tiistai 1. elokuuta 2017

Yle: Palautukset etenevät: Suomen poliisi vienyt Afganistaniin ja Irakiin tänä vuonna 76 henkilöä

Yle: Palautukset etenevät: Suomen poliisi vienyt Afganistaniin ja Irakiin tänä vuonna 76 henkilöä 1.8.2017

Käännytyspäätöksen saaneiden afganistanilaisten ja irakilaisten palautukset etenevät mielenosoittajien ajoittaisesta vastustuksesta huolimatta.

Tänä vuonna poliisi on poistanut maasta noin sata irakilaista ja afganistanilaista. Heistä kaikkia ei ole palautettu kotimaihinsa. Esimerkiksi Italiaan, Ruotsiin ja Espanjaan on palautettu turvapaikanhakijoita, jotka ovat rekisteröityneet maihin ennen Suomeen tuloaan. Heidät siis palautetaan EU:n Dublin-asetuksen nojalla.

Yhteensä poliisi on osallistunut tänä vuonna noin 2200 henkilön palautukseen. Heistä suurin osa on palannut kotimaihinsa vapaaehtoisesti. Lukuun sisältyy myös noin 900 henkilöä, jotka ovat hakeutuneet Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestö IOM:n vapaaehtoisen paluun ohjelmaan.

300 henkilöä on tänä vuonna palautettu poliisin saattamana. Viime vuonna poliisi palautti saatettuna 1 671 henkilöä. Luvut eivät ole vertailukelpoisia, sillä viime vuoden lukuun sisältyvät myös Bagdadiin erityislennoilla palautetut 1400 irakilaista.

Suomella on joidenkin maiden kanssa erikseen tehty takaisinottosopimus. Sopimus ei kuitenkaan ole pakkopalautusten edellytys. Poliisi on palauttanut henkilöitä tänä vuonna 55 maahan, vaikka sopimus on tehty 10 maan kanssa. Afganistanin kanssa sopimus solmittiin lokakuussa.

Suomi on syksystä lähtien pakkopalauttanut henkilöitä myös Irakiin, jonka kanssa sisäministeriö ei ole saanut tehtyä sopimusta yrityksistä huolimatta. Irak on pyytänyt Suomea pidättäytymään pakkopalautuksista.