Helsingin Sanomat: Neljän EU-maan kokouksessa sopu Välimeren turvapaikanhakijoiden jakamisesta jäsenmaasta toiseen – Ohisalo: ”Tämä on nyt ihan liian kauan kestänyt” 23.9.2019
Yle: Neljä EU-maata sopuun Välimeren yli tulevien väliaikaisesta jakojärjestelystä – Suomi mukana laatimassa järjestelyä
MTV: Neljä EU-maata sopi väliaikaisesta järjestelystä siirtolaisten jakamisesta eri maihin – mekanismi perustuu myös vapaaehtoisuuteen
SAKSAN, Ranskan, Italian ja Maltan sisäministerit ovat päässeet yhteisymmärrykseen väliaikaisesta ratkaisusta, jolla Välimereltä pelastettuja turvapaikanhakijoita jaettaisiin eri EU-maihin.
Kokoukseen osallistunut Suomen sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) kertoo, että kyseessä on väliaikainen ja vapaaehtoisuuteen perustuva ratkaisu, johon yritetään houkutella mukaan myös muita jäsenmaita tulevina viikkoina.
Ohisalo kertoi puhelimessa Maltan pääkaupungista Vallettasta, että Suomi aikoo puheenjohtajamaana edistää sopimukseen liittyvien jäsenmaiden lisäämistä. Suomi ei ole vielä päättänyt, kuuluako itse kyseiseen mekanismiin, mutta Ohisalon mukaan maanantaina syntynyt ratkaisu on Suomen tavoitteiden mukainen.
”Nämä maat saivat nyt tämän yhteisen ymmärryksen ja se oli tärkeää. Jos olisimme laittaneet samaan pöytään 28 jäsenvaltiota ja alkaneet draftaamaan (laatimaan) paperia, niin sen todennäköisyys syntyä on hyvin pieni”, Ohisalo totesi.
OHISALON mukaan sopimuksen yksityiskohdista ei vielä kerrota julkisuuteen tarkemmin. Yksinkertaistetusti kyse on siitä, että yhteen jäsenmaahan saapuva turvapaikanhakija voidaan siirtää toiseen jäsenmaahan odottamaan turvapaikkahakemuksen käsittelyä.
Ohisalon mukaan mekanismi toimisi niin, että Euroopan komissiolla olisi ennalta tiedossa, mihin jäsenmaihin voidaan turvapaikanhakijoita toimittaa siinä vaiheessa, kun uusia tulijoita saapuu Välimeren satamiin.
Tällä vältettäisiin se, että turvaa hakevien ihmisten tarvitsisi odotella tarpeettoman kauan ja että joka laivalastia varten pitäisi räätälöidä oma ratkaisunsa.
NELJÄ muuttoliikkeen näkökulmasta keskeistä EU-maata kokoontui yhteen Maltalla maanantaina, mutta asiaa oli valmisteltu jo pitkään eri kokouksissa. Niiden tavoitteena oli puhaltaa pienellä joukolla henkeä horrokseen vaipuneeseen EU:n muuttoliikepolitiikkaan, joka on repinyt suuria railoja jäsenmaiden välille.
Ohisalon mukaan jäsenmaat keskustelevat sopimuksesta kaikkien EU-maiden kesken ensi kuussa. Hän sanoi matkaavansa seuraavaksi Brysseliin, jossa hän yrittää patistaa komissiota osaltaan panemaan vauhtia kokonaisvaltaisen muuttoliikeratkaisun synnyttämiseksi.
”Vien tämän neuvoston tahtotilan eteenpäin, että komissio ottaisi yhdeksi tärkeimmäksi prioriteetikseen sen, että eurooppalainen maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikka laitetaan kuntoon. Tämä on nyt ihan liian kauan kestänyt, ja sen takia on syntynyt tarve luoda tällaisia hetkellisiä väliaikaisia mekanismeja.”
Joidenkin arvioiden mukaan uusi järjestely saattaisi alkuvaiheessa kiinnostaa noin tusinaa EU-maista.
”Olemme solmineet sopimuksen, joka esitellään sisäministerin kokouksessa 8. lokakuuta”, Maltan sisäministeri Michael Farrugia kommentoi puolestaan toimittajille kokouksen päätteeksi.
SUOMI osallistui kokoukseen virallisesti ”tarkkailijana”, koska Suomi on parhaillaan EU:n jäsenmaita edustavan neuvoston puheenjohtajamaa. Suomen hallituksen tavoitteena on ensisijaisesti etsiä kestävä ratkaisu turvapaikanhakijoiden käsittelyyn.
”DE, FR, IT, MT ovat tänään löytäneet yhteisymmärryksen siitä, että Välimereltä pelastettavien auttamiseksi perustetaan väliaikainen & vapaaehtoisuuteen perustuva mekanismi. Nyt mukaan haetaan mahdollisimman montaa jäsenmaata. Suomi #EU2019FI-puheenjohtajana tukee työtä”, Ohisalo kirjoitti twiitissään.
Lukemattomat yritykset uudistaa koko EU:n turvapaikkajärjestelmää ovat epäonnistuneet vuosien 2015 ja 2016 muuttoliikekriisin jälkeen. Myös Suomi on kaikessa hiljaisuudessa etsinyt jonkinlaista väliaikaista ratkaisua, jolla tilanne saataisiin osittain korjattua.
Suomi totesi heinäkuussa alkaneen puheenjohtajakautensa ohjelmassa, että yritykset löytää yksi suuri pakettiratkaisu ovat epäonnistuneet.
Marraskuun alussa Euroopan komission puheenjohtajaksi nouseva Ursula von der Leyen on luvannut ”yhteisen maaperän löytämistä ja uutta alkua” unionin muuttoliikepolitiikkaan.
MONET itäiset jäsenmaat kapinoivat, kun EU:ssa päätettiin vuonna 2015 yhteensä 160 000 turvapaikanhakijan sijoittamisesta Italiasta ja Kreikasta toisiin jäsenmaihin. Puola ja Unkari eivät ottaneet yhtään turvapaikanhakijaa, Tšekki otti kaksitoista ja Slovakia kuusitoista ihmistä.
Politico-lehden mukaan Maltan kokouksen lyhyen aikavälin tavoitteena on lievittää kriisiä, joka on syntynyt Italian edellisen hallituksen äärimmäisen tiukasta politiikasta kieltää pelastuslaivojen pääsy Italian satamiin.
Italiassa äskettäin vaihtunut uusi hallitus on ottanut maltillisemman linjan ja pyrkii osoittamaan, että yhteistyö EU:n kanssa on järkevää. Runsas viikko sitten Italia salli ensi kertaa yli vuoteen mereltä pelastettujen ihmisten pääsyn maahan.
Tilanne Välimerellä on ollut tänä vuonna verraten rauhallinen, sillä meren yli on saapunut YK:n pakolaisjärjestön mukaan noin 67 600 ihmistä. Italiaan heistä on saapunut noin kymmenesosa.