keskiviikko 15. helmikuuta 2017

HS: Irakilaiset ja Suomi ensin -ryhmä pitävät telttaleirejä­ Helsingin keskustassa jo kuudetta päivää – kaupunki harkitsee puuttumista

Helsingin Sanomat: Irakilaiset ja Suomi ensin -ryhmä pitävät telttaleirejä­ Helsingin keskustassa jo kuudetta päivää – kaupunki harkitsee puuttumista 15.2.2017

Oikeus osoittaa mieltään kuuluu kansalaisen perusoikeuksiin, mutta nyt sen nojalla pidetään keskustassa yksityistä bajamajaa ja joukkuetelttaa päiväkausia.

HELSINGIN keskustassa on kaksi mielenosoittajien leiriä jo kuudetta päivää.

Kiasman edessä on irakilaisten mielenosoitus kielteisiä turvapaikkapäätöksiä vastaan, ja Mannerheimientien toisella puolella Lasipalatsin kupeeseen on kokoontunut Suomi ensin -leiri, joka vastustaa maahanmuuttoa.

MOLEMMAT leirit ovat olleet pystyssä kamiina savuten jo päiväkausia, ja poliisi on partioinut alueella valvomassa järjestystä. Suomi ensin -partio on siirtynyt turvapaikanhakijoiden puolelle katua useita kertoja tekemään tuttavuutta turvapaikanhakijoiden kanssa.

Alun perin turvapaikanhakijoiden tarkoituksena oli osoittaa mieltä maanantaihin saakka, mutta nyt he aikovat jatkaa niin kauan kuin voivat, kertoo irakilainen Bashar Alshimmary. Alshimmary kertoo, että jos teltat on poistettava, he jatkavat mielenosoitusta ilman niitä.

Turvapaikanhakijoiden leirissä on kaksi telttaa ja ruuanlaittopiste. Suomi ensin -partio on puolestaan varustautunut omalla bajamajallaan ja leveällä klapipinolla.

Helsingin kaupunki parhaillaan pohtii, pitääkö sen puuttua tilanteeseen. Kaupungin ja poliisin tehtävänä on turvata kansalaisten oikeus mielenilmaisuun, mutta on epäselvää, sisältääkö se myös oikeuden majoittua leiriin.

”Onkin mielenkiintoinen kysymys, mitä kaikkea siihen voi sisällyttää. Luulisin, että jossain vaiheessa tällainen ylittää yleisen kokouksen määritelmän, ja meidän pitää pyytää poliisia puuttumaan siihen”, sanoo lakimies Antti Mäkinen Helsingin kaupungin rakennusvirastosta.

LEIRIYTYMINEN on kuitenkin eri asia kuin mielenosoitus, Mäkinen huomauttaa. Mielenosoitukseen ei tarvita kaupungin suostumusta, mutta leiriytymiseen tarvitaan.

”Jos meiltä olisi pyydetty suostumus tällaiseen pitkäaikaiseen leiriin, niin pidän epätodennäköisenä, että sellainen olisi myönnetty.”

Helsingin poliisi puolestaan odottaa Helsingin kaupungin linjanvetoa siitä, tehdäänkö leireille jotain vai ei.

”Muutoin poliisin tehtävänä on ainoastaan turvata oikeus mielenilmaisuun ja puuttua järjestyshäiriöihin”, sanoo päivystävä komisario Ismo Juvonen Helsingin poliisista.

Keskiviikkona iltapäivällä Kiasman eteen ajaneet kaksi poliisiautoa aiheuttivat mielenosoituksessa levottomuutta. Komisario Juha Piipon mukaan poliisit eivät tulleet hajottamaan mielenosoitusta vaan takaamaan järjestyksen ja turvallisuuden säilymistä.

HELSINGIN kaupunki joutui samankaltaisen pulman eteen vuonna 2012, kun maailmalta Suomeen rantautunut Occupy-liike leiriytyi Musiikkitalon edustalle lähes vuodeksi.

Kaupunki hajotti ja purki leirin lopulta vedoten sen nurmikolle aiheuttamaan vaurioon. Kaupungin mukaan tilapäiseen leiriytymiseen olisi pitänyt olla maanomistajan lupa. Kaupunki laski, että nurmikon korjaus maksaa 6 000 euroa.