torstai 9. helmikuuta 2017

Tamperelainen: Turvapaikanhakijat rikkoivat hätämajoitustiloja 52 000 euron edestä Tampereella – Ovia hakattu, vedet laskettu sisään...

Tamperelainen: Turvapaikanhakijat rikkoivat hätämajoitustiloja 52 000 euron edestä Tampereella – Ovia hakattu, vedet laskettu sisään... 9.2.2017

Pirkanmaan Suojakoti ry hakee Tampereen kaupungilta 52 000 euron korvauksia hätämajoitustiloissa tapahtuneista vahingoista. Pirkanmaan Suojakoti järjesti vuosina 2015 ja 2016 hätämajoitusta turvapaikanhakijoille.

Pirkanmaan Suojakodin hätämajoitustiloissa oli tehty monenlaista vahinkoa. Esimerkiksi kahden huoneen vessat oli uusittava kokonaan, koska niissä oli sattunut kosteusvahinko. Asukkaat olivat tukkineet viemärikaivon suihkussa olleessaan siten, että vettä tuli asuinhuoneistoon ja valui alakertaan.

Lisäksi useassa WC.ssä oli hajotettu pyttyjen kansia.

Lattiatilojen siivoamisessa oli käytetty niin runsaasti vettä, että lattiat kärsivät kosteusvahinkoja.

– Joudumme uusimaan aulatilojen muovimatot kokonaan, vahingonkorvaushakemuksessa todetaan.

Myös seiniin syntyi vahinkoja. Osassa kiviseiniä on niin syviä raapimisjälkiä, että ne täytyi paklata ennen maalausta. Joidenkin huoneiden ovissa oli nyrkinkokoisia reikiä ja ovet täytyi uusia.

– Uskomatonta, mutta jopa aulatilan katossa on niin syvä painauma, että kattokin täytyy siltä osin korjata, jos se vaan on mahdollista, hakemuksessa lukee.

Lisäksi tiloissa oli sotkettu huonekaluja. Laitoskeittiössä oli poltettu ruoka kiinni laitoshellaan niin, ettei hellaa saatu enää käyttökuntoon. Myös laitosastianpesukone oli rikottu.

Kaikki aulan matot, taulut ja ruokailuastioista suurin osa varastettiin

Vahinkoja tapahtui myös rivitaloissa. Hellat oli uudistettava, sillä asukkaat olivat paistaneet ruokaa suoraan liesillä, vaikka saatavilla oli paistinpannuja. Palanutta ruokaa oli yritetty raaputtaa irti veitsillä. Hellat menivät lopulta niin huonoon kuntoon, että tilalle oli ostettava uudet.

Rivitaloissa oli vahingoitettu lattioita ja väliovia oli potkittu rikki.

Korvaushakemusta käsitellään terveyttä ja toimintakykyä edistävien palvelujen lautakunnassa ensi viikolla.

Tampereen kaupungin näkemyksen mukaan kaupunki ei ole korvausvelvollinen, eikä kaupunki vastaa asukkaiden puolesta mahdollisesti heidän vahingonkorvausvastuulleen kuuluvista vahingoista.