tiistai 24. tammikuuta 2017

Yle: "Kannattaisi viedä ihmisoikeustuomioistuimeen" – Sebastian Tynkkynen on tyytymätön tuomioonsa, mutta miettii vielä valittamista hovioikeuteen

Yle: "Kannattaisi viedä ihmisoikeustuomioistuimeen" – Sebastian Tynkkynen on tyytymätön tuomioonsa, mutta miettii vielä valittamista hovioikeuteen 23.1.2017

Perussuomalaisten varavaltuutettu, oululainen Sebastian Tynkkynen on ilmoittanut tyytymättömyytensä saamaansa sakkotuomioon.

– Kyllä, olen ilmoittanut tyytymättömyyteni, mutta pohdin vielä valittamista Rovaniemen hovioikeuteen, Sebastian Tynkkynen kertoo tiistaiaamuna. Valituksen määräpäivä hovioikeuteen on 15. helmikuuta.

Oulun käräjäoikeus langetti Tynkkyselle maanantaina 16. tammikuuta sakkoja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja uskonrauhan rikkomisesta 50 kuuden euron suuruista päiväsakkoa eli maksettavaa valtiolle 300 euroa.

Lakimiehiltä ilmaisapua

Sebastian Tynkkynen kertoo, että valittaminen hovioikeuteen vaatii hänen juttunsa osalta kokonaisvaltaista harkintaa. Hänen mukaansa kyseessä on iso kokonaisuus, jota täytyy vielä pohtia tarkkaan.

– Lakimiehet eri puolilta Suomea ovat tarjonneet minulle apuaan ilmaiseksi. Heidän mielestään molempien tuomioiden takia, mutta varsinkin tuomio uskonrauhan rikkomisesta kannattaisi viedä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen, Sebastian Tynkkynen kertoo.

Juttua käsiteltiin Oulun käräjäoikeudessa 11. tammikuuta. Kyse oli Tynkkysen heinäkuussa 2016 Facebookista julkaistuista kirrjoituksista, joissa hän vaati muun muassa islaminuskon kitkemistä pois Suomesta. Tynkkynen oli rikosten tapahtumahetkellä Perussuomalaiset Nuoret ry:n hallituksen puheenjohtaja.

Tynkkynen tunnusti poliisin esitutkinnassa laatineensa viestit, mutta hän kiisti sekä esitutkinnassa että käräjäoikeudessa syyllistyneensä rikokseen. Käräjäoikeus määräsi myös, että Facebook-kirjoitukset on poistettava. Tynkkysen mukaan käräjäoikeuden tuomio on väärä.