MTV: Missä olivat ministerit? Eduskunta pui aloitetta seksuaalirikoksiin syyllistyneiden karkottamisesta – Halla-aho: "Suomalaisilla rangaistuksilla ei ole minkäänlaista pelotevaikutusta" 25.9.2019
Helsingin Sanomat: Perussuomalaiset kannattivat eduskunnassa voimakkaasti kansalaisaloitetta, joka vaatii seksuaalirikollisten karkottamista
Eduskunnassa keskusteltiin keskiviikkona seksuaalirikoksista tuomittuja ulkomaalaisia koskevasta kansalaisaloitteesta. Oppositiopuolueiden edustajat ihmettelivät ministerien poissaoloa keskustelusta.
Eduskunnan täysistunnossa käytiin lähetekeskustelu seksuaalirikoksesta Suomessa tuomitun ulkomaalaisen oleskeluluvan peruuttamisesta ja karkottamisesta tehdystä kansalaisaloitteesta.
Viime vuoden joulukuussa tehdyssä aloitteessa vaaditaan, että Suomessa seksuaalirikoksiin syyllistyneen oleskelulupa peruttaisiin ja tuomittu voitaisiin karkottaa välittömästi maasta.
Kansalaisaloitteessa vaaditaan myös, että riippumatta siitä, missä maassa rikos on tehty, seksuaalirikollisen ei olisi mahdollista hakea Suomen kansalaisuutta missään tilanteessa.
Aloite tehtiin pian Oulun kohuttujen seksuaalirikosten tultua julkisuuteen. Kansalaisaloite ylitti eduskuntakäsittelyyn vaadittavan 50 000 allekirjoituksen rajan tammikuussa.
Aloitteen allekirjoitti yhteensä yli 118 000 henkilöä. Edellinen eduskunta ei ehtinyt käsitellä aloitetta.
Kansalaisaloite oli täysistunnon toinen asiakohta.
Lähetekeskustelu käynnistyi perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-ahon puheenvuorolla. Halla-aho totesi nykyisenkin ulkomaalaislain sallivan rikollisten karkotuksen maasta.
Hänen mukaansa sitä tehdään liian vähän, koska kokonaisharkinta henkilön tilanteesta vaikuttaa karkotuspäätökseen.
Useissa hallituspuolueiden edustajien puheenvuoroissa painotettiin kansalaisaloitteen olevan lainvastainen.
Oppositiopuolueiden kansanedustajat puolestaan ihmettelivät sitä, että keskustelussa ei ollut paikalla yhtään Antti Rinteen (sd.) hallituksen ministeriä.
Lue alla poimintoja keskustelun puheenvuoroista.
Jussi Halla-aho (ps.):
– Suomalaisilla rangaistuksilla ei ole näihin ihmisiin minkäänlaista pelotevaikutusta. Rangaistus on usein ehdollinen vankeustuomio, eli ei rangaistusta lainkaan, tai lyhyt ehdoton vankeus hotellimaisissa olosuhteissa. Vahingonkorvauksilla ei ole mitään merkitystä, sillä nämä ihmiset ovat suurelta osin työttömiä tai työvoiman ulkopuolella, jolloin korvaukset jäävät valtion eli suomalaisten maksettaviksi.
– Ei ole mitään syytä, miksi väkivaltarikollisten tulisi jäädä maahan. Lakia on syytä muuttaa niin, että viranomaisen ja tuomioistuimen tapauskohtaista harkintavaltaa kavennetaan ja oleskeluluvan lakkauttamisesta tulee tietyissä rikoksissa automaattinen seuraus.
Sebastian Tynkkynen (ps.):
– Jos joku tässä maassa on ollut vaikuttamassa asenteiden kovenemiseen maahanmuuttajia kohtaan, niin punavihreät. Tämä aloite on neljänneksi eniten allekirjoituksia kerännyt kansalaisaloite. Ihmettelen, että vihreät ovat pyytäneet laiskasti puheenvuoroja tämän päivän keskusteluun.
– Tämä laki on pakko muuttaa. Jos turvapaikanhakija tuomitaan raiskauksesta tai murhasta, ei häntä voida päästää vapaaksi kadulle tuomion jälkeen vain siksi, että hänen omassa kotimaassaan hän saattaisi tulla vaarassa. Tämän salin on vihdoin alettava puolustaa myös suomalaisten ihmisoikeuksia suhteessa maahanmuuttajiin.
Heli Järvinen (vihr.):
– Seksuaalinen väkivalta pitää ottaa aina vakavasti, joka ainoa kerta, ihan joka ainoassa elimessä. Meidän kaikkien pitää kaikkialla ymmärtää, että ei tarkoittaa ei.
– Lakiesitys on valitettavasti perustuslain vastainen ehdottaessaan, että rikollinen aina menettäisi oleskelulupansa. Se ei ole Suomen perustuslain mukaista. Karkoituksen toimivat viime vuonna hyvin. 37 esitetystä 25 pantiin toimeen. Nyt on paneuduttava rikosten ennaltaehkäisyyn, kuten tämä hallitus tekee.
Eveliina Heinäluoma (sd.):
– On aivan selvää, että olemme myös tässä salissa yhtä mieltä siitä, että kaikki seksuaalirikokset ovat tuomittavia, riippumatta henkilön taustasta. Hallitus on sitoutunut korottamaan lapsiin kohdistuvien törkeiden seksuaalirikosten vähimmäisrangaistuksia.
– Tämän lisäksi on päätetty käynnistää seksuaalirikoslainsäädännön kokonaisuudistus. On tärkeää todeta, että tavoitteena tulee olla, että nämä tuomitut rikolliset pyritään siirtämään kotimaidensa vankiloihin kärsimään tuomiotaan. Ja tuomitun siirtäminen on mahdollista tällä hetkelläkin ilman henkilön itsensä suostumusta.
Kai Mykkänen (kok.):
– On erittäin sääli, että täällä (eduskuntasalissa) ei ole hallituksesta yhtään ministeriä paikalla tähän erittäin tärkeään asiaan vastaamassa. Hallituspuolueiden pulpetitkin ovat varsin harvassa käytössä.
– Totta kai jokainen seksuaalirikos on tuomittava ja estettävä niin hyvin kuin pystytään. Mutta on myös kiistaton tosiasia, että meillä on se haaste, että tietyissä Suomeen muuttaneiden kansallisuuksien ryhmissä todennäköisyys syyllistyä seksuaalirikokseen on koholla ja meidän täytyy tähän tarttua, myös sen ulkomaalaistaustaisten enemmistön tähden, jonka tämä vähemmistö törkeällä käytöksellään leimaa.
Eva Biaudet (r.)
– On aika harhaanjohtavaa alkaa pohtia seksuaalista väkivaltaa etnisistä lähtökohdista. Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä, ei ole heitä ja meitä. Tämä kansalaisaloite hyökkää mielestäni kategorisesti ulkomaalaistaustaisia henkilöitä vastaan. Olen vahvasti sitä mieltä, että kaikkia tulee kohdella samanvertaisesti.
– Oikeusvaltiossa, kuten Suomessa, julkisen vallan tulee aina perustua lakiin. Kansalaisaloitteessa vaaditaan oleskeluluvan automaattista peruuttamista ja välitöntä karkottamista. Tämä on aivan mahdoton asia oikeusvaltiossa. En tule kannattamaan tällaisia muutoksia.
keskiviikko 25. syyskuuta 2019
MTV: Missä olivat ministerit? Eduskunta pui aloitetta seksuaalirikoksiin syyllistyneiden karkottamisesta – Halla-aho: "Suomalaisilla rangaistuksilla ei ole minkäänlaista pelotevaikutusta"
klo
14.31
Avainsanat:
Eva Biaudet,
Eveliina Heinäluoma,
Heli Järvinen,
Jussi Halla-aho,
Kai Mykkänen,
karkotus,
raiskaus,
Sebastian Tynkkynen,
ulkomaalaiset