keskiviikko 16. elokuuta 2017

Kaleva: Yhä useampi kielteisen päätöksen saanut tur­va­pai­kan­ha­ki­ja kääntyy kristityksi – Oulussa kymmeniä kääntyneitä

Kaleva: Yhä useampi kielteisen päätöksen saanut tur­va­pai­kan­ha­ki­ja kääntyy kristityksi – Oulussa kymmeniä kääntyneitä 16.8.2017
Iltalehti: Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden kääntyminen kristityiksi "suomalainen ilmiö"

Maahanmuuttoviraston mukaan yhä useampi turvapaikanhakija ilmoittaa kääntyneensä kristinuskoon vasta kielteisestä päätöksestä valittaessaan.

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtajan Esko Revon mukaan ilmiöstä on tullut laajamittainen vasta viimeisen vuoden aikana. Se ei hänen mukaansa selity ainoastaan vuonna 2015 Suomeen tulleiden turvapaikanhakijoiden suurella määrällä.

– Olemme käyneet Suomen lukuja läpi pohjoismaalaisten kollegojemme kanssa tämän vuoden keväällä. Siellä näin voimakasta ilmiötä ei ole, Repo sanoo.

Ulkomaalaislakiin tehtiin vuosi sitten muutoksia, jotka ovat vaikuttaneet turvapaikanhakijoiden oikeusturvaan. Muutosten myötä turvapaikanhakija ei saa puhutteluun mukaan maksutonta oikeusavustajaa, ellei siihen ole erityisen painavaa syytä.

Repo ei kuitenkaan usko, että oikeuspalveluiden lakimuutos olisi aiheuttanut sitä, että hakijat eivät ymmärtäisi kertoa uskonnostaan puhuttelussa.

– Hakijalle kerrotaan selkeästi, että hänen tulee kertoa niistä syistä, joiden vuoksi hän joutuisi vainotuksi kotimaassaan. On aika kummallista, jos hakija ei näitä syitä itse tiedä, Repo sanoo.

Repo pitää yhtenä selityksenä turvapaikanhakijoiden keskuudessa liikkuvaa väärää tietoa siitä, että pelkkä kristinuskoon kääntyminen riittäisi turvapaikan saamiseen. Muita mahdollisia selityksiä ovat toisilta hakijoilta saatu esimerkki sekä julkisuudessa käyty keskustelu.

Oulun seurakuntayhtymän kansainvälisen työn pastori Árpád Kovács saa aiempaa enemmän yhteydenottoja kristinuskoon kääntymisestä kiinnostuneilta turvapaikanhakijoilta. Kovácsin mukaan viimeisen puolen vuoden aikana Oulussa kristinuskoon on kääntynyt kymmeniä turvapaikanhakijoita.

Kovács painottaa, että Oulun alueella työskenteleviä pastoreita on ohjeistettu kertomaan turvapaikanhakijoille, ettei kristityksi kääntymisestä välttämättä ole hakemuksen kannalta hyötyä. Kovács kertoo saaneensa itsekin yksittäisiä pettyneitä yhteydenottoja siitä, että turvapaikkapäätös on ollut kielteinen kääntymisestä huolimatta.

Suomen evankelisluterilaiseen kirkkoon liittyminen edellyttää rippikoulun käymistä sekä seurakunnan toimintaan osallistumista vähintään kolmen kuukauden ajan. Suomessa toimii myös pienempiä kristillisiä yhteisöjä, joiden jäseneksi voi liittyä tätä pikaisemmin.

Lue lisää tämän päivän Kalevasta.