Helsingin Sanomat: Oppositiossa vihreät vastusti ärhäkästi pakkopalautuksia, nyt puolue on hallituksessa mutta palautukset jatkuvat – Ohisalo selitti puolueen linjaa Ylen Ykkösaamussa 28.9.2019
Yle: Sisäministeri Ohisalo Ylen Ykkösaamussa: Turvapaikanhakuprosessin alkupää on saatava kuntoon
Iltalehti: Ohisalo tyrmäsi Halla-ahon näkemykset homoiksi ja kristityiksi kääntyneistä turvapaikanhakijoista Ylellä: ”Edesvastuutonta”
MTV: Jussi Halla-aho kohautti lausunnollaan turvapaikanhakijoiden kääntymisestä homoiksi ja kristityiksi – sisäministeri vastasi Halla-ahon pakolaiskommentteihin Ylellä: "Kysyisin, että voiko homoksi kääntyä?"
SISÄMINISTERIN ja vihreiden puheenjohtajan Maria Ohisalon mukaan sekä vihreiden että hallituksen tavoitteena on oikeudenmukainen turvapaikkaprosessi. Näin Ohisalo vastasi Ylen haastattelussa kysymykseen siitä, onko vihreiden linja pakkopalautuksien suhteen muuttunut.
Vihreät vastusti näyttävästi oppositiopuolueena Juha Sipilän (kesk) hallituksen turvapaikkapolitiikkaa ja erityisesti pakkopalautuksia.
Puolueen entinen puheenjohtaja Ville Niinistö kirjoitti viime vuoden keväällä, että Suomen turvapaikkapolitiikka on häpeällistä. Heinäkuussa 2018 silloinen lainsäädäntösihteeri Aino Pennanen taas kieltäytyi istumasta lentokoneessa paikalleen protestina lennolla tapahtuneen ulkomaalaisen käännytyksen takia. Tuolloin puheenjohtajana toiminut Touko Aalto antoi Pennaselle tukensa.
Pakkopalautukset ovat kuitenkin jatkuneet, vaikka vihreät on nyt hallituksessa.
”Osa turvapaikkapolitiikkaa on se, että palautukset toteutuvat jouhevasti”, Ohisalo sanoi Ylen Ykkösaamu-ohjelmassa lauantaina.
Hänen mukaansa perustuslaissa olevaa palautuskieltoa on noudatettava kaikissa tapauksissa. Palautuskiellon mukaan henkilöä, joka on vaarassa joutua hengenvaaraan lähtömaassa, ei voi palauttaa.
OHISALON MUKAAN Suomen turvapaikkajärjestelmässä on kuitenkin ongelmia. Niihin hallitus aikoo Ohisalon mukaan puuttua ennen muuta Maahanmuuttovirastolle kohdistetulla 13 miljoonan euron lisärahoituksella ensi ja sitä seuraavana vuonna.
Ongelmiksi Ohisalo mainitsee oikeusavun ja tulkkien puutteen.
Lisäksi hallitus selvittää, voitaisiinko jo Suomeen kotoutuneelle ja täältä työpaikan saaneelle myöntää henkilölle myöntää oleskelulupa, mikäli turvapaikkapäätös olisikin kielteinen, Ohisalo kertoo.
YKSI HALLITUKSEN sisällä kitkaa aiheuttanut turvapaikkapoliittinen asia koskee sitä, mitä tekninen valvonta tarkoittaa. Teknisestä valvonnan käyttöön ottamisesta on kirjaus hallitusohjelmassa.
Hallituspuolueiden kansanedustajat kiistelivät aiheesta heinäkuussa. Ohisalo on aikaisemmin itse sanonut, että teknisen valvonnan toteutustapaan on useita vaihtoehtoja, mutta hän ei ole maininnut suoraan jalkapantoja.
Ylen haastattelussa Ohisalo kuitenkin myönsi, että tekninen valvonta voi tarkoittaa myös jalkapantoja, mutta ei halunnut kommentoida sitä, kehen tekninen valvonta tarkalleen ottaen kohdistuisi ja mikä toteutuskeino olisi hänestä paras. En ota kantaa niin kauan kuin asiaa selvitetään, hän sanoi.
OHISALOLTA KYSYTTIIN Ylen haastattelussa myös päivitystä siihen, miten hallituksen tulisi toimia al-Holin leirillä Itä-Syyriassa olevien suomalaisten suhteen.
Hänen mukaansa leirillä olevien suomalaislasten suhteen ”pitää toimia niin nopeasti kuin mahdollista”.
Sisäministeri Ohisalo sanoi, että kysymyksestä vastaa tällä hetkellä ulkoministeriö. Sisäministeriö on kuitenkin tehnyt valmisteluja sen suhteen, millaisiin viranomaistoimiin ryhdytään, jos leirillä olevat suomalaiset palaavat.
”Kuten olen jatkuvasti pitänyt esillä, ihmisoikeudet ovat koko hallitusohjelman keskiössä”, hän sanoi.
”Jokainen hetki, jonka he [lapset] viettävät siellä leirillä, tuskin parantaa heidän asemiaan.”
Al-Holissa olevilla suomalaisnaisilla arvioidaan olevan yli 30 lasta, joista monet ovat syntyneet Syyriassa.