maanantai 27. helmikuuta 2017

HS: Tapaaminen Maahan­muutto­viraston kanssa ei riittänyt turvapaikan­hakijoille – Rautatientorin telttaleiriä ei pureta

Helsingin Sanomat: Tapaaminen Maahan­muutto­viraston kanssa ei riittänyt turvapaikan­hakijoille – Rautatientorin telttaleiriä ei pureta 27.2.2017
Yle: Migri ei jäädytä turvapaikanhakijoiden palautuksia – Mielenosoitus Helsingin Rautatientorilla jatkuu
Vihreä Lanka: Maahanmuuttovirasto kuunteli protestoivia turvapaikanhakijoita - tuskin mikään muuttuu

MAAHANMUUTTOVIRASTO tapasi maanantaina turvapaikanhakijoita, jotka ovat osoittaneet mieltään Helsingin keskustassa kolmatta viikkoa. Irakilaiset ja afganistanilaiset turvapaikanhakijat ovat osoittaneet mieltään kielteisiä turvapaikkapäätöksiä vastaan ensin Kiasman aukiolla ja nyt Rautatientorilla.

Telttaleirillä on ollut paikalla jopa 30 turvapaikanhakijaa. Osa heistä on jo saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen.

Mielenosoittajat halusivat, että Maahanmuuttovirasto arvioisi uudelleen Irakin ja Afganistanin turvallisuustilanteen. Turvapaikanhakijat kertoivat keskustelutilaisuudessa tietojaan kotimaidensa turvallisuustilanteesta.

Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jaana Vuorio sanoo, että virasto seuraa maiden turvallisuustilanteita jatkuvasti.

”Ilmoitimme, että teemme Afganistanista laajemman arvion kuuden kuukauden kuluttua, mutta seuraamme tilannetta koko ajan”, Vuorio kertoo.

Turvapaikanhakijat vaativat myös, että Maahanmuuttovirasto arvioisi uudelleen jo tehtyjä turvapaikkapäätöksiä.

”Maahanmuuttovirasto myönsi tehneensä virheitä käsittelyssä ja käyttäneensä kokemattomia työntekijöitä ja tulkkeja. Virasto lupasi käsitellä tapauksia uudestaan”, afgaaniturvapaikanhakijoita edustava Sadiq Bahrooz iloitsee.

Vuorio korostaa, että Maahanmuuttoviraston edustajat kertoivat tilaisuudessa turvapaikkahakuprosessin lakisääteisistä vaiheista ja selvensivät turvapaikkapäätösten perusteita. Virasto korosti aiemmin päivällä, että turvapaikkapäätöksiin tai -käytäntöihin ei tehdä muutoksia tämänpäiväisten tapaamisten perusteella.

Maahanmuuttovirasto ei voi ottaa turvapaikkahakemuksia omasta aloitteestaan käsiteltäväksi.

”Jos turvapaikkahakemus on ratkaistu meillä ja asia on siirtynyt hallinto-oikeuteen, se ei voi olla samanaikaisesti meillä vireillä. Jos hallinto-oikeus palauttaa asian meille, käsittelemme sen silloin uudestaan”, Vuorio sanoo.

Hän myöntää käsittelyn ongelmat. Virasto miettii nyt tulkkauksen laadunvarmistusta.

”Turvapaikanhakijan puhuttelu äänitetään automaattisesti. Kokenut tulkki voisi kuunnella pistokokeenomaisesti äänitteen ja arvioida, miten hyvin tulkkauksessa on onnistuttu”, Vuorio sanoo.

Vuorio tapasi mieltään osoittavia turvapaikanhakijoita ensi kerran toissa viikolla Rautatientorilla. Silloin hän lupasi järjestää turvapaikanhakijoille keskustelutilaisuuden. Maahanmuuttovirasto on järjestänyt aiemminkin vastaavia keskustelutilaisuuksia.

Vuorio painotti jo silloin turvapaikanhakijoille, että viraston tekemien päätösten pitää perustua lakiin.

”Olen varma, että vaikka olemme yrittäneet parhaamme, kaikki päätökset eivät ole olleet oikein. Mutta nyt meillä on neljä hallinto-oikeutta ratkomassa valituksia, ja teidän pitää olla kärsivällisiä”, Vuorio sanoi.

Turvapaikanhakijoilla oli kaksi muutakin vaatimusta maatilanteen ja päätösten lisäksi. He olisivat halunneet, että Maahanmuuttovirasto pysäyttäisi kielteisten turvapaikkapäätösten saaneiden irakilaisten ja afganistanilaisten pakkopalautukset.

Maahanmuuttovirasto ei kuitenkaan vastaa pakkopalautuksista.

Turvapaikanhakijat halusivat myös, että lopullisen kielteisen päätöksen saaneita turvapaikanhakijoita ei poistettaisi vastaanottokeskuksesta ilman tietoa seuraavasta majapaikasta. Tämäkään ei ole Maahanmuuttoviraston vastuulla.

Turvapaikanhakijat eivät aio purkaa Rautatientorin leiriään.

”Aiomme jatkaa mielenosoitusta kunnes saamme kaikki vaatimuksemme läpi”, Bahrooz sanoo.