keskiviikko 9. joulukuuta 2015

Yle: Helsingin pelastuslaitos tarvitsee maahanmuuttajia palomiehiksi – ”Brankkareiden pitää olla kaupunkilaistensa näköisiä"

Yle: Helsingin pelastuslaitos tarvitsee maahanmuuttajia palomiehiksi – ”Brankkareiden pitää olla kaupunkilaistensa näköisiä" 9.12.2015

Helsingin pelastuslaitos yrittää houkutella maahanmuuttajia palomiehiksi. Palomiehistä ei ole pulaa, mutta eri kulttuureista tulevia maahamuuttajia kaivataan, koska pian joka viides helsinkiläinenkin on maahanmuuttaja. Erittäin konservatiivinen pelastusala on yksi viimeisistä aloista, jossa maahanmuuttajia ei vielä ole.

Helsingin pelastuslaitoksen pelastuskoulu käynnistää tammikuussa haun, jolla uusia palomies-sairaankuljettajia etsitään ensi syksynä alkavalle kurssille. Tällä kertaa rekrytointia kohdennetaan maahanmuuttajiin.

– Varmasti tulee keskustelua ja hyvä että tulee. Me olemme valmiina se keskustelu nyt käymään, viestintäpäällikkö Taisto Hakala sanoo.

Tänä syksynä käynnistyneellä pelastajakurssilla mukana on kaksi naista. Jo sekin on perinteikkäällä alalla aikamoinen mullistus. Maahanmuuttajiakin kouluun on parilla viime kerralla yrittänyt, mutta tuloksetta.

– Useimmiten syynä on ollut se fyysinen puoli. Koulupaperit olisivat saattaneet riittääkin, jopa kielitaito, mutta sitten fyysinen testi on noussut esteeksi, sanoo Helsingin pelastuskoulun rehtori Matti Waitinen.

Helsingissä kielitaidosta saa nyt lisäpisteitä, mutta mitään helpotuksia testeihin ei ole luvassa. Suomea pitää hakijan osata sen verran, että opinnoista selviää. Kiintiöpaikkoja ei ole, eikä tule.

"Machomiesten viimeinen linnake yhteiskunnassa"

Jo nyt 13 prosenttia helsinkiläisistä on maahanmuuttajia ja ennusteiden mukaan pian joka viides. Stadin brankkareiden pitää ehdottomasti muuttua Stadin mukana ja olla kaupunkilaistensa näköisiä, uskoo pelastuslaitoksen johto.

Varovainen viestintä aiheesta on alkamassa. Ennakkoluulot pitää voittaa, sillä niitä on. Muualta Suomesta on jo paneteltu, ovatko Helsingissä palomiehiksi kelpaavat loppuneet.

– Me olemme tällainen machomiesten viimeinen linnake yhteiskunnassa. Mutta ihmiset ovat samaa lajia ympäri maailman. Meillä käy ihan niin kuin Lontoossa tai New Yorkissa eli tässä käy ihan hyvin, viestintäpäällikkö Taisto Hakala sanoo.

Näissä maailman metropoleissa pelastusala onkin ollut monikulttuurista jo pitkään.

– Siitä on hyötyä, kun on samantaustaista ihmistä pelastamassa. Etnistä taustaa on palomiehillä joka suunnasta, ja sama tulee olemaan meilläkin, tietää palomiehiä Helsingissä kouluttava palomestari Vesa Hyvönen.

Mitä tehdään, kun musliminaisen synnytys käynnistyy kotona?

Kulttuurien tuntemus on myös meillä hiipinyt hiukan yllättäen merkittäväksi palomiestaidoksi. Asukkaiden lisäksi myös turisteille sattuu ja tapahtuu. Heitä Helsingissä vierailee paljon.

Pelastuskoulun rehtori muistuttaa, miksi alalle tarvitaan monimuotoisuutta eli niin naisia kuin maahanmuuttajiakin. Esimerkiksi tilanne, jossa muslimitaustaisen naisen synnytys lähtee keskellä yötä yllättäen kotona käyntiin, on tämän hetken resursseilla vaikea hoitaa tyylikkäästi.

– Se aiheuttaa varmasti ongelmia, ellei meillä satu juuri olemaan yksikössä naispuolista sairaankuljettajaa. Kyllä se suhtautuminen siellä muslimiperheessä on aika lailla toisenlainen, jos sinne menee meidän miespuoliset ensihoitajat apuun, Matti Waitinen sanoo.

Helsingissä on noin 400 palomies-sairaankuljettajaa. Yksi heistä on nainen. Reilun kahden vuoden päästä saadaan kaksi lisää. Ja vaikka Helsingissä maahanmuuttajat saisivatkin nyt opiskelupaikan, menee vielä kolme vuotta ennen kuin nämä ovat rivissä.