perjantai 3. helmikuuta 2017

Helsingin Sanomat: Oikeuskansleri Jonkka moittii Maahanmuuttovirastoa turvapaikkahakemusten käsittelystä

Helsingin Sanomat: Oikeuskansleri Jonkka moittii Maahanmuuttovirastoa turvapaikkahakemusten käsittelystä 3.2.2017
Oikeuskanslerin ratkaisu (pdf)

OIKEUSKANSLERI Jaakko Jonkka arvostelee Maahanmuuttoviraston toimintaa turvapaikkahakemusten käsittelyssä.

Jonkka moittii viraston ylijohtajan Jaana Vuorion tammikuussa 2016 antamaa määräystä. Sen mukaan Maahanmuuttoviraston ei tullut kevään aikana käsitellä sellaisia hakemuksia, joihin olisi voinut soveltaa silloisen lainsäädännön mukaista humanitaarisen suojelun perustetta.

YLIJOHTAJA Vuorion antama määräys liittyi lainmuutokseen, joka annettiin eduskunnalle vasta viime helmikuussa ja tuli voimaan toukokuussa. Ulkomaalaislakia muutettiin siten, että oleskelulupaa ei voitu enää myöntää humanitaarisen suojelun perusteella.

Vuorio oli perustellut hakemusten käsittelyn jäädyttämistä sillä, että lainmuutoksen voimaantuloon asti oli tarkoitus taata hakijoiden yhdenvertainen kohtelu.

JONKKA pitää ylijohtajan menettelyä moitittavana ja korostaa, että voimassa olevaa lakia on noudatettava. Menettely oli Jonkan mukaan ongelmallinen hakijoiden yhdenvertaisuuden kannalta. Lisäksi menettely rikkoi hyvän hallinnon periaatteita.

Tuolloinen vaikea turvapaikanhakijatilanne ja toimintojen nopea sopeuttaminen eivät oikeuta menettelyä, Jonkka katsoo.

Oikeuskansleri otti Maahanmuuttoviraston toiminnan tarkasteltavakseen omana aloitteena sen jälkeen, kun Helsingin Sanomissa oli syyskuussa 2016 julkaistu artikkeli viraston toiminnasta.