tiistai 22. elokuuta 2017

Yle: Presidentti Niinistö: "Suomi ei voi sulkea rajojaan sulkeutumatta itse"

Yle: Presidentti Niinistö: "Suomi ei voi sulkea rajojaan sulkeutumatta itse" 22.8.2017

Niinistön mukaan Suomea sitovat kansainväliset sopimukset pakolaisista ja turvapaikanhakijoista.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö otti kantaa perjantaisen Turun puukkoiskun jälkeen syntyneeseen maahanmuuttokeskusteluun suurlähettiläspäivillä Helsingissä tiistaina.

Niinistö muistutti, että Suomea sitovat kansainväliset sopimukset pakolaisista ja turvapaikanhakijoista ja niitä Suomen tulee noudattaa.

– On siis syytä tehdä selväksi: Suomi ei voi sulkea rajojaan sulkeutumatta itse. Palaaminen rajatarkastuksiin lännessä ei estä turvapaikanhakijan maahan pääsyä, ei estänyt itärajallakaan pari vuotta sitten, Niinistö sanoi.

Niinistö totesi puheessaan, että turvapaikkaa haetaan myös vailla perusteita. Tämän vuoksi hänen mukaansa oikeus määrää laittomasti maassa olevia palautettavaksi. Niinistön mukaan oikeuden ratkaisuja tulisi kunnioittaa.

– Oikeuslaitoksemme on maailman eturiviä myös turvapaikka-asioissa. Sen ratkaisujen yleinen ylenkatsominen tai suoranainen vastustaminen horjuttaa koko yhteiskuntajärjestystämme, Niinistö totesi.

Niinistö kertoi uskovansa, että eduskunnan riittävä enemmistö on valmis täydentämään viranomaisten puutteellisia toimivaltuuksia. Tällä hän viittasi keskusteluun tiedustelulain nopeasti voimaan saattamiseksi. Laki antaisi viranomaisille uusia toimivaltuuksia muun muassa terrorismin torjuntaan.