maanantai 21. elokuuta 2017

Aamulehti: Turun puukotukset herättivät pelon turvapaikanhakijoissa Tampereella – "Meitä tarkkaillaan muutenkin koko ajan"

Aamulehti: Turun puukotukset herättivät pelon turvapaikanhakijoissa Tampereella – "Meitä tarkkaillaan muutenkin koko ajan" 21.8.2017

–Ihmiset täällä ovat peloissaan ja ihmeissään ja ovat kyselleet, miksi tämä tapahtui. Itse en ymmärrä, mistä noin nuori mies voi olla saanut sellaisia vaikutteita, että alkaa tappaa ihmisiä, kertoo irakilainen Ali, joka ei asemansa vuoksi halua sukunimeään julki.

Turvapaikkaa hakeva Ali asuu Kaupin vastaanottokeskuksessa Tampereella. Hän kertoo, että Turun puukotushyökkäyksen jälkeen hän on alkanut olla varuillaan ja tarkkailla kulloinkin ympärillään olevia ihmisiä.

–Nyt olemme taas peloissamme. Aluksi tänne tullessa kaikki oli rauhallista ja kaunista, mutta se on muuttunut.

Tampereen yliopistossa tutkimusapulaisena työskentelevä somalialaislähtöinen Imran Adan tekee työtä turvapaikanhakijoiden parissa. Hän on samaa mieltä Alin kanssa.

–Siitä asti, kun pakolainen tulee Suomeen, suomalainen yhteiskunta toistelee, että olet turvassa. Pelko lievenee ajan myötä, mutta tällainen tilanne nostaa pakolaisissa sen esiin sisimmästä. Traumatisoituneet ihmiset alkavat miettimään, keitä heidän ympärillään on ja onko joku tulossa perääni.

"Väliimme on nousemassa muuri"

Ali painottaa, että uskonto tai kulttuuri ei saa viimekädessä ketään tappamaan. Lopullinen päätös syntyy yksilötasolla.

Molemmat miehet pelkäävät rasismin yltyvän tapauksesta, koska epäilty on turvapaikanhakija.

–Tämän tapauksen vuoksi maahanmuuttajat nostetaan varmasti valokeilaan, Ali sanoo.

Adanin mukaan terrorismin tarkoitus on herättää pelkoa erinäköisiä ihmisiä kohtaan.

–Meitä tarkkaillaan muutenkin koko ajan ja minusta tuntuu, että maahanmuuttajien ja suomalaisten väliin on nousemassa muuri.

Adan pitää ensisijaisen tärkeänä, että epäillyn tekijän mielenterveys tutkitaan perusteellisesti.

–Rukouksemme menevät uhreille ja heidän perheilleen. Toivon heidän puolestaan, että oikeus tapahtuu, oli tapahtumien taustalla mitä tahansa.