torstai 12. tammikuuta 2017

Iltalehti: Halla-aho arvostelee perussuomalaisten EU-linjaa - kannattaa itse EU:sta eroamista

Iltalehti: Halla-aho arvostelee perussuomalaisten EU-linjaa - kannattaa itse EU:sta eroamista 12.1.2017

Europarlamentaarikko Jussi Halla-aho (ps) kannattaa Suomen eroamista sekä eurosta että Euroopan unionista.

Halla-aho, joka on ilmoittanut tavoittelevansa "todennäköisesti" perussuomalaisten puheenjohtajuutta ensi kesän puoluekokouksessa, katsoo, että puolueella ei ole selkeää linjaa EU:ssa pysymiseen.

- Tällä hetkellä puolueen kanta on suoraan sanottuna aika epäselvä. Minulla on sellainen kokemus perussuomalaisten kentästä, että EU:sta ja vähintään yhteisvaluutasta eroamiselle on aika vankka kannatus.

- Pitäisi vähintään määritellä, missä vaiheessa voidaan katsoa, että jäsenyys Euroopan unionissa ei ole Suomen kansallisten etujen mukaista.

Halla-aho arvioi, että Suomen EU-erolla olisi lyhyellä tähtäimellä kielteisiä vaikutuksia.

- Toisaalta kielteisiä vaikutuksia on tapana liioitella. Britanniassa talouden piti romahtaa, jos kansanäänestys päätyy väärään lopputulokseen, mutta tästä ei ole ollut mitään merkkejä.

Nostaa esiin väestön koostumuksen

EU:n keskeisenä ongelmana Halla-aho näkee sen, että "integraatiota ei pysty ratkaisemaan kuin lisäämällä integraatiota".

- Kolme keskeistä vapautta, pääoma, työvoima ja vapaa liikkuvuus, synnyttävät tarvetta harmonisointiin kaikilla lainsäädännön sektoreilla.

- Etenkin vapaan liikkuvuuden ja maahanmuuttopolitiikan harmonisoinnin seuraukset ovat sellaiset, että suomalaisilla on yhä vähemmän mahdollisuuksia vaikuttaa peruuttamattomiin muutoksiin, mitä tulee esimerkiksi väestön koostumukseen Suomessa.

Halla-aho painottaa, että poliitikkojen pitäisi miettiä Suomen kansallista etua pidemmällä tähtäimellä.

- EU:n kaltaiset instituutiot tulevat ja menevät, mutta suomalaiset toivon mukaan elää Suomessa vielä satojen vuosien kuluttuakin.

- Eroaminen EU:sta ja eurosta pitäisi ottaa strategiseksi tavoitteeksi. En tietysti ole kauhean optimistinen sen suhteen, että tämä tapahtuisi kauhean nopeasti.