keskiviikko 11. tammikuuta 2017

Iltalehti: Pakkopalautuksia Irakiin - Tehdäänkö Karrarista esimerkki muille?

Iltalehti: Pakkopalautuksia Irakiin - Tehdäänkö Karrarista esimerkki muille? 11.1.2017

Bagdadilainen Karrar on tällä hetkellä Metsälän vastaanottokeskuksen säilöönottoyksikössä odottamassa maasta poistamista, vaikkei Suomella ja Irakilla ole voimassa olevaa sopimusta pakkopalautuksista.

Karrar, 23, haluaa tuoda julkisuuteen tavan, jolla kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita ja tästä huolimatta maahan jääneitä henkilöitä Suomessa käsitellään. Hän epäilee, että hänestä tehdään esimerkkiä muille: jos et poistu vapaaehtoisesti, sinut viedään pakolla.

Hän postasi Refugee Hospitality Club -Facebook-ryhmään videon, jolla hän ihmettelee asiaa.

Päivityksessä lukee seuraavasti: "Syyttömänä vangittu ja pakkopalautus Irakiin edessä. Karrar ei ole syyllistynyt rikokseen. Hän on ainoastaan hakenut turvapaikkaa Suomesta ja saanut kaksi kieltävää päätöstä. KHO:n käsittely on kesken ja hänet lähetetään Irakiin odottamaan vastausta. Pyydämme teitä levittämään tietoa ja puhumaan Karrarin puolesta. Ei karkoitukselle #Nodeportation"

Karrar on saanut kaksi kielteistä turvapaikkapäätöstä, eikä ole poistunut vapaaehtoisesti maasta kuten laki asiassa määrää. Hän ei myöskään ole painunut niin sanotusti maan alle, koska on uskonut, että Suomessa oikeus ja kohtuus voittavat. Monet pakenevat Suomesta muun muassa Saksaan saatuaan kaksi tai kolme kielteistä turvapaikkapäätöstä.

Epäselvyyksiä

Karrarin tapaus on tyypillinen siinä mielessä, että epäselvyyksiä on paljon. Käyn hänen asiakirjansa, hänen luvallaan, läpi. Maahanmuuttoviraston päätöksestä selviää, ettei haastattelija ole uskonut Karrarin olevan henkilökohtaisesti uhattuna Irakissa. Päätöksessä todetaan, että Karrar voi muuttaa esimerkiksi Etelä-Irakiin. Bagdadissa häntä uhkasi omien sanojensa mukaan puolisotilaallinen militiaryhmä. Samat ryhmät kuitenkin toimivat käytännössä myös Etelä-Irakissa.

Poliisin säilöönottopäätöksessä eritellään yksityiskohtaisesti syyt, miksi Karrar on otettu kiinni ja viety pidätystiloihin Turun poliisiasemalle. Poliisin mukaan säilöönotto on perusteltu, koska Karrar saattaisi piileskellä, paeta tai muulla tavalla huomattavasti vaikeuttaa maasta poistamistaan. Poliisin pidätystiloista hänet on siirretty Helsinkiin Metsälän vastaanottokeskuksen säilöönottoyksikköön.

Toisessa maastapoistopuhuttelussa poliisin kanssa tammikuun alussa Karrar on sanonut poliisille, ettei voi palata Irakiin. Siellä odottaa varma kuolema. Poliisin asiakirjassa todetaan, että Karrar aikoo perua valituksensa korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Näin ei asianlaita Karrarin itsensä mukaan kuitenkaan ole.

Hän kertoo Iltalehdelle tiistaina Metsälän säilöönottoyksiköstä käsin, ettei ole vetänyt valitusta KHO:sta pois. Sen sijaan hän hakee täytäntöönpanokieltoa, jolloin voi odottaa päätöstä Suomessa. Nyt oletuksena on, että hänet palautetaan Irakiin ja hän odottaa KHO:n päätöstä siellä.

Pelottelua?

Karrar itse epäilee, että hänestä ollaan tekemässä esimerkkiä muille kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille henkilöille. Hän arvelee, että kyseessä on pelottelu- tai uhkailuyritys.

- Jos ei poistu vapaaehtoisesti maasta, niin poliisi ottaa kiinni ja poistaa maasta, hän arvelee.

Nyt hän on Metsälän säilöönottoyksikössä, eikä saa poistua sieltä. Pakkopalautus Irakiin on käsillä kahden viikon sisään. Tarkkaa ajankohtaa Karrar ei tiedä.

- He sanoivat, että kahden viikon sisään.

Kysyn häneltä, miten hän aikoo toimia, kun palautus konkreettisesti pannaan käytäntöön.

- En tiedä. En pysty ajattelemaan sitä, hän toteaa.

Karrar haluaisi tietää, mikä on Irakin hallinnon näkemys pakkopalautuksiin. Suomen ja Irakin välillä ei ole palautussopimusta. Suomesta on viranomaisten mukaan kuitenkin pakkopalautettu henkilöitä Irakiin.

------------------------


Iltalehti: Näkökulma: Turvapaikkapäätösten venäläinen ruletti

Suomi pelaa tällä hetkellä venäläistä rulettia turvapaikanhakijoiden hengillä, kirjoittaa toimittaja Nina Leinonen.

Tällä hetkellä suuri osa etenkin irakilaisten turvapaikanhakijoiden päätöksistä on kielteisiä. Osa näistä on varmasti perusteltuja. Etenkin viime vuoden puolella moni onneaan kokeilemaan lähtenyt irakilainen päätti palata vapaaehtoisesti takaisin kotimaahansa ilman päätöstä tai Maahanmuuttoviraston kielteisen päätöksen jälkeen. Todellista tarvetta turvapaikalle ei välttämättä ole ollut.

Lukuisten turvapaikanhakijoiden haastattelujen jälkeen olen tullut johtopäätökseen, että monet edelleen Suomessa päätöksiä eri oikeusasteista odottavat turvapaikanhakijat eivät voi palata kotimaahansa.

Syitä on monia. Jotkut ovat kotoisin Mosulista, jonne paluu on sula mahdottomuus. Mosulilaisen paluu muualle Irakiin on myös ongelmallista, koska maassa yleisesti vedetään yhtäläisyysmerkki Mosulin ja Isisin välille.

Toisilla syy saattaa olla puolisotilaallisten militiaryhmien uhka. Ennen lähtöä Irakista ryhmät ovat uhkailleet, yrittäneet värvätä tai painostaneet perheitä. Myös yleinen turvallisuustilanne etenkin Irakin pääkaupunki Bagdadissa on heikentynyt aivan viime aikoina. Kaupungissa on koettu lukuisia verisiä itsemurha- ja autopommi-iskuja uuden vuoden jälkeen.

***

Olen lukenut lukemattoman määrän irakilaisten turvapaikanhakijoiden saamia kielteisiä päätöksiä. Aluksi niissä oli paljon uutta ja perustelut olivat yksilöllisiä. Kunnes päätöksiä oli alettava tehdä kuin liukuhihnalta. Maahanmuuttoviraston työntekijät ovat myöntäneetkin kiireen ja sen, että kiireessä virheellisiä päätöksiä on saattanut tulla.

Sivustakatsojaakin vauhti hirvittää.

***

Päätös toisensa jälkeen vaikuttaa niin sanotusti copy-paste -toiminnolla tehdyltä. Yhdenmukaisuutta, kyllä. Yksilöllistä päätöksentekoa, ei.

Toisaalta täysin saman taustan omaaville henkilöille on annettu erilaiset päätökset. On veljekset Mosulista, joista kaksi sai myönteisen, yksi kielteisen päätöksen.

Kyse ei ole siitä, etteikö päätöksentekijöillä olisi ammattitaitoa. Kyse on enemmänkin siitä, miten Suomi turvapaikkapolitiikkansa linjaa. Ymmärrän, että on ongelmallista tehdä arvio jonkin maan turvallisuustilanteesta, jos maahan ei pääse tekemään arvioita paikanpäälle, ihmisten pariin. Käynnit toimistoissa, palatseissa ja lentokentillä eivät anna todellista kuvaa maan tilanteesta.

***

Venäläistä rulettia, kirjaimellisesti. Pyöräytetään revolverin rullaa ja katsotaan osuuko. Osa "osuman" saaneista joutuu palaamaan Irakiin, osa huonolla ennusteella.

Yksi esimerkki on viime keväänä Suomesta Irakiin palannut toimittaja. Viime viikonloppuna hänet pidätettiin. Syynä liian kriittinen artikkeli poliisipäälliköstä. Hän on edelleen pidätettynä.