perjantai 18. elokuuta 2017

Turun Sanomat: Turvapaikanhakijat suunnittelevat massapakoa Suomesta Ruotsiin

Turun Sanomat: Turvapaikanhakijat suunnittelevat massapakoa Suomesta Ruotsiin 18.8.2017

Ryhmä turvapaikanhakijoita aikoo syyskuun alussa kävellä Torniosta rajan yli toiveenaan saada Ruotsista turvapaikka. Lähdön syyksi kerrotaan Suomen epäinhimilliset turvapaikkalinjaukset.

Sadat Suomessa oleilevat turvapaikanhakijat suunnittelevat kokoontuvansa 5. syyskuuta Tornioon ja lähtevänsä sieltä kello 11 kävelemällä rajan yli Ruotsiin, kertoo heidän puhemiehenään toimiva irakilainen turvapaikanhakija Nuor Dawood.

Dawoodin mukaan lähtijät olisivat pääosin irakilaisia, joiden joukossa on myös naisia ja lapsia. Massapaosta on keskusteltu Mass Migration -nimisessä Facebook-ryhmässä, jossa on noin 1 300 jäsentä.

Dawoodin arvio on, että lähtöä suunnittelevat turvapaikanhakijat ovat tosissaan.

He haluavat jättää Suomen, koska eivät toimeenpantujen pakkopalautusten takia tunne olevansa täällä enää turvassa. Lisäksi he katsovat saaneensa Suomessa kylmän ja rasistisen vastaanoton.

Massamigraatiota suunnittelevien turvapaikanhakijoiden toiveissa on saada turvapaikka Ruotsista. Jos se ei onnistu, niin siinä tapauksessa tapahtuma saa luvan toimia protestina Suomen harjoittamaa turvapaikkapolitiikkaa kohtaan.

Turvapaikanhakijoiden mukaan Suomen hallitus heikensi heidän oikeusturvaansa kesällä 2016, jonka jälkeen Suomen viranomaiset ovat vääristelleet maatietoja, lyhentäneet valitusaikoja ja heikentäneet turvapaikanhakijoiden mahdollisuuksia saada itselleen oikeusapua.

– On uskomattoman epäinhimillistä kohdella tällä tavalla ihmisiä ja erityisesti lapsia, jotka ovat jo tähänastisessa elämässään kärsineet enemmän kuin monet koko elinaikanaan. Tapa, jolla Suomi traumatisoi näitä ihmisiä, on vastuuton ja halveksuttava. Nämä ihmiset elävät pelossa tietämättä, mikä on se päivä, jolloin poliisi koputtaa ovelle, vie säilöön ja poistaa väkisin maasta, Dawood kuvailee.

Dawoodin mukaan Mass Migration -protesti aiotaan viedä läpi Suomen lakeja ja viranomaisohjeita noudattaen.

Hän aikoo tehdä tapahtumasta mielenosoitusilmoituksen poliisille, jotta poliisin ja mielenosoittajien välille ei syntyisi h-hetkellä mitään kitkaa.

– Me yritämme päästä Torniossa rajan yli. Jos viranomaiset ovat meitä siellä vastassa, niin me neuvottelemme heidän kanssaan ja kerromme, että haluamme lähteä Suomesta. Jos poliisi ei päästä meitä rajan yli, niin sitten me peräännymme ja toimimme lakien mukaan, Dawood vakuuttaa.

Nuor Dawood on kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut turvapaikanhakija, jonka tapauksen Migri joutuu käsittelemään oikeuden määräyksestä uudelleen.

Dawood korostaa, että hän ei ole Mass Migrationin järjestäjä ja että hän itse ei ole lähdössä Suomesta. Hän vain toimii puhemiehenä turvapaikanhakijoiden sekä viranomaisten ja median välillä.

Dawoodin Facebook-sivulla käydään Mass Migration -suunnitelmasta vilkasta väittelyä, joka paljastaa suomalaisen maahanmuuttokeskustelun monet kasvot.

Toiset suomalaiset pahoittelevat turvapaikanhakijoiden kohtelua ja ilmoittavat häpeävänsä kotimaansa puolesta. Toiset ovat tulleet sivulle ilkkumaan ja toivottamaan turvapaikanhakijoille turvallista matkaa Ruotsiin.

Osa taas varoittaa turvapaikanhakijoita ryhtymästä koko hankkeeseen, koska vastaanotto tuskin on paljon parempi Ruotsissakaan.

Migri ja poliisi: Mieltä saa osoittaa

Suomalaisviranomaiset varoittavat Mass Migration -tapahtumaa suunnittelevia turvapaikanhakijoita, että heidän toiveensa turvapaikan saamisesta Ruotsista on epärealistinen.

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo viittaa EU-maiden välillä solmittuun Dublinin sopimukseen, jonka mukaan turvapaikkahakemus käsitellään siinä maassa, missä se on laitettu vireille.

Hän toteaa, että Ruotsi toimii varmasti sopimuksen mukaan ja palauttaa rajan yli tulevat turvapaikanhakijat takaisin Suomeen.

Mikäli turvapaikanhakijat siitä huolimatta haluavat osoittaa mieltään järjestämällä massamigraation, niin siihen heillä on Revon mukaan täysi oikeus.

Poliisihallituksen poliisitoimintayksikön ylikomisario Ari Jokinen on samaa mieltä. Hän kuitenkin neuvoo turvapaikanhakijoita tekemään mielenosoitusilmoituksen Lapin poliisille.

– Ilman muuta kannattaa olla Lapin poliisiin yhteydessä, jotta kaikki sujuisi hyvin, Jokinen kommentoi.

Sallitaanko turvapaikanhakijoiden ylittää Suomen ja Ruotsin välinen raja?

Normaalisti valtionrajojen ylittäminen vaatii matkustusasiakirjoja, kuten passin tai viisumin, joita suurimmalla osalla turvapaikanhakijoista oletettavasti ei ole. Tässä tapauksessa sillä ei kuitenkaan ole merkitystä, koska Suomen ja Ruotsin rajalla ei ole rajatarkastuksia.

Revon mukaan turvapaikkaprosessissa olevaa henkilöä ei pidetä Suomessa väkisin, jos hän kerta kaikkiaan haluaa lähteä maasta. Hänen käsityksensä on, että näin ollen turvapaikanhakijat voivat poistua Suomesta Tornion kautta Ruotsiin suomalaisviranomaisten estelemättä.

Vain tullakseen pian Ruotsin toimesta palautetuksi takaisin.