keskiviikko 23. elokuuta 2017

HS: 16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

Helsingin Sanomat: 16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi 23.8.2017

USEAT maahanmuuttajataustaiset ihmiset kertovat HS:lle kokeneensa Turun joukkopuukotuksen jälkeen tavallista enemmän uhkailua, huutelua tai jopa väkivaltaa.

Poliisi vahvistaa puheen koventuneen, mutta ainakaan Helsingin rikostilastoissa ilmiö ei vielä näy. Poliisi vakuuttaa, että kaduilla on yhä turvallista.

ITÄ-UUDENMAAN poliisille tehdyn rikosilmoituksen mukaan Vantaan Pähkinärinteessä puukotettiin sunnuntai-iltana maahanmuuttajataustaista nuorta miestä.

Vuonna 1997 syntynyttä nuorukaista oli ilmoituksen mukaan lähestynyt kaksi miestä, jotka kyselivät, onko tämä muslimi. Sen jälkeen toinen miehistä oli ottanut puukon esiin. Asianomistaja kertoo saaneensa tilanteesta pieniä haavoja.

Rikosilmoituksen tehnyt nuorukainen pääsi pakenemaan paikalta ja soitti hätäkeskukseen. Poliisi tutkii tapausta törkeän pahoinpitelyn yrityksenä mutta ei ole tavoittanut epäiltyjä tekijöitä.

ESPOOSSA poliisi tutkii parhaillaan teini-ikäisen tytön pahoinpitelyä, jolla saattaa olla rasistinen motiivi. Uhri oli 16-vuotias somalitaustainen tyttö ja tapahtumapaikka hänen kotirappunsa Espoon Leppävaarassa.

HS ei ole puhunut tytölle itselleen suoraan, mutta hänen sukulaisensa Fadumo Bulhan kertoo, että myöhään lauantai-iltana vanhempi suomalainen mies oli alkanut huudella tytölle törkeyksiä rappukäytävässä.

Bulhanin mukaan mies oli syyttänyt 16-vuotiasta tyttöä Turun tapahtumista ja käskenyt tämän painua kotiinsa. Tyttö oli pyrkinyt lähtemään pois paikalta, jolloin mies oli lyönyt häntä päähän. Tyttö putosi alas portaita ja sai aivotärähdyksen.

Paikalle soitettiin poliisi, ja tyttö vietiin Jorvin sairaalaan. Tapahtumasta on kirjattu rikosilmoitus, jonka poliisi vahvistaa.

”Emme ole vielä ehtineet kuulla asianosaisia, joten selvitämme vasta, mitä on tarkalleen tapahtunut”, sanoo rikoskomisario Jyrki Kallio.

Bulhanin mukaan tyttö on tapahtuneesta todella järkyttynyt.

”Ja niin minäkin. Miten voidaan käydä pienen tytön kimppuun? Ja minne kotiinsa hänen pitäisi mennä – hän on syntynyt Suomessa.”

Bulhan sanoo, että tapaus ei ole hänen lähipiirissään ainoa, vaikka se onkin vakavin. Hän kertoo miettivänsä itsekin, onko Suomessa enää turvallista olla, vaikka Suomi on hänen kotinsa.

ILMAPIIRIN kiristymisen tietää myös kurditaustainen yrittäjä Rawand Asad Ali, joka pitää parturiliikettä Viikin Prismassa Helsingissä. Turun iskun jälkeen hänet on uhattu tappaa kahdesti.

”Ihmiset sanovat pahoja sanoja ja asioita. Esimerkiksi muutama päivä sitten Leppävaarassa olin menossa kauppaan, kun pyörällä liikkunut mies tuli kiusaamaan ja huutelemaan minulle”, Ali kertoo.

Huutelu ja uhkailu on Alille entuudestaan tuttua – Turun puukotusten jälkeen sitä on vain ollut normaalia enemmän. Hänen mukaansa uhkailijat ja häiriköijät iskevät useimmiten silloin kun hän käy asioilla tai kävelee kadulla. Siksi suomalaiset ystävät ovat neuvoneet häntä hetken välttämään julkisia paikkoja.

”Ei minua pelota. Minua on uhkailtu aina Suomessa asuessani. Muutin tänne vuonna 2008 ja asuin aluksi Joensuussa”, Ali kertoo.

”Yritän vain kestää. En voi oikein tehdä asialle mitään. En ole ilmoittanut edes poliisille. Teen töitä seitsemänä päivänä viikossa pitkiä päiviä enkä siksi ehdi.”

Ali asuu yksin, eikä hänellä ole perhettä, jonka puolesta pelätä. Hän sanoo ymmärtävänsä, että ihmiset ovat surullisia ja vihaisia.

”Minäkin olen surullinen.”

HÄLYTTÄVÄN moni muslimi on viime päivinä kohdannut uhkailua, arvioi Nuoret muslimit ry. Järjestön tietoon on tullut paljon sellaisten ihmisten kokemuksia, jotka ovat kohdanneet uhkauksia tai ilkivaltaa.

Järjestö kerää kokemuksia nimenomaan Turun iskun jälkeisistä tapauksista, joita järjestö kutsuu ”kostoniskuiksi”. Nuorten muslimien mukaan pelkkä ulkonäkö näyttää riittävän verukkeeksi hyökkäykselle.

Yhdistyksen Helsingin-jaoston puheenjohtaja Nahla Hewidy sanoo, että monissa tapauksissa uhkailija on myös huutanut ensin jotain Turkuun liittyvää.

Uhkailujen tarkkaa määrää järjestö ei pysty sanomaan, ja juuri sen takia nyt kerätäänkin lisää tietoa. Järjestö kehottaa uhkailua tai väkivaltaa kokeneita ihmisiä ilmoittamaan tapahtumista suoraan poliisille mutta aikoo myös itse luovuttaa keräämänsä tiedot myöhemmin viranomaisille.

MYÖS Helsingin muslimien yhdyskunnasta arvioidaan, että täysin sivullisten ihmisten kohtaama vihapuhe on lisääntynyt.

”Meille on soittanut monia ihmisiä, jotka ovat kyselleet, että mitä teemme. Olemme sanoneet, että olkaa varovaisia”, kertoo Muhammed Mustafa Adam, yksi hallituksen jäsenistä.

Hän ei ole vihapuheesta yllättynyt. Hän ajattelee kuitenkin, että asialla ovat Suomessa pienet ääriryhmät. Hän uskoo useimpien ymmärtävän, että muslimitkin ovat järkyttyneitä ja surullisia Turun tapahtumista.

”Turun hyökkääjä ei millään tavalla noudata islamin oppeja. Osasimme silti odottaa, että viha muslimeja kohtaan voi lisääntyä. Pitäisi ymmärtää, että tämä Turun teko oli hyökkäys meitä kaikkia suomalaisia vastaan”, Adam sanoo.

HELSINGIN poliisin tietoon ei ole tullut lisääntynyttä ulkomaalaistaustaisten uhkailua tai häirintää ainakaan hälytystehtävinä, sanoo yleisjohtaja Teemu Lappalainen.

Lappalaisen mukaan tieto uhkailusta tai häirinnästä päätyy poliisin koneistoon todennäköisemmin muuta kautta. ”Ihminen marssii poliisiasemalle tekemään rikosilmoituksen”, hän arvioi.

”Perushuutelu ei yleensä edes tule poliisin tietoon. Ja jos uhataan, sellaisiinkaan tilanteisiin poliisia harvemmin soitetaan. Toivotaan vain, että tilanne menee ohi.”

Lappalainen kuitenkin vakuuttaa, että uhkaavassa tilanteessa poliisipartio lähtee tarvittaessa paikalle.

Myös ylikomisario Jari Taponen sanoo, että Helsingin kaduilla on pääasiassa yhtä rauhallista kuin aina.

”Olemme kyllä huomanneet, että somessa uhkailu on lisääntynyt ja retoriikka selkeästi koventunut. Mutta rikostilastoissa tämä ei näy ainakaan heti.”

Taponen sanoo, että tilastoissa mahdolliset muutokset voivat näkyäkin viiveellä.

Hän lisää, että poliisi on Turun tapahtumien jälkeen aktiivisesti liikkunut esimerkiksi kouluilla ja nuorisotaloilla sekä pyrkinyt tavoittamaan monenlaisia maahanmuuttajien yhteisöjä. Poliisin korviin ei ole kantautunut, että ihmiset olisivat kokeneet tavallista enemmän esimerkiksi uhkailua muualla kuin verkossa.

Katupartioliike Soldiers of Odin marssi lauantaina Helsingin keskustassa. Taponen kertoo, että marssi sujui rauhallisesti. Siihen osallistui noin viisikymmentä katupartion väreihin pukeutunutta ja joitain kymmeniä muita ihmisiä.

KIRISTYNYT ilmapiiri on saanut myös monet kaupunkilaiset reagoimaan.

Esimerkiksi Helsingin Jätkäsaaressa monet asukkaat ovat ryhmittyneet tukemaan paikallista parturia, jonka liikkeen ikkuna rikottiin viikonloppuna keskellä yötä heittämällä kivi sisään ikkunasta.

Teon motiivista ei ole tietoa, mutta Jätkäsaaren kaupunginosan Facebook-ryhmässä tapahtunut tulkittiin rasistiseksi hyökkäykseksi.

Syntyi vastareaktio: naapurustosta moni ilmoitti haluavansa tukea pidettyjä yrittäjiä. Jätkäsaaressa ja Ruoholahdessa perustettiin rasismia vastustava ryhmä. Joku sanoi varsinkin nyt menevänsä leikkauttamaan tukkansa, ja toinen tahtoi viedä yrittäjille kukkia ja suklaata.

”Täällä asuu todella hyviä ihmisiä”, sanoo parturiyrittäjä Dhais al-Baiati.