen sopii huonosti puolueeseen, joka pitää hallussaan oikeusministerin salkkua.

_______________________________________________________


Helsingin Sanomat: Yrjö Rautio: Perussuomalaiset tekevät rasismirikoksistaan vaalimainoksia

OLEN vuosikymmenen verran vakuuttanut itselleni ja muille, ettei perussuomalaiset ole rasistinen puolue, vaikka puolueessa onkin myös ilmiselviä rasisteja. Olen vedonnut siihen, että puolueväen suuri enemmistö ja puheenjohtaja Timo Soini eivät ole rasisteja. On pakko kysyä, olenko ollut väärässä – tässäkin asiassa.

Perussuomalaisten nuorten ex-puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen sai 16.1. tänä vuonna 300 euron sakon kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja uskonrauhan rikkomisesta. Kansanedustaja Teuvo Hakkarainen sai 4.1.tänä vuonna 1 160 euron sakon kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Kansanedustaja Lea Mäkipään avustaja, tamperelainen kunnallispoliitikko Terhi Kiemunki sai 1.12.viime vuonna 450 euron sakon kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Vanhemmista ja vähäisemmille perussuomalaisille langetetuista rasismirikoksista ei jaksa kukaan pitää edes lukua. Tunnetuin vanhempi tuomio on eurokansanedustaja Jussi Halla-ahon korkeimmalta oikeudelta vuonna 2012 saama 50 päiväsakon tuomio kiihotuksesta kansanryhmää vastaan ja uskonrauhan rikkomisesta.

Kaikki tuomitut ovat kiistäneet syyllisyytensä tuomion jälkeenkin ja väittäneet käyttäneensä vain sananvapauttaan. Katumusta ei ole osoittanut yksikään. Halla-aho piti korkeimman oikeuden päätöstä vain muutaman ihmisen mielipiteenä, Hakkarainen aikoi jatkaa entiseen tyyliin.

PUOLUE HAKEE kuntavaaliehdokkaita netti-ilmoituksella, jonka otsikko kuuluu ”Sananvapaus on rikki” – ikään kuin oikeusistuimien tuomiot olisivat sen rikkoneet. Puoluelehti Perussuomalainen on antanut runsaasti tilaa tuomittujen näkemyksille.

Soinin täytyy olla tietoinen kaikesta tästä ja hyväksyä sen. Tai sitten hänen otteensa puolueestaan on kokonaan livennyt, mitä en usko. Kyse ei ole siten vain yksittäisten aktiivien, vaan puolueen linjasta.

Vaikuttaa siltä, että niin puolue kuin sen edustajatkin käyttävät harkitusti tuomioita saadakseen itselleen julkisuutta. Muutaman satasen sakko on monin verroin halvempi vaalimainos kuin ilmoitus mediassa – varmaan tehokkaampikin, kun tavoitellaan rasistien ääniä.

Tämä on ennekuulumatonta lain ja oikeuden halveksumista. Rasismirikos on rikos siinä kuin muutkin rikokset. Sananvapaus ei anna kenellekään oikeutta vahingoittaa muita ihmisiä. Ei sen ymmärtämisen pitäisi niin vaikeaa olla. Onhan meillä oikeus pitää hallussa terä- ja ampuma-aseitakin, mutta ei se anna oikeutta vahingoittaa niillä muita ihmisiä.

Jos rasismirikokset otetaan vaalityön välineiksi, miksei myös muita rikoksia? Varkauksista ja pahoinpitelyistäkin saa usein lieviä tuomioita, mutta paljon näkyvyyttä. Ryöstöistä, raiskauksista ja murhista saa kovemman tuomion, mutta julkisuuttakin tulee vastaavasti enemmän.

PERUSSUOMALAISISSA on koko sen olemassaolon ajan taistellut kaksi suuntausta: Smp:stä periytyvä maalainen vennamolaisuus ja kaupunkilainen oikeistopopulismi. Ensin mainittuun eivät rasismi ja äärinationalismi kuuluneet, jälkimmäisessä ne ovat kaikki kaikessa. Soini lukeutuu itse lähinnä vennamolaisiin, mutta tarjoaa opportunistisista syistä tuulensuojan myös rasisteille ja äärinationalisteille.

Nyt opportunismi uhkaa tulla maksuun. Halla-aho haastanee Soinin ensi kesän puoluekokouksessa ja saattaa jopa voittaa. Lännen median teettämän kyselyn (13.1.) mukaan Halla-ahoa tukee jo 45 ja Soinia enää 55 prosenttia puolueväestä.

Soini on puolueessaan yhä niin vahva isäntä, että hän voittanee, jos ryhtyy taisteluun. Halla-ahon voitto olisi kuitenkin hyvin luonnollinen asia. Sitä maaseutua, josta vennamolaisuus kasvoi, ei ole ollut aikoihin. Oikeistopopulismin hyökyaalto pyyhkii Atlantin molempia rantoja. Halla-aho saattaa ratsastaa sen harjalla Soinin yli.

JOS HALLA-AHOSTA tulee perussuomalaisten johtaja, puolueen rasistisuuteen ja äärioikeistolaisuuteen ei tarvitse liittää enää yhtään kysymysmerkkiä. Se selkiyttäisi tilannetta ja olisi tavallaan reiluakin: rasistit ja kiihkonationalistit joutuisivat mittauttamaan kannatuksensa omalla nimellään.

Mutta seuraisi siitä myös ongelmia. Jo nytkin on aihetta kysyä, miten keskusta ja kokoomus voivat olla samassa hallituksessa perussuomalaisten kaltaisen puolueen kanssa. Halla-ahon voiton jälkeen se kai sentään olisi jo mahdotonta. Vai kykeneekö joku kuvittelemaan Halla-ahon ulkoministeriksi ja varapääministeriksi?

Kirjoittaja on kokenut politiikan toimittaja, joka on työskennellyt sanoma- ja aikakauslehdissä.