lauantai 26. elokuuta 2017

Iltalehti: Turkulainen muslimiyhteisö tyrmää radikalismiväitteet: "Jos niin olisi, poliisi ottaisi meidät kiinni"

Iltalehti: Turkulainen muslimiyhteisö tyrmää radikalismiväitteet: "Jos niin olisi, poliisi ottaisi meidät kiinni" 26.9.2017

Turun Varissuolla sijaitseva rukoushuone on saanut huomiota osakseen Turun puukkohyökkäyksen jälkimainingeissa. Iltalehti kertoi perjantaina, että Suojelupoliisi olisi viime vuonna varoittanut paikallisia shiiamuslimeja rukoushuoneen toiminnasta.

Varissuon rukoushuoneen yhteisön vanhin, afgaanitaustainen Muhammad Azizi sanoo, ettei väite voi pitää paikkaansa.

- Jos paikassamme todella saarnattaisiin radikaalia islamismia, niin siinä tapauksessa poliisi todennäköisesti ottaisi meidät kiinni.

Hän lisää, ettei kenenkään tietoon ole tullut, että Suojelupoliisi olisi varoittanut ketään kyseisestä paikasta ja sen ihmisistä.

- Rukous- ja kokoushuoneemme on ollut paikallaan vuosikaudet. Tähän asti olemme saaneet yhden jonkinlaisen valituksen toimintaamme koskien.

Suojelupoliisin viestintäasiantuntija Verna Leinonen sanoo, ettei viranomaisilla ole mitään kerrottavaa liittyen Varissuon yhteisöön - eikä mihinkään muihinkaan etnisiin yhteisöihin Suomessa.

- Suojelupolisi ei keskustele operatiivisesta toiminnasta julkisuudessa, hän kertaa Iltalehdelle lauantaina.

Monikulttuurinen alue

Itä-Turussa sijaitsevan Varissuon väestä moni on maahanmuuttajataustainen. Azizin mukaan monikulttuurisuus näkyy yhteisöllisyytenä ja monimuotoisuutena arjessa.

- Rukoushuoneeseen tulee ihmisiä erilaisista taustoista. He asuvat Varissuolla ja väkeä tulee paikalle myös muualta Turusta. Noin yleisesti ottaen Varissuolla on hyvä elää, tämä on yhteisöllinen paikka.

Turun tapahtumien jälkeen ilmapiiri on kuitenkin kiristynyt.

Azizi pelkää, että jännitteet saattavat purkautua hyvin epätoivottavalla tavalla.

Hän peräänkuuluttaa kaikkien vastuuta paitsi teoistaan, myös sanomisistaan.

- On erittäin vaarallista tässä tilanteessa, että epätosia ja huhuja levitellään mediassa tai muualla. Viranomaisilla on kädet täynnä työtä muutenkin. On vaarana, että joku provosoituu jutuista ja joku yhteisössämme joutuu kärsimään syyttä.

Monet Turun seudun maahanmuuttajista ovat itsekin olleet terrorin uhreja kotimaissaan.

- Yhteisössämme on ihmisiä, jotka ovat joutuneet pakenemaan kotimaistaan terrorin takia. Tulimme erittäin surulliseksi, kun yksi 50-vuotias irakilaistaustainen mies kertoi jättäneen kotimaansa terrorin takia. Häntäkö sitten epäillään terroristiksi?