torstai 2. helmikuuta 2017

Aamulehti: Uimahalli ei jousta uimapukusäännöissä – turvapaikanhakijat hankkivat nyt märkäpukuja

Aamulehti: Uimahalli ei jousta uimapukusäännöissä – turvapaikanhakijat hankkivat nyt märkäpukuja 2.2.2017

Turvapaikanhakijoiden uimahallikäytäntöihin ei tule muutoksia Kankaanpäässä. Asia nousi kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan käsittelyyn, koska Kankaanpään kaupungin virkamiehet ovat saaneet paljon palautetta ja kyselyjä Niinisalon vastaanottokeskuksessa asuvien turvapaikanhakijoiden uimahallin käytöstä.

– Päätimme, että uimahallissa noudatetaan voimassaolevia sääntöjä ja ohjeita, kertoo vapaa-aikasihteeri Ullamarja Kontiainen. Huolta ja epäselvyyttä kaupunkilaisissa herättäneet asiat koskevat pääosin naisten uimapukukäytäntöä sekä uintimaksuja. Aiheesta on palaveroitu Niinisalossa ja käyty läpi kuinka uimahallissa toimitaan ja millaisissa uima-asuissa uiminen on sallittua.

– Sellaista puhetta on liikkeellä, että turvapaikanhakijoilta ei perittäisi uimisesta maksua. Tämä ei pidä paikkaansa, vaan kaikki maksavat uimisesta normaalisti. Kaikkia uimahallin käyttäjiä koskevat samat säännöt, Ullamarja Kontiainen sanoo.

Kulttuuri – ja vapaa-ajanlautakunta ei katsonut tarpeelliseksi etsiä turvapaikanhakijoille omaa uimavuoroa.

– Erilliselle vuorolle ei ole tarvetta. Vastaanottokeskuksen asukkaat käyvät uimassa normaalina yleisövuorona, Kontiainen sanoo.

Huhujen ja väärinymmärrysten syntymisen syynä Ullamarja Kontiainen uskoo olevan se, että uudet asiat koetaan outoina ja ne puhuttavat.

– Tämä on sinänsä täysin ymmärrettävää. Uimahallissa on yhteiset pelisäännöt kaikille ja niiden puitteissa toimitaan. Sääntöjä pitää kaikkien noudattaa ja se on lähtökohta, Ullamarja Kontiainen sanoo.

Uima-asukäytäntö pysyy myös samana, kuin se on ollut aiemmin. Naiset voivat halutessaan käyttää uima-asuna uintiin tarkoitettua märkäpukua.

– Sehän on ollut alkuun kuntalaisille outoa asia, että tullaan erilaisella uima-asulla uimaan.

Niinisalon vastaanottokeskuksessa uimahallin säännöistä on keskusteltu asukkaiden kanssa hyvässä yhteisymmärryksessä.

– Lapsethan täältä pääosin käyvät uimassa ja tykkäävät uimisesta. Märkäpukujen hankinta on harkinnassa niillä tytöillä jotka uimassa käyvät. Se on melko kallis sijoitus tietysti, koska he maksavat ne itse, kertoo Niinisalon vastaanottokeskuksen johtaja Antti Kivelä. Uimahallissa noudatetaan vastaisuudessakin voimassaolevia sääntöjä ja ohjeistuksia.