tiistai 15. elokuuta 2017

Iltalehti: Takki jäi rikospaikalle - vanha rikos selviämässä: Dna-näyte johti epäillyn pahoinpitelijän jäljille

Iltalehti: Takki jäi rikospaikalle - vanha rikos selviämässä: Dna-näyte johti epäillyn pahoinpitelijän jäljille 15.8.2017

Pahoinpitelijän takista saatu dna-näyte antoi "hitin" poliisin rekisteristä. Epäilty oli jo viranomaisten hallussa odottamassa käännytystä Suomesta.

Rautaesineellä ja kivenmurikalla tehdyt pahoinpitelyt sattuivat jo liki puoli vuotta sitten Helsingin keskustassa.

Vuonna 1979 ja 1975 syntyneet ulkomaalaistaustaiset veljekset olivat maaliskuisena perjantai-iltapäivänä pelaamassa Kaivopihan Feel Vegas -pelaamossa, kun heille tuli kärhämää kolmannen miehen kanssa.

Veljeksille ennestään tuntematon mies tempaisi jostain rautaesineen ja iski sillä uhriaan kyynärvarteen.

Tilanne eteni nopeasti pihalle, missä pahoinpitelijä otti tilataideteoksesta ison kiven ja löi sillä toista veljestä. Isku olisi mitä ilmeisimmin osunut uhria vakavasti, ellei tämä olisi saanut väistettyä niin, että kivi osuikin häntä olkaan.

Ehti karata

Pahoinpitelijä pakeni paikalta samaan aikaan, kun lähistöllä olleet vartijat ehtivät tilanteeseen. Kun poliisi tuli paikalle, epäilty oli jo tiessään. Hyvistä tuntomerkeistä ja etsinnöistä huolimatta miestä ei löydetty.

Poliisit ottivat kuitenkin rikospaikalta talteen takin, joka oli jäänyt epäillyltä pahoinpitelijältä. Takki takavarikoitiin ja lähetettiin KRP:n rikoslaboratorion tutkittavaksi.

Laboratoriosta hiljattain saatu vastaus osoitti, että siitä saadulle dna-näytteelle löytyi hitti poliisin rekisteristä.

Iltalehden tietojen mukaan kyseessä on turvapaikanhakija, joka odottaa parhaillaan käännytystä itäsuomalaisessa vastaanottokeskuksessa.

Dna ratkaisi

Tutkintaa johtava rikoskomisario Pekka Seppälä vahvistaa dna-näytteen merkityksen vanhan rikoksen selviämisessä. Hän ei kuitenkaan ota kantaa epäillyn taustaan, kansalaisuuteen tai olinpaikkaan.

- Vaikka epäillystä oli hyvät tuntomerkit, vasta dna-näyte johti meidät jäljille. Tutkinta on kuitenkin yhä kesken, sillä epäiltyä ei vielä ole kuulusteltu, Seppälä sanoo.

Poliisi voi ottaa dna-näytteen rikoksesta epäillyltä henkilöltä, jos ankarin rikoksesta säädetty rangaistus on vähintään kuusi kuukautta vankeutta. Myös rattijuopumus ja huumausaineen käyttörikos ovat riittäviä perusteita epäillyn dna:n rekisteröimiseksi.