torstai 16. helmikuuta 2017

HS: Vihreiden Ozan Yanar syyttää Espoon perussuomalaisten johtajaa rasismista – Seppo Huhdan mielestä kansanedustajan ei pidä puuttua ”meidän asioihin”

Helsingin Sanomat: Vihreiden Ozan Yanar syyttää Espoon perussuomalaisten johtajaa rasismista – Seppo Huhdan mielestä kansanedustajan ei pidä puuttua ”meidän asioihin” 16.2.2017
MTV: Perussuomalaisten valtuuston ryhmänjohtaja Seppo Huhta tölvi rasistisesti kansanedustajaa – puolue pahoittelee purkausta

VIHREIDEN helsinkiläinen kansanedustaja Ozan Yanar on raivostunut Espoon perussuomalaisten Seppo Huhdan Facebook-kirjoituksista.

Espoon perussuomalaisten valtuustoryhmää johtava Huhta kehotti Facebook-kirjoituksessa kansanedustaja Yanaria hoitamaan kuntoon tasa-arvoisen avioliittolain Turkissa.

Kehotus sai alkunsa siitä, kun Yanar oli arvostellut perussuomalaisten yritystä kaataa tasa-arvoinen avioliittolaki eduskunnassa.

”Tein siitä statuspäivityksen, jossa kritisoin hallitusta ja hän tuli mun seinälle huutelemaan”, Yanar kertoi.

HUHDAN mielestä kansanedustaja Yanarin pitäisi hoitaa kuntoon tasa-arvoinen avioliittolaki Turkissa.

”Hoitelehan turkkilainen asia kuntoon ensin Turkissa ja tule sitte tänne huuteleen”, kirjoitti Huhta Yanarille Facebookissa.

Huhdan toisen kirjoituksen mukaan on ”paksua”, että Yanar puuttuu ”meidän” avioliittolakiin.

”Hänen mielestään en voi puuttua Suomen lainsäädäntöön, koska minulla on turkkilainen tausta, vaikka minusta juuri siitä minulle maksetaan palkkaa”, Yanar sanoi torstaina HS:lle.

Eduskunnan keskeisin tehtävä on lakien säätäminen.

KANSANEDUSTAJA Yanar julkaisi Facebook-seinällään kuvan Huhdan kirjoituksista ja oli lisännyt päälle tekstin ”ei vihapuheelle”. Yanar kritisoi kuvaan liittyvässä päivityksessään perussuomalaisia: ”Suoraan sanominen tuntuu olevan heille sitä, että pitää saada solvata ja kiusata ihmisiä vapaasti.”

”Perussuomalaisen puolueen on vihdoin kohdattava se, että se hyssyttelee rasisteja. Perussuomalaiset puhuvat koko ajan, että muut hyssyttelevät, vaikka asia on toisinpäin. Ne itse hyssyttelevät rasismia, ja heille kelpaa rasistiset äänet”, Yanar sanoi.

YANAR HALUSI tuoda asian esiin, koska kokee työhönsä liittyvän rasismin lisääntyneen.

”Minä en jaksa enää poliittista rasismia, johon olen alkanut törmätä yhä enemmän suomalaisessa politiikassa muiden päättäjien taholta. Olen törmännyt siihen jopa eduskunnassa. Tämä saa riittää.”

Hän ei ole harkinnut politiikasta vetäytymistä.

”Tarkoitin sitä, että rasistinen puhe saa riittää. En ole lähdössä politiikasta mihinkään. Nyt eletään sellaista aikaa, että ei tässä vaan voi luovuttaa”, Yanar sanoi.

Millaista rasismia olet kokenut eduskunnassa?

”Voin sanoa, että minulla on ollut muutama epämiellyttävä tilanne. Kerran täysistuntosalissa kohtasin suoranaista rasismia ja syrjivää nimittelyä. Kyse oli perussuomalaisten edustajasta ja vein asian puhemiehelle ja puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtajalle ja sanoin, ettei tämmöinen käy. He ottivat sen vakavasti ja hyvin ja tämä kansanedustaja pyysi anteeksi. Mutta joskus vielä haluaisin puhua hänen kanssaan pidemmin, että ymmärsikö hän, miten hän loukkasi minua”, Yanar sanoi.

Ensimmäisen kauden kansanedustaja Yanar kertoi, että asenteet eduskunnassa ovat muutenkin yllättäneet hänet.

”Ei tämä ole ainut juttu, vaan vallan ytimessä olen törmännyt paljon vähätteleviin asenteisiin, eikä vain perussuomalaisilta vaan muiltakin. Selvästi ihmisiä painaa se, että perinteisten 60-vuotiaiden setien sijasta erilaiset vähemmistöt ja naiset näkyvät yhteiskunnassa tärkeissä paikoissa.”

Viime keväänä Seppo Huhta kirjoitti kärkkäästi Espoon vihreiden Facebook-sivuilla maahanmuuttajille suunnatusta pesäpallotapahtumasta.

HELSINGIN Sanomat tavoitti Seppo Huhdan, mutta hän ei ollut halukas puhumaan kirjoituksistaan Ozan Yanarille.

”En mä jaksa niistä puhua. Facebook ei ole mikään virallinen kanava yhtään mihinkään, se on harrastusta”, Huhta sanoi.

”En mä niistä rupea puhumaan, että annetaan olla”, Huhta sanoi.

”Jos joku niistä nyt on saanut niistä jonkun kimmokkeen johonkin, niin ei mun tarvitse kommentoida. Facebook on harrastus, niin kuin se on kaikille muillekin. Ei se edusta mitään virallisia näkemyksiä.”

______________________________________

MTV: Perussuomalaisten valtuuston ryhmänjohtaja Seppo Huhta tölvi rasistisesti kansanedustajaa – puolue pahoittelee purkausta

Espoolainen perussuomalaispoliitikko Seppo Huhta on hyökännyt rajusti Vihreiden kansanedustajaa Ozan Yanaria vastaan sosiaalisessa mediassa, liittyen eduskunnassa esillä olevaan avioliittolakiin. Huhdan mukaan Turkissa syntyneen Yanarin pitäisi ensin hoitaa "asia kuntoon ensin Turkissa".

– Hoitelehan turkkilainen asia kuntoon ensin Turkissa ja tule sitte tänne huuteleen, Huhta muun muassa kirjoitti yhteisöpalvelu Facebookissa.

Yanar sanoo olevansa erittäin pettynyt perussuomalaisten (ps.) joukossa esiintyvään "vuosia jatkuneeseen rasismiin" ja toteaa, että se tekee vahinkoa Suomelle.

– Perussuomalaiset vakuuttaa aina, ettei se ole rasistinen puolue. (Puolueen puheenjohtaja Timo) Soini tuohtuu aina, kun asian nostaa esille. Tätä on jatkunut jo pitkään, Yanar sanoo ja puhuu hyssyttelystä.

"Ei yksittäistapaus"

Hänen mukaansa kyse ei ole yksittäistapauksesta, ja mainitsee Terhi Kiemungin ja Teuvo Hakkaraisen.

– Perussuomalaiset puhuvat sananvapauden puolesta. Heille se ilmeisesti merkitsee, että saa haukkua ihmisiä miten sattuu. Mutta kun kansanedustajana kerron mielipiteeni, jonkun mielestä en saa puhua, koska olen sattunut syntymään Turkissa.

Yanarin mukaan PS on joutunut syömään vaalilupauksiaan.

"Huomio pois vaalilupauksista"

– Puolue siirtää pettyneiden äänestäjien huomiota pois kiusaamalla erilaisia vähemmistöjä, jotka ovat ihan tavallisia suomalaisia.

Huhta on merkittävässä asemassa Suomen toiseksi suurimman kaupungin Espoon politiikassa.

Hän on puolueensa valtuustoryhmän puheenjohtaja, kaupunginhallituksen varajäsen ja Espoon Perussuomalaisten hallituksen jäsen. Huhta on myös puolueen ehdokkaana kevään kuntavaaleissa.

MTV Uutiset tavoitti Espoon Perussuomalaisten hallituksen puheenjohtajan Maija Saimalahden töistä.

PS pahoittelee

Hän sanoo, ettei ole ehtinyt perehtyä Huhdan kirjoituksiin. Kuultuaan viestien sisällön, hän tuomitsee Huhdan kirjoitukset.

– Espoon Perussuomalaiset on todella pahoillaan tästä. Irtaudumme täysin tällaisesta. Kyse on Huhdan yksityisajattelusta, Saimalahti sanoo.

Saimalahden mukaan Espoon Perussuomalaiset ei ole ehtinyt vielä ottaa asiaa esille Huhdan kanssa. Niin tehdään pikapuoliin, hän vastaa.

"Täytyisi miettiä mitä kirjoittaa"

– Huhdalta tulee joskus ylilyöntejä. Täytyisi miettiä mitä Facebookissa kirjoittaa.

Hän muistuttaa, että Espoossakin on paljon maahanmuuttajia.

– Se on tilanne, johon kaikkien pitää sopeutua, Saimalahti toteaa.

Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo kommentoi Huhdan kommentteja yhteisöpalvelu Twitterissä.

– Seppo voisi miettiä, mitä sananvapaus tarkoittaa. Se EI VÄLTTÄMÄTTÄ tarkoita sitä, että estetään kansanedustajaa puhumasta.